Interview "De filosofie van Decuyper is een garantie tot succes op de lange termijn"

"De filosofie van Decuyper is een garantie tot succes op de lange termijn"
Foto: © SC

Volg Zulte Waregem nu via WhatsApp!

Negentien jonge spelertjes van diverse ploegen kwamen woensdag hun kunnen testen op de talentdag van de Essevee Soccer School. Midden augustus start de talentschool. De droom: binnen tien jaar met zoveel mogelijk eigen jeugd spelen in het Regenboogstadion.

Aernout Van Lindt in Zulte

Net geen twintig jonge voetballertjes kwamen woensdagnamiddag proberen om in de Essevee Soccer School te raken. Makkelijk zal dat niet worden, want de selectie is streng: “We hebben nu al een tiental personen geselecteerd en daar kunnen er nog een vijftal bij. Volgende maand is er ook nog een selectiedag in Schaarbeek. De selectie is heel streng. Meestal weet ik na een tweetal minuten al genoeg, al zijn er altijd spelers die je weten te verassen. Toch valt een natuurlijke speler meteen op”, legt Thomas Caers uit aan Voetbalkrant.com.

Heb je vandaag veel talent gezien?

“Of er nu twee man is of er komt honderd man, is er altijd talent. Er zijn altijd jonge gasten die weten hoe voetbal gespeeld moet worden. De mensen die naar hier komen hebben de motivatie alvast. Ze weten wat het plan is: twintig weken voetbal en voor de rest les volgen, dat alles in een internaatstructuur. 90% haakt daarop al af, dus de jongeren die naar de selectiedagen komen willen het zeker en vast. Je hebt die passie voor voetbal ook nodig om het te maken.”

Wat maakt iemand tot een echt talent om het te maken in de Soccer School?

“Ik selecteer op basis van mijn gevoel. Fouten maken mag zeker, het is vaak kijken wie zich kan beredderen, wie iets doet met de feedback die hij krijgt. Zo zie je soms mensen op anderhalf uur al evolueren. Dan ben je verstandig op gebied van voetbal en dan kan je een grote worden. Als je het meteen vat, kan je veel bijleren.”

“Je hebt beter een iets minder groot talent dat echt bereid is om te werken”

 “Als je snel oppikt wat je moet leren, kan je op termijn veel meer progressie maken dan als je meer talent hebt, maar minder snel iets oppikt. De snellere leerlingen gaan sowieso hun achterstand meer dan inhalen. Ik kijk ook niet naar fysiek voorkomen, want de verschillen in lengte nu zeggen niets over de toekomst.”

“Je hebt beter een iets minder groot talent dat echt bereid is om te werken hebben dan een groot talent dat niet wil werken. Sowieso zou dat niet haalbaar zijn: door weer en wind zullen de jongeren om half acht ’s morgens moeten beginnen trainen. Als je niet volledig voetbal ademt zou dat al niet lukken.”

Wat mogen de talenten de komende jaren verwachten tijdens de trainingen?

“We zullen in de toekomst alles heel stelselmatig opbouwen. We beginnen met voetballen in 3 tegen 3-situaties, niet meteen met 11 tegen 11. Eens drie tegen drie lukt, gaan we vier tegen vier spelen en zo opbouwen. Pas als de talenten een jaar of 17 zijn zullen ze 11 tegen 11 spelen, maar gaan ze technisch enorm sterk zijn en enorm goed hebben leren combineren. Tegen dan spelen ze vermoedelijk ook al vele jaren samen, dus dat gaat vruchten afwerpen.”

“Voetbal is geen duel- of krachtsport. Als je beter wil doen dan de beste, dan moet je het beste op zijn minst  kunnen kopiëren. Daar gaan wij mee aan de slag. Binnen tien jaar hebben we een poel van talenten, daar ben ik zeker van. Elke twee jaar wordt er een nieuwe generatie klaargestoomd.”

Gaat de Soccer School 100% zeker slagen?

“Dit gaat zeker lukken, ik ben er heilig van overtuigd. Er komt een instroom van verschillende clubs, waardoor het niveau aan het begin al enorm hoog ligt. De spelers zullen elkaar ook beter maken, doordat ze vier keer zoveel met voetbal bezig zullen zijn in vergelijking met andere jeugdspelers. Ze zullen ook op elkaar zijn ingespeeld en op een half jaar worden ze een grote familie. Ze zullen zich gedragen als broers voor elkaar, wat ook zijn vruchten kan afwerpen.”

“We zullen weten welk vlees we in de kuip hebben”

“Het is ook veel gemakkelijker om mensen van jongs af aan op te leiden binnen een filosofie van een team. Dat is veel makkelijker dan wanneer talenten op latere leeftijd bij een ploeg komen en anders hebben leren voetballen. Nu weten we welk vlees we in de kuip zullen hebben. Ik ben er dan ook ten zeerste van overtuigd dat Francky Dury – als hij binnen een jaar of acht à tien nog bij Zulte Waregem zit – blij zal zijn met de talenten die ik aflever.”

“De filosofie van Decuyper is een garantie op succes op de lange termijn. De ploegstructuur valt mij ook enorm mee. Je stuurt een mailtje en meteen ligt alles klaar: truitjes, ballen, alles. Alles op en naast het veld is goed gestructureerd. Ik merkte meteen dat de werking van de club enorm goed zat. Dat is een van de voornaamste redenen dat het zo goed gaat met de club volgens mij.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties