Interview Leko: 'Club mist spelers als Ronaldo'

Steurbaut Kersten
| 16 reacties
Leko: 'Club mist spelers als Ronaldo'
Foto: © SC

Club Brugge en Anderlecht zitten in de laatste rechte lijn voor de tweede plaats. Ivan Leko kan met zijn vrije trappen en hoekschoppen daarin een belangrijke rol vervullen. De Kroaat zelf is alvast hoopvol. "Anderlecht is niet beter dan Club Brugge."

Een paar weken geleden zag Club nog zwarte sneeuw. Na de wedstrijd tegen Standard behaalden de jongens van Jacky Mathijssen een schamele zes op achttien en zagen ze aan de Brugse reien de titeldromen volledig wegvloeien. Met de opmars van de paars-witte aartsrivaal leek ook de tweede plaats en het bijhorend Champions League-ticket een verre droom te worden. Met het verschijnen van de eerste zonnestralen kropen de blauw-zwarte krijgers uit het moeras en haalden ze 7 op 9 uit de jongste drie wedstrijden. De messen zijn geslepen voor een spannende strijd. "We weten waarvoor we spelen", bevestigt Ivan Leko. "Als we goed spelen, kunnen we tweede worden. Dat zorgt voor extra motivatie, niet voor druk."
 
Dan moeten jullie wel Anderlecht op eigen veld proberen te kloppen. Zelf ben je er zeker van dat het mogelijk is.
 
"Voor Nieuwaar hebben ze een moeilijke periode gehad, maar nu zijn ze terug beter aan het spelen. Maar eerlijk: ik zie niet in welk aspect van het voetbal dat Anderlecht beter is dan ons. Ze hebben in die wedstrijd maar één voordeel: ze spelen thuis. Meer niet."
 
De laatste weken gaat het de goede weg op met Club Brugge. Het vertrouwen is terug gegroeid?
 
"We hebben een moeilijk seizoen gekend: een paar goede matchen, problemen, een goede reeks van 15 matchen, weer problemen en nu zijn weer goed bezig. Voor een goed seizoen heb je 20-25 spelers die er heel het seizoen staan. Dit jaar hebben we te veel blessures gehad. Soms moesten we zeven, acht of negen spelers missen. Dan is het heel moeilijk om 34 wedstrijden op een hoog niveau te spelen. Standard heeft bijvoorbeeld een veel stabieler seizoen gekend. De laatste weken gaat het terug de goede kant op, maar het belangrijkste is dat we resultaten halen. We spelen nu voor het prestige, niet voor een goede wedstrijd."
 
Na de verliespartij tegen Standard kwam er een dipje. Hadden jullie het mentaal moeilijk?
 
"Mentaal gezien was dat een heel belangrijke wedstrijd. We hebben na die nederlaag het vertrouwen een beetje verloren. We dachten dat we makkelijk gingen winnen, maar dat is niet zo uitgedraaid. Bovendien moesten we nog een drie-vier aanpassingen doorvoeren in het elftal. Dat is voor niemand aangenaam."
 
Jullie wisselden al veel van systeem: 4-4-2 of 4-3-3. Welke geniet je voorkeur?
 
"Het systeem waarmee we een wedstrijd winnen. Misschien moeten we wel in een 4-6-0 of 7-3-0 spelen. Als je een paar wedstrijden verliest, moet je iets veranderen en het makkelijkste om te veranderen is het systeem. De spelers kan je niet veranderen en nieuwe aankopen is ook niet mogelijk. Zelf heb ik op vijf of zes verschillende posities gespeeld, maar als je je goed voelt, speelt dat geen rol. Tien meter meer naar links of naar rechts. Dat gaat het niet maken."
 
Wesley Sonck toonde zijn ongenoegen door te zeggen dat het middenveld te weinig bruikbare ballen aflevert.
 
"Ik wil me niet laten meeslepen in deze polemiek. Om aan te vallen moet iedereen goed zijn: aanvallers, middenvelders en verdedigers. Hetzelfde geldt in verdedigend opzicht."
 
Critici zeggen dat Club niet voldoende kwaliteiten heeft en dat de creativiteit alleen van Elrio komt.
 
"Zonder Elrio stonden we wel twintig speeldagen bovenaan met 3-4 punten voorsprong. Daarna verloren we enkele wedstrijden met Elrio. Voetbal is meer dan één speler. Het klopt dat hij een belangrijke speler is. Maar als we 9 op 9 haalden, sprak niemand over hem. Ik mis ook Cristiano Ronaldo en Zidane bij Club Brugge. Als Ronaldo hier speelt, staan we eerste. Koen Daerden was heel het seizoen out, Alcaraz stond zes maanden aan de kant, Sterchele was een maand onbeschikbaar, Sonck drie maanden. In België hebben we voldoende kwaliteiten om eerste te worden. Na drie jaar ken ik de Belgische competitie voldoende. Je kan niet zeggen dat Cercle betere spelers heeft dan Club, maar toch spelen ze goed. Zij konden het met 13 spelers doen, wij met 25. Dat is een groot verschil."
 
Er wordt ook wel eens gezegd dat Ivan Leko te traag speelt.
 
"Als ik sneller speel, dan zit ik niet bij Brugge maar misschien bij Real Madrid. De critici mogen zeggen wat ze willen. Ik ben tevreden met mijn seizoen. Ik scoor doelpunten en creëer kansen. Dat is mijn rol. In andere ploegen hebben spelers in dezelfde rol drie doelpunten en vier assists, maar zij worden wel als grote sterren behandeld. Misschien verwachten de mensen meer van me, maar ik heb veel ervaring en ik weet wat ik moet doen. De enige persoon aan wie ik verantwoording moet afleggen, is mijn trainer."
 
Je hebt een nieuw contract getekend, het ziet er dus niet naar uit dat je snel zal vertrekken.
 
"Ik voel me hier thuis. Als ik speel en respect voel, dan zit ik hier goed. Vorig jaar kreeg ik geen respect en wou ik veranderen. Ik heb er geen probleem mee om op de bank te zitten, maar als ik daar zit, wil ik ook weten waarom. Als iemand problemen heeft met hoe je eruit ziet of met wat je eet en dan zegt: You’re not playing! Zo werkt het niet."
 
Je bent net 30 geworden. Droom je nog van een stap naar een grotere ploeg?
 
"Nee, ik heb genoeg wedstrijden gespeeld tegen grote spelers en grote ploegen. Ik zit hier nu met mijn vrouw en familie. De kinderen gaan hier naar school, mijn vrouw is gelukkig. Ik moet in de eerste plaats aan hen denken en niet aan mezelf. Als de club voldoende ambitie toont, wil ik er alles voor geven om hier nog iets te bereiken."
 
Om dan je carrière te beëindigen in je eigen land.
 
"Dat wil ik graag doen, maar dat is nog niet aan de orde. Ik zit in mijn beste jaren en ijver er nu voor om een constant niveau te halen."
 
In de zomer staat het EK op het programma. Zonder Ivan Leko?
 
"Na het WK in Duitsland heeft Kroatië een nieuwe trainer gekozen. Op dat moment had ik bij Club Brugge problemen met Emilio Ferrera. De coach (Slaven Bilic, nvdr) heeft toen gekozen voor jongere spelers. Zij hebben hun kans gekregen. Maar er spelen nog een aantal vrienden in de nationale ploeg. Ik zal dus één van de grootste supporters zijn tijdens het EK en ga ook naar Kroatië - Duitsland kijken." (AN)
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties