Spaanse spelers vinden weg naar Belgische velden

Melissa Maes
| 15 reacties
Spaanse spelers vinden weg naar Belgische velden
Foto: © SC

Steeds meer Spaanse voetballers vinden hun weg naar de Belgische velden. Jaren geleden was dat nog ondenkbaar, op een uitleenbeurt van Javier Portillo aan Club Brugge na. De financiële toestand in het Spaans voetbal zorgde voor een ommekeer.

De overgang van Spanje naar onze competitie is niet makkelijk voor de zuiderlingen. Niet alleen de koude schrikt af, er wordt ook gewoon anders gevoetbald. Victor Vazquez moet bij Club Brugge meer lopen zonder bal dan bij Barcelona B. “Het spel in Spanje speelde zich af op een korte afstand."

"De technische spelers zoals Nabil, Rafa en Vadis spelen hier al in één à twee toetsen. Dat kan je niet van alle spelers verwachten. Persoonlijk vond ik het moeilijk om uit het Barça-systeem te treden.”

Volgens het Spaans verdedigend duo bij AA Gent, César Arzo en Melli, is het niveau vergelijkbaar. “De Belgische competitie is even goed als de Spaanse. Je kan hier geen enkele match met de vingers in de neus winnen.”

De Spanjaarden voelen zich in hun nopjes in België, met of zonder regering. Hier krijgen ze iedere maand hun loon. “Dat is de reden waarom ik voor Gent heb gekozen”, geeft Arzo eerlijk toe.

“Het probleem in Spanje is de wet rond het faillissementsrecht. Als clubs geen geld hebben om hun spelers te betalen, dan nemen ze alle contracten van de spelers en verminderen de waarde bijvoorbeeld met vijftig procent. De voetballers kunnen niets doen.”

Aantal Spaanse voetballers neemt toe
Club Brugge verwelkomde vorige week Jordi Figueras. De 24-jarige verdediger maakte indruk bij de jeugd van Real Madrid, maar wist zich niet tot de eerste ploeg te knokken. Daarna trok hij naar het Russische Rubin Kazan, dat hem uitleende aan het Spaanse Rayo Vallecano. Figueras wou er weg, omdat.. hij niets op zijn bankrekening zag verschijnen.

Op dit moment staan er vijf Spanjaarden (Juande bij Westerlo) op een Belgische loonlijst, maar dat aantal kan dit jaar nog aardig toenemen. Na de invasie van de Balkanlanden is het nu tijd voor de Zuiderlingen om de harten van de Belgische fans te veroveren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties