Komt competitiestart in gedrang?

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 48 reacties
Komt competitiestart in gedrang?
Foto: © SC

Vrijdag trekt het Belgische voetbalcircus zich opnieuw op gang. In de luwte dreigt echter een bommetje te ontploffen. De scheidsrechters vragen een loonsverhoging, maar krijgen ze (vooralsnog) niet. In de wandelgangen heerst vooral stilte.

Door Cédric De Volder en Sander De Graeve

Geen voetbal zonder scheidsrechters, punt. En net dat gegeven zou de komende dagen wel eens onder hevige druk kunnen komen te staan. Voetbalkrant.com trok alvast op onderzoek uit. Al lijkt ‘stilte’ wel hét codewoord bij de mannen in het zwart.

Eerst eventjes de situatie duiden. Een Belgisch scheidsrechter verdient jaarlijks, afhankelijk van zijn statuut, een slordige 8.000 euro per seizoen. Daarbovenop komen dan nog eens de premies per wedstrijd, die variëren tussen de 1.300 euro voor nationale A-refs en 1.500 voor internationale A-refs. Maar dat is te weinig volgens hen. In de wandelgangen wordt dan ook gefluisterd dat een loonsverhoging van zo’n twintig procent noodzakelijk is. Maar wat vinden de scheidsrechters zelf van hun verdiensten?

"De Belgische voetbalbond wil niet communiceren vooraleer de Pro League een beslissing heeft genomen." (Stefan Van Loock)

Voetbalkrant.com ging dan maar op zoek naar de mannen die Koning Voetbal begeleiden in al zijn pracht en praal. Dat het om een bijzonder delicate materie gaat werd al snel duidelijk. Toen we uiteindelijk dan toch een bekende ref aan de telefoon kregen, hield die de lippen stijf op elkaar en werden we doorverwezen naar Stefan Van Loock, de woordvoerder van de KBVB.

“De Belgische voetbalbond wil niet communiceren vooraleer de Pro League een beslissing heeft genomen in het dossier”, aldus laatstgenoemde. “De scheidsrechters hebben via Paul Allaerts een voorstel gedaan. Ik verwacht dat er in de loop van vandaag een beslissing wordt genomen.”

"Het is belangrijk dat alle scheidsrechters en assistenten aan hetzelfde zeel trekken. Ik kan dan ook bevestigen dat dit zeker het geval is." (vooraanstaand assistent-scheidsrechter)

Ook een assistent-scheidsrechter, die actief is in de Belgische Jupiler Pro League en Europa League, bevestigt het stilzwijgen. “Het klopt dat er onderhandelingen lopen met de Pro League rond de vergoedingen voor de spelleiding”, aldus de man met de vlag. “Maar eigenlijk wil ik me distantiëren van de zaak. Al is het natuurlijk wel belangrijk dat alle scheidsrechters en assistenten aan hetzelfde zeel trekken. Ik kan dan ook bevestigen dat zoiets zeker het geval is.”

Ondertussen tikken de uren weg richting de start van de nieuwe voetbaljaargang. Een staking bij de troepen van Robert Jeurissen lijkt ons echter onwaarschijnlijk. Al krijgt de zaak wellicht een staartje, want bij de Pro League is men 'not amused'. Voetbalkrant.com volgt het alvast op de voet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties