Van Praag: "Anderlecht, het Real Madrid van België"

Philippe Crols
| 47 reacties
Van Praag: "Anderlecht, het Real Madrid van België"
Foto: © SC

Michael Van Praag, Jorien Van den Herik en Harry Van Raaij (foto) hebben op z'n minst twee dingen gemeen. In het recente verleden stonden ze aan het roer van een Nederlandse topclub. Hun ervaringen bundelde het drietal in het boek 'De Voorzitter'.

Menzo kreeg naar aanleiding van de voorstelling van dit boek de kans om met de drie gewezen voorzitters te spreken. Van Praag (ex-Ajax), Van den Herik (ex-Feyenoord) en Van Raaij (ex-PSV) over de toekomst van het Belgisch voetbal, het Real Madrid van België en nog veel meer.

Real Madrid van België

"Als u Belg was geweest, van welke Belgische club had u dan voorzitter willen zijn?" Deze vraag kregen alle ex-voorzitters voor de kiezen. "Anderlecht, het Real Madrid van België", luidde het antwoord van Van Praag. "Die club heeft dezelfde grandeur en historie als Ajax, weliswaar met minder gewonnen prijzen", verduidelijkte hij zijn keuze.

Ook Van Raaij dacht aanvankelijk aan paars-wit. "Want dat is een fatsoenlijke club, net als PSV". Uiteindelijk koos de Nederlander toch voor KV Mechelen. "Omdat het een sympathieke en familiaire club is. Dat past wel bij mij."

Voormalig Feyenoorder Van den Herik opteerde dan weer voor Germinal Beerschot en had daar een logische verklaring voor. "Antwerpen is net als Rotterdam een havenstad. Ik ben ook wel eens naar Antwerp gaan kijken, maar Beerschot spreekt mij meer aan. Het is een mooie, traditierijke vereniging."

Beneliga of Atlantic League

Omdat Nederland en België Europees niet al te veel meer klaarmaken, kregen de gewezen bestuurders de vraag voorgeschoteld of de Beneliga er ooit komt en een eventuele oplossing kan zijn voor de huidige malaise.

"Ik hoop en denk dat die competitie er nooit zal komen. Volgens mij is het beter Europa in noord, zuid, oost en west te splitsen en de kampioenen van die liga's tegen elkaar laten te spelen. De winnaar is dan Europees kampioen. Met een Beneliga schiet je niets op", luidde het duidelijke standpunt van Van den Herik. Ex-collega Van Raaij dacht er een beetje anders over. "Ik ben wel voorstander van zo'n Beneliga. Als die competitie er niet komt, dan maar de Atlantic League. Dat is de enige oplossing voor ons voetbal." Van Praag heeft er allicht ook zijn idee over, maar maakte het in ieder geval niet kenbaar. "Bij de KNVB hebben we besloten over dit onderwerp voorlopig te zwijgen", aldus de bondsvoorzitter. 

De ultieme PSV'er

Onder van Raaij passeerden er met Luc Nilis en Eric Gerets twee succesvolle Belgen de revue. "Voor mij zijn ze de ultieme PSV'ers. Willy van der Kuylen is volgens iedereen wel de oer-PSV'er", sprak van Raaij.

Het volledige interview met de drie gewezen voorzitters is vanaf vrijdag 30 oktober te lezen in Menzo. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties