Anderlecht is een alleenheerser

Frank Deckers
| 89 reacties
Anderlecht is een alleenheerser
Foto: © SC

RSC Anderlecht heeft zichzelf opgevolgd als landskampioen! Voor de 32ste keer al wist paars-wit zich tot sterkste team van de Belgische eerste klasse te kronen.

Anderlecht is zonder twijfel de recordkampioen van België. Club Brugge is op ruime afstand tweede met ‘slechts’ dertien titels. Paars-wit voetbalt sinds 1935 onafgebroken in eerste klasse en wist sinds de jaren veertig in ieder decennium minimum twee landstitels te veroveren.

Op de koop toe werd Anderlecht ook nog 20 keer tweede, De landskampioen viel zelfs maar zeven keer buiten de top drie sinds de club in 1946 de eerste titel behaalde.

In de Beker van België is Anderlecht niet de recordhouder. Club Brugge heeft één beker meer gewonnen, maar met negen stuks mag paars-wit zeker niet klagen. De laatste keer dat RSC Anderlecht de beker de lucht in mocht steken was in 2008. Dit jaar werd paars-wit uitgeschakeld in de halve finale door de latere winnaar KRC Genk. De supercup werd negen keer in beslag genomen.

Individuele prijzen

Anderlecht staat bekend als een broeihaard van individuele klasse. 18 keer kwam de topscorer uit het kamp van Anderlecht, de laatste was Romelu Lukaku in 2010.

De Gouden Schoen werd ook al vaak gewonnen door een paars-witte voetballer. 22 keer wist een speler van Anderlecht de hoogste Belgische individuele prijs in de wacht te slepen. De voorbije drie jaar was het telkens de huidige landskampioen die de prijs mee naar huis mocht nemen.

Ook in het winnen van de Ebbenhouten Schoen doet niemand beter dan Anderlecht. Al negen keer wist een paars-witte speler de prijs voor beste Afrikaanse speler te winnen. Club Brugge volgt op ruime afstand met vier eindwinsten.

Europese triomfen

Op internationaal niveau blijft Anderlecht echter een kleine speler. Toch wist paars-wit in het verleden al drie Europese bekers in de wacht te slepen. In 1976 en 1978 won de landskampioen de Europese Beker voor Bekerwinnaars en in 1983 won het de UEFA Cup. Na de eerste twee overwinningen wist de landskampioen ook de Europese Supercup te winnen.

RSC Anderlecht is zonder twijfel de grootste club van het land. Qua palmares kent paars-wit in België geen gelijke. Enkel Europese triomfen zitten er de laatste tien jaar niet meer in.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties