Column Super Sunday in Jupiler League

Thomas Dubois
| 4 reacties
Super Sunday in Jupiler League
Foto: © SC

Zo’n 30 speeldagen zitten erop. 30 speeldagen waarbij het verschil kon gemaakt worden tussen winst, verlies, euforie en verdriet. De climax staat morgen op het programma: Super Sunday is coming up.

Onderaan moeten er al mirakels gebeuren wil Sint-Truiden of Brussels zich nog redden. Ze zijn veroordeeld tot minstens een jaar tweede klasse en dat is logisch te noemen. Geen van beide clubs gaf dit jaar de indruk zich te kunnen handhaven in de hoogste voetbalklasse. Nee, dan spitsen we ons liever toe op zondag 20 april die zich aankondigt als Super Sunday. Twee wedstrijden waarbij dé drie topclubs in actie komen. Reken daar ook nog bekerfinalist AA Gent bij en je zit met een lekkere zondagavond.
 
Zondag kan de beslissing vallen in het kampioenschap. Drie ploegen komen in principe nog in aanmerking voor die titel. De eerste twee staan tegenover elkaar. Standard vs Anderlecht. Sowieso al een clash, maar dit jaar met een extra pigment. De kans zit erin dat de Rouches voor het eerst in 25 jaar nog eens kampioen spelen, en dat uitgerekend tegen de eeuwige rivaal Sporting Anderlecht. Paars-wit staat tweedes en komt bij winst tot op vier punten. Anderlecht geeft zich nog niet gewonnen staat er al een hele week te lezen in de krant.
 
We winden er geen doekjes om, zelfs als Anderlecht de topper zondagavond wint, dan nog speelt Standard kampioen. De vurige stede zou al serieus in lichterlaaie moeten staan om zo’n voorsprong op vier wedstrijden van het einde nog af te geven. Wie na 30 wedstrijden nog niet verloren heeft, verdient het om met de titel aan de haal te gaan. Het gaat al wat krampachtiger dan in het begin van het seizoen, maar dat mag geen probleem vormen. Anderlecht is bezig aan een terugkeer in het klassement, maar eens zal die stuiten. Veel te laat het goede ritme te pakken gekregen en bijgevolg ook veel te laat om kampioen te spelen. Dan zouden we Club Brugge nog logischer vinden als kampioen. Maar die vergooiden alles in vijf weken tijd en dus ongetwijfeld ook geen kampioen waardig.
 
Diegene die het meest regelmatige seizoen speelt wordt kampioen. Standard kende nog geen dipje en zal dus terecht kampioen worden. En hoe mooi zou het niet zijn mocht dat zondag al het geval zijn. Een gezamenlijk rood-wit orgasme tegen de rivaal. Liters champagne en hectoliters bier zullen ongetwijfeld al gekoeld klaarstaan. Klaar om morgen of één van de volgende weken benuttigd te worden. De grote sterkte van deze ploeg is dat het door een muur van vuur zou gaan om het doel te bereiken. Jovanovic loopt al weken te manken, maar in het weekend staat hij er toch dankzij een inspuiting waar hij na het seizoen de gevolgen van zal dragen. Defour was twee keer out maar stond er meteen. Het heeft ook de beste spitsen van België. Anderlecht en Club hebben een ruimere keuze, maar die zijn zeker niet zo efficiënt of de drie (Jovanovic, De Camargo en Mbokani) van de Rouches.
 
Fellaini is zo’n typische speler die je als tegenstander haat, maar als je hem zelf in de ploeg hebt vind je hem het einde. Kortom het kan veel mooie duels opleveren zondagavond op Sclessin. Techniciens zoals Boussoufa of Hassan tegenover Defour. Fellaini tegen Biglia, Onyewu versus Frutos, allemaal duels in de wedstrijd die het er alleen nog maar beter op maken. Winst van Anderlecht zou België opnieuw in spanning doen geloven en dat kan alleen maar leuk zijn om zo de overige wedstrijden niet meer overbodig te maken.
 
Hoewel, overbodig zal het sowieso niet zijn. Er is immers nog AA Gent – Club Brugge. Ook een duel tussen twee clubs die niet meteen de beste vriendjes zijn. Club zal nog tot het einde meestrijden voor de tweede plaats met op de voorlaatste speeldag het duel tegen Anderlecht op het programma. AA Gent dat deze week Standard nog uitschakelde beslist zelf mee over de titel en het eigen Europees voetbal. Als Paars-wit op de tweede plaats eindigt is het immers zelf zeker van Europees voetbal. Dus pakt het best punten af van Club Brugge. Op die manier kan Standard kampioen spelen en blijft Anderlecht nog in pole position voor de tweede plaats.
 
AA Gent spiegelt zich maar al te graag aan blauw-zwart. Gent is een grotere stad en zou een betere voetbalploeg moeten hebben is de denkwijze. Fout! Ze proberen al jaren om dichter te komen, maar zelfs in de meest desastreuze seizoenen van de Bruggelingen lukt het slechts sporadisch om hoger te eindigen. Ook een eventuele bekerwinst zal daar niets aan veranderen. Blauw-zwart blijft de beste ploeg. Dat maakt de wedstrijd net ook interessant. In de eerste plaats is er de strijd om de plaatsen in het klassement, maar anderzijds die eer. Club verliest niet graag van Gent en omgekeerd. Het zorgt iedere keer voor een wrange nasmaak.
 
De vraag is of de Buffalo’s enkele dagen na de sterke wedstrijd tegen Standard voor de Cofidis Cup dit nog een keer kunnen brengen. Twee topploegen verslaan in enkele dagen tijd, ze zijn al voor minder gaan zweven bij Gent. Op termijn moet het mogelijk zijn voor de ploeg om jaarlijks tot het einde mee te strijden voor de derde plaats in het klassement, maar nu is dat nog niet aan de orde. Te veel ups en downs en een te onstabiele kern die jaarlijks een serieuze metamorfose kent. Ook daar ligt het verschil met een topclub in België, Gent is niet het eindpunt voor veel spelers in België. Het voorbeeld hierbij is uiteraard Boussoufa die een prachtige tijd had in het Ottenstadion, maar voor veel geld verkast werd. Eens ze het nieuwe stadion eindelijk hebben en ze financieel draagkrachtig genoeg zijn om hun topspelers te houden dan mogen ze beginnen denken aan de status van een topclub. Nu blijft het bij een plaats in de subtop en moeten ze hopen op enkele stunts in het jaar.
 
Kortom: twee duels, vier clubs en een hoop spanning en spektakel. Dat is het recept voor een topzondagavond. Voor de duidelijkheid: Standard wordt kampioen als het wint van Anderlecht en Club laat punten liggen tegen AA Gent. Wordt Standard kampioen? Maakt Anderlecht het opnieuw spannend? Of gaat de derde hond met de gouden graal lopen? Je ontdekt het allemaal bij Voetbalkrant.com waar we de titelstrijd tot in de puntjes volgen. Te beginnen met de live verslaggeving.
 
Zondag 20 april live op Voetbalkrant.com:
18.00 AA Gent – Club Brugge
20.30 Standard – Anderlecht
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties