Analyse Het Anderlechtse schip zoekt de juiste koers

Het Anderlechtse schip zoekt de juiste koers
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Anderlecht zit - al willen ze het zelf niet toegeven - in een crisis. De falanx van John van den Brom raasde op een gegeven moment door de reguliere competitie, maar is al maanden op zoek naar de juiste vorm en de juiste opstelling. En vooral dat laatste is opmerkelijk.

John van den Brom hamert al een heel seizoen op zijn voorkeur om met een vast basiselftal te spelen. En laat nu daar niets meer van te merken zijn. Ok, er zijn de omstandigheden die meegespeeld hebben: lange schorsingen voor spelbepalende figuren als Mbokani en Jovanovic, uit vorm zijnde spelers als Praet en Bruno en jongens die door blessures lange tijd niet gespeeld hebben zoals Suarez.

Maar laat voor de winterstop Anderlecht te vergelijken geweest zijn met een goed geolied slagschip dat alles verwoestte dat op zijn weg kwam. Maar op een oorlogsschip wordt ook geen wissel aan de kannonnen doorgevoerd net voor de bepalende slag. En laat dat nu één van de mogelijke oorzaken zijn voor de malaise bij paars-wit. Toen Anderlecht zijn sterke reeks neerzette, stond week in week uit dezelfde ploeg aan de aftrap, mits soms een kleine aanpassing wegens voorgenoemde omstandigheden.

Geen automatismen meer

De laatste maanden probeert de trainersstaf van Anderlecht elke mogelijke personeelswissel. Begin maar met de geschutsposities: met De Sutter en Mbokani of enkel Mbokani? De foereurs: Jovanovic of Suarez, Bruno of Iakovenko? De infiltranten: Praet, Suarez of zelfs Gillet? Het maakt dat de Brusselaars de automatismen volledig kwijt zijn. En dat is vooral in het aanvallend compartiment te merken.

Met de ogen dicht werd 'de vijand' getorpedeerd in de maanden november en december. Het leidde er toe dat alle analisten het eens waren: de concurrentie speelt voor plaats 2. Vier maanden later moet de eens gesmeerde machine beginnen vrezen of het wel plaats 1 of zelfs 2 zal bezetten aan het einde van de rit. Zeggen dat John van den Brom het zelf niet meer weet, is een brug te ver, maar de coach van Anderlecht zoekt naar oplossingen. Zou de oplossing niet kunnen zijn om net als voor Nieuwjaar één veldbezetting na te streven en die het vertrouwen te blijven geven?

Toen werden foutjes als die van Kljestan met de mantel der liefde bedekt omdat men met een air op het veld kwam die uitstraalde: 'wij schieten er toch nog twee of drie in'. Maar de twijfel is in het elftal geslopen en die air van onoverwinnelijkheid is al lang weg. Er is echter nog geen man overboord! Na zes wedstrijden in PO I is er absoluut nog geen beslissing gevallen. Al is het commando over de vloot wel overgegaan op Zulte Waregem en is de rest van de armada dicht in de buurt. (JW)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties