Racisme in het voetbal, een ongeneeslijke ziekte?

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 1670 reacties
Racisme in het voetbal, een ongeneeslijke ziekte?
Foto: © SC

Hoewel er in deze moderne tijden steeds minder plaats is voor racisme in de maatschappij, blijft het her en der in het voetbal opduiken. Ook dit seizoen waren er weer tal van voorbeelden dat racisme een ziekte is die het voetbal blijft plagen.

Het recentste geval is dat van Kévin Constant van AC Milan. Hij verliet het veld spontaan na racistische geluiden, dat kon u HIER al lezen. Italië blijft daarmee één van de landen waar je best niet als donkere speler aan de slag gaat. Zo kregen onder anderen Boateng en eerder Mario Balotelli al vaker af te rekenen met rassenhaat.

Vooral de supporters van Lazio zijn onverbeterlijk. Zij kregen dit jaar maar liefst vier keer een straf wegens racisme. Ex-kapitein van Lazio en huidig manager van Sunderland Paolo Di Canio maakte zich meermaals schuldig aan de Romeinse groet én heeft een tatoeage die refereert naar Mussolini.

Racisme is echter niet alleen een Italiaans fenomeen, het is een wereldwijd probleem. Zo was er enkele weken terug een vriendschappelijke(!) interland tussen Hong-Kong en de Filipijnen. De 'fans' van Hong-Kong konden het niet verkroppen dat hun team niet wist te scoren en scholden de tegenstanders dan maar uit voor slaven. Ze gooiden ook flessen en puin naar zowel de spelers als de bezoekende supporters. Vooral doelman Neill Etheridge (Fulham) kreeg het zwaar te verduren.

Ook in België blijft het een wezenlijk probleem. Denk maar aan de rel tussen Onyewu en Jelle Van Damme, of aan Brussels-voorzitter Johan Vermeersch die Matumona verweet te veel aan bomen en bananen te denken. Recent was er zelfs nog het geval Mboyo. Enkele supporters maakten oerwoudgeluiden waarna de spits van Gent het hele publiek uitdaagde én op zijn nek kreeg. Het kostte hem uiteindelijk de titel van speler van het seizoen in Gent.

Niet enkel supporters, maar ook spelers maken er zich schuldig aan. Zo heeft Luis Suarez van Liverpool al een reputatie. Naast schoonspringen in de zestien maakte hij zich ook schuldig aan het racistisch uitschelden van Patrice Evra.

Zal racisme ooit uit het voetbal verdwijnen? Wij hopen het, maar vrezen ervoor. Racisme komt vooral voort uit frustratie. Een supporter wiens ploeg ruim op voorsprong staat zal je zelden naar de oe-oe-oe's zien grijpen, die houdt het meestal op olé-olé-olé. Veel anti-racisme campagnes kwamen en gingen, meestal met weinig of geen succes. Het enige wat eventueel zoden aan de dijk zou kunnen brengen zijn sportieve sancties. Wedstrijden zonder publiek hebben geen effect, puntenaftrek misschien wel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties