Reportage Anderlecht ontmoet straks "Barcelona"

Steurbaut Kersten
| 9 reacties
Anderlecht ontmoet straks "Barcelona"
Foto: © SC

Hebt u vanavond nog geen plannen? Dan serveren wij u graag een leuke en verrassende voetbaltip: Anderlecht U19 versus ASD Cape Town U19, een Zuid-Afrikaanse voetbalschool die de Europese voetbalvelden wil veroveren.

ASD wie? ASD Cape Town is in Kaapstad de tegenhanger van Ajax Cape Town, de Zuid-Afrikaanse voetbalschool van Ajax Amsterdam, en staat onder leiding van de Britten Mike en John Steptoe, die in 2008 naar de Zuid-Afrikaans townships trokken en ruim 3.000 voetballertjes de revue lieten passeren. Negentien haalden de uiteindelijke selectie met één doel voor ogen: de Europese top bereiken.

Exciting style of football
Twee jaar lang domineerden de jongens van Steptoe het Zuid-Afrikaanse jeugdvoetbal. Ajax Cape Town kon slechts één van de zes onderlinge duels winnen. “En we klopten zelfs de Brazilianen van Santos”, pocht John.

Afgelopen donderdag volgde de eerste test tegen Europese leeftijdsgenoten, dankzij een samenwerkingsverband met het managementbureau Assysta Sports Management van Fifa-makelaars Stefan Van Heester en Yuri Van de Putte. Steptoe beloofde ons een exciting style of football.

Na een vermakelijke en ritmische opwarming wordt KV Mechelen met 4-0 van de mat geveegd. En dan wrongen de Afrikaanse gasten nog een rist kansen de nek om. Genk-speler Ngongca Anele kwam zijn landgenoten een hart onder de riem steken en was onder de indruk: “Dit was Barcelona, maar dan live.” Met ruim zeventig procent balbezit misschien nog niet eens een overdreven vergelijking.

“Dit is een voorbeeld voor de Belgische jeugdopleiding. Deze ploeg heeft gewoon alles.”(Club Brugge-scout Raymond Mommens is onder de indruk van ASD Cape Town)

De openingsminuten van de elf kleine negertjes – alleen de doelman steekt boven 1m80 uit – waren ronduit impressionant. Voor de ogen van scouts van Manchester United, Arsenal en Celtic ging het balletje maar liefst veertig keer rond voor er een Mechels been tussen zat.

En Anele was niet de enige die onder de indruk was. Ook Raymond Mommens, hoofd scouting bij Club Brugge, deed zijn petje af voor het werk van Steptoe. “Een plezier om naar te kijken. Dit is een voorbeeld voor de Belgische jeugdopleiding”, gooit de ex-speler van Charleroi met bloemetjes. "Discipline, snelheid, techniek, balcirculatie, acties, … Alles zit in deze ploeg. En dan is het nog jammer dat ze op een synthetisch veld moeten spelen. Anders zou het nog beter zijn.”

Ook maatschappelijke functie
Mooie woorden allemaal maar wat is de drijfveer van Steptoe en zijn team, dat naast enkele Britten ook enkele Zuid-Afrikanen herbergt. “We geloven dat er in Zuid-Afrika heel veel talent zit dat niet naar buiten komt”, stelt Steptoe. “Vooral in de Western Cape. Nergens ter wereld zitten er op zo’n kleine ruimte zoveel voetballers. En er is daar geen jeugdontwikkeling. Wij willen hen helpen en naar een hoger niveau stuwen.”

Afrikaanse voetbalscholen worden vaak gelinkt aan duistere praktijken zoals uitbuiting en financiële fraude. Steptoe weerlegt. “Het is ons doel om spelers naar de Europese top te loodsen, maar we hebben ook een maatschappelijke functie. Zo krijgen onze jongens een door Cambridge geregistreerde opleiding.”

Met onder andere een cursus wiskunde en Engels. “Maar ook life skills, want meestal is voetbal het enige waar die jongens goed in zijn. We proberen hen dan ook de waarden in het leven mee te geven. Onze voetballers gaan ook regelmatig voetballen met de jongeren uit de townships en in de scholen geven ze cursussen om de studenten te coachen.”

De jongens van Steptoe krijgen zelf ook een trainerscursus. “Als ze niet naar Europa gaan, kunnen ze in hun eigen land nog altijd een bijdrage leveren aan het voetbal. Zo doen ze ook iets terug voor de samenleving.”

Voetbal is geen exacte wetenschap, maar het lijkt haast een certitude dat minstens twee of drie van deze jongens de komende jaren een contract in Europa versieren.

Een opvallende vaststelling in de demonstratie tegen KV Mechelen. De Zuid-Afrikaanse voetbalvrienden spelen als een hecht team. Geen fratsen zoals Dieumerci Mbokani bij Standard of een zichzelf vastlopende Nabil Dirar bij Club Brugge. Slechts één keer laat een speler zich betrappen op een egoïstische actie, het is dan nog een verdediger.

Geen toeval, stelt Bruce, een assistent van Steptoe. “Dat is nu eenmaal onze filosofie. Wie is de koning van de jungle? De leeuw? Nee. De cheetah? Opnieuw fout. De hyena? Wederom mis. De Wild Dogs. Zij zijn de beste roofdieren in de jungle omdat ze als team werken. Zo willen wij ook voetballen. Tegen Ajax Cape Town telden we onlangs 36 opeenvolgende passes.”

Voetbal is geen exacte wetenschap, maar het lijkt haast een certitude dat minstens twee of drie van deze jongens de komende jaren een contract in Europa versieren. Een naam om in het oog te houden is Ayanda Patosi, een goede vriend van Anele. De aanvallende middenvelder geldt als één van de grootste talenten in Zuid-Afrika en strooit tegen KV Mechelen lustig met uitstekende passes.

Geen koopwaar
Steptoe zal echter niet leuren met zijn spelers als een marktkramer met zijn koopwaar. “We willen dat ze bij een goede club terecht komen, een ploeg waar er een gezonde en aanvallende voetbalfilosofie heerst. Wij winnen er niets bij om hen in de eerste de beste ploeg te droppen. In Zuid-Afrika hebben we al vier aanbiedingen van profclubs gekregen, maar wij geven de voorkeur aan een Europese ploeg. En eens ze bij een club getekend hebben, blijven we hen opvolgen. We blijven een familie.”

De wedstrijd Anderlecht U19 – ASD Cape Town U19 gaat vanavond door in Neerpede. Aftrap: 19.00 uur.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties