Beste Voetballer 2000-2010: "Kompany is beter dan Zetterberg"

Steurbaut Kersten
| 15 reacties
Beste Voetballer 2000-2010: "Kompany is beter dan Zetterberg"
Foto: © SC

In januari gingen we samen met jullie op zoek naar de Beste Voetballer van het voorbije decennium op de Belgische voetbalvelden. De stemmen zijn geteld en na een spannende strijd haalde Vincent Kompany het nipt voor Pär Zetterberg.

Nadat u een volledig elftal samenstelde, was het tijd om daaruit de beste speler te kiezen. Kompany verwees Zetterberg dus naar de tweede plaats. Het paars-witte tweetal haalde het voor de betreurde François Sterchele, die met enkele stemmen tweevoudig Gouden Schoen-winnaar Mbark Boussoufa naar de vierde plaats verwees. De Belgische voetbalfan is ook nog niet vergeten hoe belangrijk Timmy Simons was voor Club Brugge. Hij vervolledigt de top-vijf.

Een andere opvallende vaststelling: Romelu Lukaku haalde in het referendum amper een tiental stemmen. Daarmee staat de tienerspits van Anderlecht op de laatste plaats.

Het podium:

1. Vincent Kompany (Anderlecht, 2003-2006)

Kompany tekende op zijn 17 jaar zijn eerste profcontract bij Anderlecht en debuteerde op 9 augustus 2003 in de paars-witte hoofdmacht. De verdediger voetbalde zich met zijn eenvoudige klasse meteen in de ploeg en al snel volgde zijn eerste selectie voor de nationale ploeg.

Op 26 januari 2005 veroverde Kompany met een recordvoorsprong van 403 punten de Gouden Schoen. Een paar maanden eerder werd hij al verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. Veroverde bij Anderlecht twee landstitels en versierde daarna een transfer naar het Duitse HSV. Schopte het ondertussen  tot onbetwistbare basisspeler bij Manchester City. 

2. Pär Zetterberg (Anderlecht, 2003-2006)

De Zweedse patron van het Astridpark keerde na een Grieks avontuur bij Olympiakos terug naar zijn oude liefde: Anderlecht. Koos niet voor België om er even rustig uit te bollen. ‘Verdeel en heers’, was nog steeds het motto. Maakte in drie seizoenen nog 23 competitietreffers voor paars-wit.

Veroverde net als Kompany nog twee landstitels, wat zijn totaal in België op zes stuks brengt. Bij een emotioneel afscheid van het Anderlecht-publiek kon Tack zijn tranen niet meer bedwingen.

3. François Sterchele (Charleroi, 2005-2006; Germinal Beerschot, 2006-2007 en Club Brugge, 2007-2008)

Is verre van de derde beste voetballer van het voorbije decennium. We twijfelden bij onze eerste selectie zelfs of we Sterchele bij de genomineerden zouden plaatsen. Maar de gedachte rond de verongelukte spits leeft duidelijk nog na bij de supporters van zijn oude clubs.

Het valt echter niet te ontkennen dat Sterchele een mooi parcours aflegde. In 2004 kroonde hij zich nog tot topschutter in vierde klasse en op 15 maart 2007 debuteerde hij voor de Rode Duivels. Veroverde een paar maand later als speler van Germinal Beerschot de topschutterstitel in eerste klasse. Nog geen jaar later overleed hij na een tragisch auto-ongeluk.

De volledige uitslag:

  1. Vincent Kompany   28,8 %
  2. Pär Zetterberg   25,2 %
  3. François Sterchele   10,8 %
  4. Mbark Boussoufa   10,4 %  
  5. Timmy Simons   8,8 %
  6. Wesley Sonck   4,4 %
  7. Dany Verlinden   3,5 %
  8. Eboué   2,8 %
  9. Oguchi Onyewu   2,4 %
  10. Ivica Dragutinovic   1,9 %
  11. Romelu Lukaku   0,9 %
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties