De beoordeling van de Anderlecht-spelers

De beoordeling van de Anderlecht-spelers
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Anderlecht is kampioen. John van den Brom gebruikte niet zoveel spelers in dit kampioenenjaar. Wij gaven punten op het hele seizoen per speler en kwamen uit bij Silvio Proto als meest constante speler over de hele jaargang bekeken.

STAFF

John van den Brom 8
De Nederlandse oefenmeester groeide in zijn eerste maanden in het Astridpark uit tot een fenomeen. Hij werd net geen godenstatus toegedicht na de kwalificatie voor de Champions League. Van den Brom liet na de jaarwisseling enkele steekjes vallen. De titel doet echter alles vergeten.

Besnik Hasi 7
De Albanees zit al voor het vierde seizoen in de dug-out in de hoofdstad. De ex-speler van onder andere Cercle Brugge en Anderlecht werpt zich meer op als meester-tacticus. Zijn positie staat nooit onder druk en het lijkt slechts kwestie van tijd vooraleer hij zelf een kans krijgt.

DOELMANNEN

Silvio Proto 9
Proto kan opnieuw terugblikken op een meesterlijk seizoen. De doelman van paars-wit tekent altijd present op cruciale momenten. Hij verdient simpelweg het etiket van ‘kampioenenmaker’.

Thomas Kaminski -
Na twee degelijke seizoenen bij Beerschot AC en OH Leuven werd de belofte voor het eerst geconfronteerd met de status van bankzitter. De 20-jarige doelman kreeg onder andere op het veld van OH Leuven en in de Cofidis Cup zijn kans, maar kreeg de kans niet om zich te onderscheiden.
Davy Roef -
De 19-jarige doelman van de beloften liet van zich spreken tijdens de prestigieuze Viareggio Cup. Hij kreeg echter nog geen speelminuten bij de fanion, maar lijkt vooral een sterke wissel met het oog op de toekomst.

VERDEDIGERS

Bram Nuytinck 7,5
Elegante Nederlandse verdediger die werd aangekondigd als ‘een cadeautje voor John van den Brom’. Nuytinck verdiende echter zijn pluimen en vormde met Cheikhou Kouyaté het beste centrale duo van België.

Cheikhou Kouyaté 8
Opnieuw een ijzersterk seizoen van de Senegalees. Samen met Bram Nuytick en Silvio Proto het slot op de paars-witte deur. De kans lijkt groot dat hij volgend seizoen zijn geluk elders gaat beproeven. De verdediger pakte in de laatste wedstrijd tegen Zulte Waregem echter wel nog rood.

Guillaume Gillet 6,5
Vaste keuze van John van den Brom op de rechtsachter. Hij speelde opnieuw een meer dan degelijk seizoen. Gillet wil in topwedstrijden echter op aanvallend vlak te veel zijn stempel drukken, waardoor de Luikenaar zijn defensieve taken soms verwaarloost.

Behrang Safari 5
De Zweedse international lag dit seizoen in de weegschaal met Olivier Deschacht voor de stek op linksachter. Safari speelde solide wedstrijden, maar leek bij momenten te kort te komen op belangrijke momenten.

Olivier Deschacht 6,5
De blonde verdediger slaagde erin om zijn basisstek opnieuw te veroveren onder John van den Brom. Al speelde ook Behrang Safari heel wat wedstrijden op zijn stek. Deschacht was dit seizoen echter weer het toonbeeld van regelmaat.

Marcin Wasilewski 5,5
Wasyl zat het grootste deel van het seizoen te verkommeren op de bank. Op de momenten dat de Pool echter op het veld stond, deed hij zijn werk met de grinta van weleer.

Denis Odoi 4
Odoi leek in de voorbereiding zijn kans te krijgen op de rechtsachter. Na enkele barslechte prestaties verhuisde hij echter al snel naar de bank. De 24-jarige ex-speler van STVV kreeg door de schorsingen van Gillet meerdere kansen, maar zijn niveau bleef te wisselvallig.

Anthony Vanden Borre -
De verloren zoon die opnieuw werd opgevist door Herman Van Holsbeeck. De rechtsachter hoopte nog dit seizoen zijn kans te krijgen, maar geraakte niet verder dan enkele speelminuten. Als het in het hoofd goed zit, is Vanden Borre echter een toptransfer met het oog op volgend seizoen.

Michaël Heylen -
Aanvoerder van het beloftenteam van Anderlecht. John van den Brom liet dit seizoen nog optekenen dat het de bedoeling is om de 19-jarige verdediger volgend jaar in te passen in het team. Hij speelde dit seizoen echter geen minuut, maar haalde al enkele keren de selectie.

Jordan Lukaku -
‘Broer van’ die dit seizoen opvallend weinig in de spotlights stond. Hij traint mee met het A-elftal, maar zijn kastje bevindt zich in de kleedkamer van de beloften. Hij geniet van de interesse van AC Milan, maar kwam dit seizoen niet aan spelen toe.

Roland Juhasz -
Voormalige centrale verdediger die door Anderlecht bij het huisvuil is gezet. De Hongaarse international speelt momenteel op huurbasis bij Videoton, maar verdient toch een vermelding.

MIDDENVELDERS

Lucas Biglia 8
Argentijnse aanvoerder die nogmaals de spil in het paars-witte radarwerk bleek. Vooral tijdens zijn afwezigheid werd het pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Anderlecht is van de middenvelder. De aanvoerder verloor echter krediet bij het publiek na zijn circusoptreden tijdens de wintermercato. Bovendien blijft het ook maar de vraag of hij een hoger niveau aankan.

Sacha Kljestan 6,5
Amerikaanse middenvelder die in het begin van het seizoen wegdeemsterde. Hij bleek echter een belangrijke werkkracht op het middenveld. Zonder Kljestan speelt ook Lucas Biglia een niveau lager. De Amerikaanse international heeft een onzichtbaar maar niet onbelangrijk aandeel in de paars-witte titel.

Dennis Praet 7,5
Eén van de revelaties van het seizoen. De 19-jarige middenvelder kreeg onder John van den Brom vol zijn kans en zorgde voor creativiteit bij de hoofdstedelingen. Praet kijkt tegen een grote carrière aan en stond ook in de Champions League zijn mannetje.

Demy de Zeeuw 6
Huurling van CSKA Moskou die het Anderlecht-publiek matig kon overtuigen. De Nederlander scoorde echter een levensbelangrijk doelpunt op het veld van KRC Genk en leek zich steeds meer op zijn plek te voelen. Ook John van den Brom wil de Zeeuw er volgend seizoen graag bijhebben.

Fernando Canesin Matos -
De Braziliaanse dribbelkont verdween helemaal uit beeld dit seizoen. John van den Brom verweet hem een gebrek aan inzet. Hij zal wellicht andere oorden opzoeken in het tussenseizoen.

Andy Najar -
Eén van de grote talenten van de beloften. Najar traint mee met de A-kern, maar verzamelde nog geen minuten.

Mehdi Tarfi -
Opnieuw één van de goudhaantjes van de ploeg die de Viareggio Cup op zijn naam schreef. Hij verzamelde echter geen enkele minuut bij de fanion.

Kanu 6,5
De Braziliaan trok tijdens de wintermercato richting het Russische Terek Grozny. Voor de jaarwisseling was de wisselvallig middenvelder echter een belangrijke pion. Hij vertegenwoordigt de kracht die Anderlecht de laatste maanden soms miste.

AANVALLERS

Dieumerci Mbokani 8
Congelese steraanvaller die wederom alle aandacht naar zich toetrek. De Gouden Schoen was vooral voor de jaarwisseling een levensader voor Anderlecht. Het is zo goed als zeker dat na het finale fluitsignaal (opnieuw) naar het buitenland trekt.

Tom De Sutter 7,5
De Oost-Vlaming zat opnieuw het grootste deel van het seizoen op de bank. Toch is het de vraag of Anderlecht zonder hem ook de titel had gepakt. De Sutter scoorde tijdens de afwezigheid van Dieumerci Mbokani aan de lopende bak en bleek tijdens de invalbeurten ook veelal nuttig.

Massimo Bruno 7
Eén van de revelaties van Anderlecht. De flankaanvaller debuteerde in het levensbelangrijke Champions League-duel tegen AEL Limassol en zorgde meteen voor de assist van de kwalificatie. De 19-jarige jeugdinternational was sindsdien amper uit de basiself weg te slaan.

Milan Jovanovic 7
Servisch woelwater dat vooral voor de jaarwisseling van goudwaarde bleek met enkele klasseflitsen. Het lijkt er echter op dat hij zijn laatste wedstrijd voor Anderlecht heeft gespeeld.

Oleksandr Iakovenko 6,5
Luxe-invaller die na diverse uitleenbeurten eindelijk leek te renderen bij Anderlecht. Iakovenko werd de eerste troef van John van den Brom in moeilijke partijen. Hij kon als basisspeler echter niet overtuigen, maar kreeg nooit een echte kans. Toch een belangrijke speler in de titel. Hij trekt komend seizoen wellicht naar het Italiaanse Fiorentina.

Matias Suarez 6,5
De Argentijn trok dan toch niet naar Moskou, maar bleef gewoon in het Astridpark. Voor John van den Brom was de Gouden Schoen van vorig jaar een extra wapen in de titelstrijd. Het vizier van Suarez stond echter nog niet op scherp, maar hij toonde alweer flitsen van zijn onnavolgbare klasse.

Samuel Armenteros 5
Zweed met Cubaanse roots die aanvankelijk pas in het tussenseizoen werd verwacht als vervanger van Dieumerci Mbokani. De aanvaller scoorde de belangrijke gelijkmaker in de reguliere competitie op het veld van Club Brugge, maar kon zich verder niet doorzetten. Er wacht hem een moeilijke opdracht om volgend seizoen met een propere lei te starten.

Ronald Vargas 5
Blessuregevoelige Venezolaan die eindelijk enkele maanden pijnvrij kon trainen. De aanvaller annex middenvelder bleek echter geen meerwaarde voor Anderlecht. Al kan hij op termijn misschien het paars-witte penaltyprobleem oplossen?

Gohi Bi Cyriac -
Cyriac werd in het tussenseizoen overgenomen van Standard. De spits kwam echter geblesseerd toe in Brussel en revalideerde nagenoeg een volledig seizoen. Cyriac kreeg in play-off I enkele minuten, maar het gebrek aan matchritme eiste zijn tol.

Frank Acheampong -
Kwieke en pijlsnelle Ghanees die definitief werd overgenomen van het Thaise Buriram United. Hij kreeg echter geen speelminuten in de A-ploeg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties