Interview "Trond Sollied wilde Yaya Touré heel graag"

Fabian Morren
| 7 reacties
"Trond Sollied wilde Yaya Touré heel graag"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Hoe de carrière van Yaya Touré is uitgelopen in op zijn minst opmerkelijk te noemen. Vele voetbalkenners zijn het erover eens dat hij zeker een van de beste voetballers is die de afgelopen tien jaar op de Belgische velden heeft gelopen. Toch kocht geen enkele Belgische topclub hem aan.

Door Glenn Schrader en Fabian Morren

De Ivoriaan kwam op 18-jarige leeftijd in België terecht. Samen met een paar andere Ivorianen kwam hij over van de ASEC Mimosas, dat een samenwerking heeft met onder meer Beveren en Charlton Athletic. In twee seizoenen tijd kon hij de rest overtuigen van zijn kwaliteiten.  

Verschillende clubs wilden hem aantrekken, maar Touré trok naar Oekraïne. Daar trok hij na een jaar en half naar het Griekse Olympiakos. De middenvelder trok in Griekenland de aandacht van onder meer Arsène Wenger die hem wou aantrekken. Een transfer kwam echter nooit tot stand.  

Na een prachtig seizoen bij Monaco mocht hij het proberen bij het grote Barcelona, dat hem kocht voor maar liefst negen miljoen euro.  In drie seizoen bij de Catalanen kon Touré twee keer de Primera Division winnen en de Champions League in het seizoen 2008-2009. In het seizoen 2010-2011 trok de Ivoriaan naar Manchester City, dat Barcelona kon overtuigen hem te laten gaan voor een som van 24 miljoen euro. 

Herman Helleputte was de coach van Touré bij Beveren.

Had jij zijn talent meteen gezien?

“Yaya Touré kwam hier op 18-jarige leeftijd in België terecht, maar toen zag je al dat hij wel iets kan. Hij liet zeker zien dat hij vooral veel uithoudingsvermogen heeft en kracht. Zijn athletische lichaam was daarbij natuurlijk een grote hulp.”  

Was hij de meest getalenteerde van de Ivorianen?

“Toch wel. Ik herinner me vooral aan hem. Maar ook Romaric en Gervinho verbazen me. Ze waren weliswaar nog wat te jong voor de absolute top, maar dat ze een meerwaarde waren voor Beveren was meteen duidelijk."

Ben je verbaasd over hoe de carrière van Touré is gelopen?

“Dat hij zo ver ging komen had ik zeker niet verwacht. Bij zo’n speler denk je meteen aan een subtopper ergens in de grote competities. Maar dat hij het tot Barcelona en Manchester City heeft geschopt is een hele mooie prestatie van hem."

In 2005 trok de Ivoriaan naar Oekraïne, meer bepaald Metallurg Donetsk. Wat vond je van die keuze?

“Initieel snapte ik die keuze helemaal niet. Oekraïne was toen helemaal niet zo’n goede competitie. Financieel zou hij er wel de beter van worden maar ik geloofde niet dat het goed zou zijn voor zijn carrière. Hij heeft natuurlijk wel het tegendeel bewezen." 

Dat hij talent had was duidelijk. Waarom denk jij dat geen enkele topclub in België hem heeft gekocht?

“Dat was om verschillende reden, maar vooral het financiële gedeelte. Ik weet nog dat Trond Sollied hem zeer graag bij Club Brugge zag spelen, maar toen ze de transferprijs hoorde bekoelde hun interesse toch. Ook Jean-Marc Guillou zag toen liever zijn spelers naar een buitenlandse club vertrekken”.  

Over Jean-Marc Guillou gesproken, denk jij dat een Belgische club met een Afrikaanse jeugdacademie zou moeten samenwerken?

“Ik zie het nut van zo’n samenwerking er zeker in. De Ivorianen die toen bij Beveren kwamen waren praktisch allemaal een meerwaarde. Als je dan bekijkt welke toppers er uit die academie kwamen (De Touré-broertjes, Aruna Dindane, Gervinho, …) moet je die overweging toch wel maken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties