Heracles mag naar bekerfinale na thriller tegen AZ

Tomas Taecke

Heracles Almelo heeft zich ten koste van AZ en Maarten Martens voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de bekerfinale. De bezoekers wonnen na verlengingen (2-4) en mogen op 8 april naar de Kuip.

In een spectaculair wedstrijdbegin kwam de thuisploeg al na zeven minuten op achterstand. Everton passeerde namens Heracles doelman Esteban met een rake kopbal (0-1). AZ knokte zich terug in de wedstrijd en had genoeg aan twee dolle minuten om het tij te keren. Poulsen stuurde Maher na twintig minuten in het straatje, die via de binnenkant van de paal de gelijkmaker kon aantekenen (1-1). Twee minuten later bediende Maarten Martens vanop rechts Gudmundsson, die AZ meteen op voorsprong bracht (2-1).

Na de pauze bleef Maarten Martens met geniale passes strooien, alleen liet AZ na de wedstrijd te beslissen. Dat kwam de Alkmaarders halfweg de tweede helft duur te staan. De kleine Quansah klom het hoogst bij een hoekschop en kopte de gelijkmaker voorbij Esteban. In de slotfase van de reguliere speeltijd kwamen beide ploegen nog aan enkele kansen toe, maar geen van beiden kon de verlengingen voorkomen.

In die verlengingen trapte invaller Benschop al snel tegen de paal. Heracles ontsnapte, maar kreeg ook op zijn beurt een unieke kans. Gouryie mocht alleen op Esteban afgaan, maar de Heracles-aanvaller trapte onbesuisd over. Na de kampwissel bracht Bruns de bezoekers in vervoering. De jonge spits glipte door de thuisdefensie en mikte Heracles op voorsprong (2-3). AZ was niet bij machte om de uitschakeling ongedaan te maken en incasseerde zelfs nog een vierde goal. Gouryie zette de kers op de taart voor de club uit Overijssel (2-4).

Heracles ontmoet in die bekerfinale PSV, dat eerder deze week Heerenveen uitschakelde in de halve finales. De wedstrijd wordt op acht april afgewerkt in de Kuip te Rotterdam.