Interview Van der Sar: 'Ik wou Van Basten worden'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Van der Sar: 'Ik wou Van Basten worden'
Foto: © SC

Nederland teert op een jonge generatie balvirtuozen om Oranje naar nieuwe voetbalsuccessen te leiden. Achterin rekent het echter op oudersdomsdeken Edwin Van der Sar. De 37-jarige doelman speelt vrijdagavond zijn 127ste interland voor Nederland.

Vanuit Olympisch Museum in Lausanne

Twaalf jaar geleden stonden Nederland en Frankrijk al tegenover elkaar op Euro’96 in Engeland. In de kwartfinale gingen onze noorderburen onderuit na strafschoppen. Frankrijk rekende toen op een jonge generatie die vier jaar later met een Wereldbeker en een Europese titel op hun palmares pronkten. Deze keer zijn de rol misschien omgekeerd.
 
Hoe sterk is dit team, Edwin?
 
“Deze ploeg kan heel goed zijn, maar we zijn nog in een te vroeg stadium van het tornooi om daarover te oordelen. Bij Manchester United was er ook niets dan lof in de pers. We speelden goed, maar hadden eigenlijk nog niets in handen. Nu verkeren we in een gelijkaardige situatie met Nederland.”
 
Hoe leven jullie toe naar de volgende wedstrijd?
 
“We werken onze trainingen af, proberen zoveel mogelijk te rusten. We vergeten het resultaat van tegen Italië, maar leven met vertrouwen naar de volgende wedstrijd toe. Frankrijk is wel een sterke tegenstander. Ze spelen op grote tornooien altijd halve finales of finales. Het zal een harde wedstrijd worden. Hopelijk kunnen we opnieuw een prestatie zoals maandag neerzetten.”
 
Je zal tegen Frankrijk Karim Benzema tegenkomen, een aanvaller die ervan droomde keeper te worden.
 
“(lacht)Ik wou als kleine jongen als Marco Van Basten worden, maar ik ben doelman geworden. We hebben beiden de omgekeerde weg afgelegd. We moeten opletten voor hem. Het is een aanvaller met heel veel kwaliteiten.”

 
Met de winst in de Champions League-finale beleefde je een Hans Van Breukelen-moment. Twintig jaar geleden won hij ook de Champions League en de Europese titel.
 
“Ik hoop dat ik in zijn voeten kan treden. Ik heb regelmatig contact met hem en we bespreken dan wat er goed gaat en wat niet. Een keeper kan heel belangrijk zijn, maar de doelpuntenmaker gaat altijd met de credits lopen. Het is dan leuk om zelf eens met de eer gaan lopen, maar tijdens dit tornooi is het terug opnieuw vanaf nul beginnen.”
 
Bij Manchester United werk je samen met Alex Ferguson, een grote trainer die al lang in het vak zit. Bij Nederland speel je onder een jonge trainer. In welke mate kan je Van Basten en Ferguson vergelijken?
 
“Dat is een volledig andere situatie. Bij een club kan je de spelers kopen die je wil en werk je een hele week samen. Als bondscoach ben je gelimiteerd in je keuze en heb je minder tijd om samen te werken. Als Van Basten een paar jaar bij Ajax trainer is, kan je al een betere vergelijking maken.”
 
Cristiano Ronaldo laat meer en meer uitschijnen dat hij naar Real Madrid zal vertrekken. Hoe bekijk jij die situatie.
 
“Sorry, maar we zitten op Euro 2008 en ik beantwoord alleen maar vragen die iets met het tornooi te maken hebben.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties