Analyse Brugge toont zich de ploeg van 't stad

Thomas Dubois
| 0 reacties
Brugge toont zich de ploeg van 't stad
Foto: © SC

Speeldag 30 zorgde voor weinig verrassingen. Club is de ploeg van ’t stad, Anderlecht haalde het van Germinal Beerschot en Standard verloor nog altijd niet in de competitie.

Komt er nog spanning in de competitie? Mogelijk. Bovenaan dan toch, want onderaan lijken STVV en FC Brussels gewikt, gewogen en te licht bevonden voor de hoogste klasse. Standard op z’n beurt heeft de afgelopen jaren getoond dat de zenuwen naar het einde van de competitie toe vaak te strak staan. De uitgangspositie is nog riant, zelfs na het gelijkspel tegen Lokeren, maar met een duel tegen Anderlecht voor de boeg kan alles nog. Club is zo goed als zeker van Europees voetbal de winst in de Brugse derby. Germinal Beerschot en AA Gent moeten lossen bovenaan. Roeselare en Dender zijn gered.
 
Standard zal nog aan de bak moeten voor de titel. Vrijdagavond kon het in de eerste wedstrijd van de 30ste speeldag niet voorbij Lokeren raken. De wedstrijd eindigde op 0-0. De Rouches kregen enkele kansen, maar scoorde lukte niet. Ook Lokeren kwam af en toe piepen, maar ook Espinoza hield z’n netten schoon. Een strafschopfase in het voordeel van Standard werd door de scheidsrechter niet gezien. Volgende week komt Anderlecht en bezoek en zullen de Rouches pas echt weten hoe ze ervoor staan.
 
Het verdict is zo goed als geveld voor Sint-Truiden en Brussels. Een ticket richting tweede klasse mag besteld worden. Brussels haalde wel een punt op het veld van Dender maar blijft nog steeds een achterstand van twaalf punten hebben op Bergen. Evenveel punten zijn nog te verdienen. Enkel als het z’n resterende vier wedstrijden kan winnen, en Bergen verliest vier keer is er nog hoop. Magere hoop. Dender is zo wel zo goed als zeker van een verlengd verblijf in eerste.
 
Minder problematisch is het bij Sint-Truiden. De toestand is kritiek, maar er bestaat nog een kans dat de patiënt uit de coma kan ontwaken. Zaterdagavond verloor de Limburgse ploeg met 0-2 tegen Westerlo. De achterstand op Bergen bedraagt zeven punten. Niet onmogelijk, maar dan moet er vlug een wonderdokter langsgaan.
 
Goed nieuws voor Roeselare. Ondanks enkele slabakkende maanden met bakken kritiek zijn ze toch boven water gebleven en zijn ze dankzij een 7 op 9 zeker van een vierde jaar in de hoogste klasse. In en tegen Bergen werd er 1-1 gespeeld. De tweede doelpunten vielen dezelfde minuut. Wit-zwart kwam op voorsprong via Dissa, maar nog geen minuut later stond het opnieuw gelijk.
 
Racing Genk lijkt toch nog niet hersteld van de vele opdoffers dit seizoen. De 2-6 overwinning op Club Brugge vorige week was niet meer dan een momentopname. Tegen Charleroi werd er met 3-1 verloren. Toth bracht de Genkenaren nochtans op voorsprong, maar een hattrick van Akpala besliste er anders over.
 
Nog zaterdagavond ging Zulte Waregem met 0-2 gaan winnen op Moeskroen. Leye was de man van de match met opnieuw een assist en een doelpunt. Matthijs scoorde het andere West-Vlaamse doelpunt. AA Gent heeft ferm van z’n pluimen verloren, tegen KV Mechelen verloor het met 1-0. Zoals wel meer gebeurde zorgde Bjorn Vleminckx voor het enige doelpunt, de verlossende treffer viel enkele minuten voor tijd.
 
Het hoogtepunt van de speeldag viel op zondagavond te noteren met de Brugse derby om te beginnen. In een vol huis namen beide ploegen elk één helft voor hun rekening, wat niet wilde zeggen dat de andere ploeg geen kansen kon creëren. Het doelhout en keepers beslisten meermaals dat er geen doelpunt zou vallen. Sterchele miste een resem kansen, maar kon uiteindelijk op het uur toch de 1-0 scoren. Al bij al een verdiende zege van Club dat er opnieuw op karakter uitkomt. Voor Cercle lijkt een schitterend seizoen op een anticlimax uit te draaien, al mag het met een vierde stek nog blijven hopen op verdiend Europees voetbal.
 
Ook Germinal Beerschot is over z’n hoogtepunt heen. De ploeg van Harm Van Veldhoven verloor met 2-0 tegen Anderlecht en zal woensdag in de terugwedstrijd van de Cofidis Cup uit een ander vaatje moeten tappen wil het zich kwalificeren voor de finale. Zondag kende het alvast een slechte generale repetitie. Paars-wit won met 2-0 en blijft zo voor Club Brugge. Beide ploegen komen twee punten dichter op leider Standard. Volgende week staat er met Standard – Anderlecht een absolute kraker op het programma. Wint Anderlecht, dan kan er nog serieus wat spanning in de competitie komen. Bij een overwinning van de Rouches lijkt de competitie in een beslissende plooi gevallen te zijn.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties