Reportage Malaise op Stayen: "STVV heeft geen ambitie meer"

Yves Brokken
| 22 reacties
Malaise op Stayen: "STVV heeft geen ambitie meer"
Foto: © SC

Het zit er bovenarms op tussen STVV en zijn supportersverbond. De malaise is zo groot dat de club het ‘Supportersverbond KSTVV’ niet eens meer erkent. Aan de basis van het conflict ligt een enquête die wilde peilen naar de ontevredenheid over het beleid.

De Limburgse club gaat met zijn drastische beslissing dezelfde toer op als Charleroi, dat ook niet meer samenwerkt met zijn supportersfederatie. Het ‘Supportersverbond KSTVV’ wilde begin 2011 een enquête uitvoeren bij de Truiense fans omtrent het ongenoegen dat er heerst over het beleid dat voorzitter Roland Duchâtelet voert. Het ‘Supportersverbond KSTVV’ heeft het immers moeilijk met de “dictatoriale” praktijken van de Merksemnaar.

De reden voor de ontevredenheid is nochtans niet ver te zoeken. STVV liet in januari met Abdou Camara (terug naar Standard), Hervé Onana (Paralimni, Cyprus), Gregory Christ (Panthrakikos, Griekenland), Benoit Masset (Grimbergen) en Tom Caluwé (AEK Larnaca, Cyprus) vijf spelers vertrekken. Alleen Gregory Dufer kwam er voorlopig bij, “maar die tekende al voor Nieuwjaar”, dixit het ‘Supportersverbond KSTVV’.

Enquête

Bovendien lijkt ook speerpunt Ibrahima Sidibe nog deze winter verpatst te worden. De Senegalees is in juni einde contract en STVV wil nog iets verdienen aan hem. Door de krappe kern en de blessures die er nog extra bijkomen, kwam STVV dit weekend slechts aan zestien A-kern-spelers voor de verplaatsing naar Westerlo, wat er voor zorgde dat de beloften Weerts en Vanwelkenhuysen ternauwernood aan de selectie moesten worden toegevoegd.

Daarnaast is het verbond ook niet te spreken over het transferbeleid op zich. “STVV heeft op sportief vlak geen ambitie meer”, doet secretaris Marcel Van Munster de uitleg. “Er worden alleen nog ‘tweedehandsspelers’ gekocht of jongens die einde contract zijn, want die kosten geen geld. Duchâtelet is een alleenheerser geworden. Voor de rest heeft niemand hier nog iets te vertellen.”

Begin januari lanceerde het ‘Supportersverbond KSTVV’ een enquête bij de fans om te peilen naar het ongenoegen.  “Naar aanleiding van de supportersprotesten na enkele sportieve wanprestaties van STVV eerder dit seizoen, liet het bestuur van de club uitschijnen dat het maar om een beperkt aantal supporters ging dat niet akkoord was met de sportieve gang van zaken”, luidde het. Er werden 368 fans anoniem ondervraagd, waardoor de geloofwaardigheid iets meer dan 95% zou zijn.

"STVV wil individueel met de supportersclubs werken en sluit ons uit.
Ze zullen nu nog meer werk hebben"

Uit de enquête bleek dat ruim twee op drie niet te spreken was over de sportieve gang van zaken. Volgens het verbond is het onderzoek echter in het verkeerde keelgat geschoten bij de club. “De enquête zou amateuristisch opgesteld en niet representatief zijn”, zegt Van Munster, die al 55 jaar fan is en al 26 jaar in het ‘Supportersverbond KSTVV’ zetelt.

“STVV wil nu enkel individueel met de supportersclubs spreken. Ze sluiten ons uit en dit terwijl ze voorheen al geen tijd maakten om met ons te vergaderen. Nu zullen ze nog meer werk hebben. Ik begrijp echt niet waar ze naartoe willen”, aldus een verbouwereerde en terneergeslagen secretaris.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties