Winteranalyse: De brede subtop

Winteranalyse: De brede subtop

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het nieuwe jaar is begonnen... Ook voor Tweede Klasse bundelt Voetbalkrant.com een terugblik op de heenronde. Vandaag staan we stil bij de prestaties van de ploegen uit de brede subtop. Beveren, Ronse, Brussels en Doornik passeren de revue.

Verwachtingen bij seizoensstart

KSK Beveren hoopte bij aanvang van de competitiestart het teleurstellende vorige seizoen snel te kunnen doorspoelen. De slogan “KSK Beveren bouwt aan de toekomst” die het nieuwe Beverse tijdperk aankondigde werd gekoppeld aan de ambitie om binnen drie jaar terug te keren naar de hoogste klasse. Dit seizoen zou een overgangsjaar worden van trainer Czerniatynski en co. Een plaats net buiten de-5 leek bij aanvang het hoogst haalbare voor KSK Beveren.

KSK Ronse blijft verbazen. In de aanloop van het nieuwe seizoen leek ook Voetbalkrant te twijfelen aan de kwaliteiten van het net in Derde Klasse A kampioen geworden clubje uit de Vlaamse Ardennen. Het bestuur van Ronse koos resoluut voor het behoud van de kampioenenploeg, maar wist eigenlijk weinig echte versterkingen binnen te halen. Blijkbaar ook niet nodig, want de club staat op een knappe achtste plek in het klassement met nog een inhaalwedstrijd te goed. De 14de plek die Voetbalkrant Ronse gaf bij aanvang van het seizoen lijkt dus een serieuze onderschatting.

FC Brussels’ grootste vijand leek de interne onrust te zijn bij aanvang van het seizoen. Als men er in Brussel in slaagt om rust en zekerheden te creëren, dan kan de club van voorzitter Vermeersch meestrijden voor de titel. Vermits Voetbalkrant daar niet echt gerust in was, werd FC Brussels op een 8ste plek geprikt. En Vermeersch zou Vermeersch niet zijn als hij niet trouw zou blijven aan zichzelf.

FC Doornik werd een zwaar en lastig seizoen voorspeld. De te kleine kern zou wel eens ten prooi kunnen vallen voor schorsingen en blessures. Een degradatiestrijd met Namen en O. Charleroi leek in de maak, maar het tegendeel is bewezen. Doornik doet verbazingwekkend mee bovenaan het klassement.

Seizoensverloop

KSK Beveren kende een matige start tot aan overwinning tegen Antwerp (1-0) op de eigen Freethiel. Die wedstrijd was het twee ongeslagen duel in een reeks van acht. En gezien de resultaten net voor de winterstop en de nog in te halen wedstrijd tegen Ronse, staat de Wase club op een zucht van een eindrondeplek. Beveren hield zowel leider STVV als Lierse op een gelijkspel en won van Brussels (2-1) net voor de winterstop. Het enige wat de Wase club verweten kan worden zijn de domme nederlagen tegen KVSK United en O. Charleroi. Hoewel Beveren geen echte topspitsen heeft rondlopen, doet de ploeg het aanvallend meer dan behoorlijk met 1.61 doelpunten gemiddeld per wedstrijd (8ste beste aanval).

KSK Ronse voetbalde de eerste seizoenshelft al was het een club met bergen ervaring en maturiteit. Bijna geruisloos leek de club af te stevenen op een stunt van jewelste. Het versloeg Antwerp zowel in de competitie als in de Beker van België en speelde Oostende met 1-2 huiswaarts. Met de nederlagen tegen KVSK United, Lierse en Waasland leek de ploeg van trainer Van Renterghem (foto) te zakken naar een plaats in de grijze middenmoot. Maar opnieuw wist Ronse zich te herpakken met winst tegen OH Leuven (0-2) en Brussels (2-1) en een gelijk spel tegen leider STVV. Een verdiende achtste plaats dus als gevolg.

FC Brussels haalde, hoe kan het ook anders, weer enkele keren het nieuws met enkele, vooral minder goede, gebeurtenissen: 1. Het seizoen was nog maar net begonnen of de ING-rekening van FC Brussels werd geblokkeerd. 2. Na de verlieswedstrijd tegen Oostende heeft voorzitter Vermeersch enkele spelers van de eigen oefenvelden verbannen als reactie op de slechte resultaten. “Wie presteert als amateurs moet ook maar trainen als amateurs”, aldus de flamboyante voorzitter. 3. “De helft van de spelers en de ganse technische staff vliegen de laan uit als er niet gewonnen wordt tegen Beveren”, was de volgende straffe uitspraak na het verlies tegen Ronse. Brussels verloor trouwens tegen Beveren met 2-1. Hulptrainer De Bolle was het eerste slachtoffer en kwam tot een akkoord met de club om zijn contract te verbreken. 4. Na het vertrek van doelman Cordier naar Anderlecht dreigde Brussels ook doelman Werner te zien vertrekken naar Racing Genk.  Vooralsnog gebeurde dit niet. De resultaten van Brussels zijn dan ook een afspiegeling van deze gebeurtenissen. Lierse, Antwerp, Oostende en Ronse waren een maatje te groot, terwijl STVV op 0-0 werd gehouden en Tienen met 4-0 werd weggespeeld. Spits Sanogo kroont zich tot topschutter van de ploeg met 12 doelpunten.

FC Doornik laat met de start van de winterstop ploegen als Brussels, Beveren en OH Leuven netjes achter zich en staat op een zucht van een top-3 plek. De kloof met KVK Tienen, derde in de stand, bedraagt slechts 6 punten. Ondanks een portie blessures en de operatie van sterkhouder Scarpino lijken voorlopig geen roet in het eten te gooien bij trainer Laverge. In de krachtmeting met de favorieten bracht Doornik het er verre van slecht vanaf: winst tegen Antwerp (2-1), gelijk tegen Brussels (0-0) en Lierse (0-0) en een nipte nederlaag tegen leider STVV (2-1). Een sterke achterhoede lijkt de troef van Laverge te zijn met slechts 1.16 doelpunten gemiddeld per wedstrijd (4de beste verdediging).

Vooruitblik tweede seizoenshelft

KSK Beveren lijkt het overgangsjaar zeker niet te beschouwen als een sabatjaar. De ploeg legt knappe resultaten voor, liet zien dat het moeiteloos blessures kan opvangen en dat KSK Beveren er staat in de confrontatie met andere topploegen. Als het van trainer Czerniatynski afhangt, smaakt dit waarschijnlijk naar meer. Enige versterking in de aanvallende linie is welkom met de onduidelijkheid rond een mogelijks vertrek van de Argentijn Olguin naar Rusland.

KSK Ronse zal verder blijven vertrouwen op de huidige spelersgroep en op de klasse van trainer Van Renterghem om dit seizoen zeker in de linker kolom te eindigen. Een eindrondeticket lijkt geen prioriteit, maar waarom zouden de Oost-Vlamingen niet kunnen blijven verrassen? Ronse heeft alvast de statistieken mee, want het start de terugronde als de best presterende ploeg in de laatste 5 duels voor de winterstop.

FC Brussels en Vermeersch, het blijft een soap op zich, maar de ploeg op dit moment afschrijven voor de prijzen in Tweede Klasse lijkt net iets van het goede te veel. De club kan rekenen op een sterke aanvalslinie en slikt relatief weinig doelpunten (5de beste verdediging). Met de huidige transferperiode is het natuurlijk koffiedik kijken wat er in de hoofdstad nog allemaal staat te gebeuren en of er nog koppen gaan rollen naar aanleiding van het verlies tegen Beveren.

FC Doornik lijkt sowieso een geslaagd seizoen te hebben. Wil het de heenronde evenaren zal het niet te vaak steken mogen laten vallen vermits Doornik de hete adem van een zestal ploegen in de nek voelt. Plaats 6 en 12 van het klassement worden maar gescheiden door 5 punten. Het kan dan ook snel keren….maar dat geldt voor elke tweedeklasser.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties