Mes op de keel in geladen duel

Mes op de keel in geladen duel
Foto: © SC

Woensdag begint de tweede ronde van de groepswedstrijden. In poule A staat met Turkije-Zwitserland al meteen een beslissende wedstrijd op het programma. De twee verliezers van de openingsspeeldag nemen het dan tegen elkaar op.

Zwitserland verloor zaterdag de openingsmatch van het EK met 0-1 van Tsjechië. Het organiserende land presenteerde zich als de evenknie van de Tsjechen, maar toonde zich onmondig voor doel. Het uitvallen van spits Alexander Frei betekent sowieso een grote aderlating voor de Zwitsers. Het is dan ook de vraag hoe de ploeg zal reageren op deze tegenslag.
 
Turkije verloor met 2-0 van Portugal. Op zich geen schande als je de eerste match tegen een van de favorieten op dit toernooi moet spelen. Het spel van de Turken stelde echter teleur. In offensief opzicht konden zij bitter weinig klaarmaken. Portugal won dan ook verdiend, al moest het wachten tot in blessuretijd vooraleer de bevrijdende tweede treffer viel. Bij de Turken ontbreken voor het cruciale duel van morgen met verdediger Gökhan Zan en aanvoerder Emre Belösoglu.
 
Beide ploegen spelen dus al met het mes op de keel. Een nederlaag betekent zo goed als de uitschakeling op dit EK. De twee bondscoaches staan al meteen onder druk. Zowel Fatih Terim als Köbi Kuhn (foto onder), beiden toch wel verafgood in hun land, deelden na de eerste wedstrijd in de klappen. Turkije gelooft echter volop in zijn kansen. Hamit Altintop denkt dat de tweede wedstrijd anders zal verlopen dan de eerste. “Het is een beslissende wedstrijd voor ons”, aldus de Bayernspeler op euro2008.uefa.com. "Je zou het zelfs een finale kunnen noemen. Het resultaat van Portugal-Tsjechië speelt voor ons natuurlijk ook een rol. Als we echter onze wedstrijd winnen, hebben we in de derde match nog alle kansen."
 
Het duel van morgen zou wel eens geladen kunnen zijn. In het najaar van 2005 streden beide ploegen in de play-offs om een plaats op het WK. Zwitserland won de heenmatch met 2-0. Na de wedstrijd ontstond er heibel tussen beide ploegen. De terugmatch, in goede banen geleid door Frank De Bleeckere, eindigde op 4-2 voor de Turken. Zwitserland mocht naar het EK, maar na afloop van die tweede partij werd er langs beide zijden gevochten op het veld en in de spelerstunnel.
 
Turkijespeler Ugur Boral beklemtoont dat die wedstrijden van 2005 niet meer in het hoofd van de Turkse spelers zitten. “We zijn vergeten wat er toen gebeurd is. We spelen nu een match tegen het gastland. Dat is alles. De Zwitsers hebben tegen Tsjechië een pak kansen gecreëerd en toch verloren. Nu willen ze ons de rekening presenteren en ons uit het toernooi knikkeren. Langs de vleugels zijn ze echter te pakken. Maar als we verliezen, kunnen we onze valiezen al pakken.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties