Interview Deschacht: "Fans hebben ons voor zoveelste keer wakker geschud"

Deschacht: "Fans hebben ons voor zoveelste keer wakker geschud"
Foto: © SC

Na 'Woelige Zondag' werd bij Anderlecht de draad zo snel mogelijk weer opgepikt. Vrijdag wacht een verplaatsing naar Lokeren. En op het veld van Daknam wil Olivier Deschacht het titeldebat weer nieuw leven in blazen: "Een zes op zes is een must om nog mee te spelen voor de titel."

Door Johan Walckiers

Maar toch even terugkomen op wat er zondag gebeurde. De fluitjes striemden door het Constant Vanden Stock-stadion en dat liet niemand binnen de club onberoerd. Al is Deschacht met zijn 33 en twaalf dienstjaren bij paars-wit al het één en ander gewend geraakt.

Oli, dat fluiten van zondag. Je hebt het al meer meegemaakt, maar doet dat nog altijd pijn?

"Ja toch wel, dat is niet leuk. Ok, de supporters hebben misschien wel gelijk, want we hadden twee slechte uitwedstrijden achter de rug. Toch spijtig dat ze Club Brugge zo snel vergeten zijn, waar we fantastisch gespeeld hebben. Ze zijn streng geweest voor ons, maar misschien hebben ze ons op onze plaats gezet. We beseffen ook wel dat het beter moet. Hopelijk zijn we allemaal wakker geschud."

Op basis van wat vond jij na de match dat ze gelijk hadden?

"Correctie, ik vond de wedstrijd ook niet zo slecht, maar het moet beter. We hebben verdiend gewonnen. Ook Club Brugge heeft tot de laatste minuut moeten knokken tegen Bergen. De fans zijn kritisch, we weten dat, maar we weten ook allemaal dat we beter kunnen en moeten. Zeker op verplaatsing, want daar wringt het schoentje toch dit seizoen. Op verplaatsing hebben we ons niveau nog niet echt gehaald."

Hoe komt dat?

"Ik weet het niet. We willen er allemaal wel voor gaan, maar om de één of andere reden lukt het niet op verplaatsing. Hopelijk vrijdag wel."

Op een gegeven moment werd de coach geviseerd. Hoe was hij deze week?

"Nog altijd dezelfde. Nog meer zin om te werken en nog meer zin om er vrijdag iets van te maken. Ik denk wel dat de match tegen Lokeren heel belangrijk wordt voor iedereen. De juiste inzet en mentaliteit moeten er zijn."

Heeft de coach het moeilijk gehad?

"Dat moet je aan hem vragen. Het is niet leuk, het maakt je wakker en het doet je beseffen dat het beter moet."

Is het vergelijkbaar met vorige slechte periodes die jij meemaakte bij Anderlecht?

"Een slechte periode zou ik het niet noemen. Voor de winterstop spelen we een goede wedstrijd tegen Zulte Waregem. Twee weken geleden waren we nog heel goed tegen Club Brugge. Voetbal is altijd van week tot week. Het is aan ons om het publiek weer achter ons te krijgen."

Het is toch lang rustig gebleven voor het ontplofte?

"De supporters weten ook dat we twee keer kampioen speelden. Het zijn heel trouwe supporters. Elke keer op verplaatsing is heel het bezoekersvak uitverkocht. Ze laten ons nooit vallen."

Intern blijft het ook heel kalm?

"Intern is er geen probleem."

Het is geen cadeau om nu naar Lokeren te moeten?

"Geen enkele wedstrijd is een cadeau. Misschien is ons geluk dat Lokeren een voetballende ploeg is."

Vorig jaar zorgde de protestactie van de fans op training voor de ommekeer. Kan dat nu ook zo zijn?

"We hopen daarop. Toen was het ook een heel kritische benadering van de fans. We spelen een fantastische campagne en na twee-drie slechte matchen stonden ze op het trainingsveld. Maar we weten hoe de fans van Anderlecht in elkaar zitten. Ze hebben ons wel naar de titel geleid door hier allemaal present te zijn op de open training. Ze hebben ons voor de zoveelste keer wakker geschud. Laten we hopen dat zondag ook geholpen heeft."

Ze willen dat jullie dominanter zijn...

"Tegen Bergen waren we dominant. We hadden 80 procent balbezit. Ik denk dat er een paar jongens geschrokken zijn en weinig vertrouwen hadden. Ze durfden de bal niet meer vragen. Maar we zijn blijven proberen en hadden constant de bal. Massismo Bruno durfde in de eerste helft amper de bal vragen, maar in de tweede zagen we weer de Bruno van in het begin van het seizoen."

Maar met één diepe spits...

"We hebben met acht aanvallende spelers gespeeld. Enkel Cheikhou en Chancel bleven achteraan. En zelfs Cheikhou is een paar keer meegegaan. Nu goed, iedereen heeft zijn mening daarover."

Er wordt toch heel veel gewisseld?

"Er zijn veel spelers met ups en downs. De trainer is heel aanwezig op training en dat vind ik een positief. Er zijn nu eenmaal nog te veel hoogtes en laagtes. Zeker bij die jonge jongens, die nu toch een beetje met een vertrouwenscrisis zitten. Maar die komen daar wel uit. De trainer zet hen soms wel eens op de bank om ze te beschermen."

Is er niet meer houvast met een vaste elf?

"Ja, maar als je niet goed speelt en verliest, moet je iets veranderen. Bij alle grote ploegen veranderen er dingen. Er is weinig vergelijking mogelijk, maar Chelsea en Bayern veranderen ook elke week aan hun ploeg. Het zou plezanter zijn met een vaste ploeg, maar de trainer geeft de kansen aan de jongens die goed trainen."

Komen die jonge gasten ook naar jou?

"Nee, maar ik ga wel naar hen. Ik zeg hen dat ze heel goed kunnen voetballen en dat ze moeten blijven geloven. Ik begrijp de trainer ook dat hij ze soms even op de bank zet. Ze hebben nog een hele carrière voor hen. Als het niet goed draait bij hen, zijn ze daar soms beter mee."

Hebben zij het er moeilijker mee dan jij?

"Ik heb het al veel meegemaakt. Blijkbaar wel, want in de eerste helft zag je toch dat het niet lukte. Pas na de 1-0 en met het publiek er weer achter lukte het wel weer. Je ziet toch dat ze het er niet makkelijk mee hebben."

Maar jullie staan nog altijd achter de trainer?

"Tuurlijk wel. En ik zie ook op trainer en in de kleedkamer dat iedereen nog gelukkig is. En de jongens die op de bank zitten, klagen ook niet, want ze weten waarom ze op de bank zitten. Hij is heel correct en heel open, ook met de bankzitters. Het is misschien wel de meest correcte coach die ik al gekend heb."

Je zegt dat de kloof met Standard niet groter dan twaalf punten mag worden?

"Twaalf is het maximum. Dat zijn twee matchen verschil in de play-offs. Dan heb je alles nog in eigen handen en anders moet je nog beginnen rekenen."

Hoe vind je het dat de buitenwereld jullie al afgeschreven heeft voor de titel?

"Dat vind ik juist leuk. Eens de underdog zijn. Dat is de eerste keer in de twaalf jaar dat ik hier ben. Het zou eens plezant zijn om eens iets raar te doen. (lacht)"

Jullie geloven er dus zelf nog in?

"Als we nu vrijdag kunnen winnen. En ik denk dat Club Brugge nog wel eens punten kan afsnoepen van Standard. Maar om de titel te winnen moet je zes op zes halen tegen Lokeren en Genk. Zoniet moet je al beginnen hopen op puntenverlies van Standard. Maar laat ons het gewoon zelf in handen houden en zes op zes pakken."

Ben jij onder de indruk van Standard?

"We hebben twee keer tegen hen gespeeld en twee keer waren we de evenknie. Ons probleem ligt op verplaatsing bij de kleinere plooegen. Als we dat kunnen verbeteren, zie ik ons stunten."

Er werd in januari veel over transfers gepraat. Hadden jullie gehoopt op een versterking?

"Om heel eerlijk te zijn, hadden we wel gehoopt op een centrale middenvelder, een spelverdeler. Dat is misschien wel wat de ploeg nodig had. Ok, die is niet gekomen en Guillaume (Gillet) doet het goed op een positie die de zijne niet is. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid als kapitein."

Hadden jullie dan een type Hazard of een type Defour gewild?

"Hazard verdeelt het spel ook bij Zulte Waregem. Hij is ook altijd aanspeelbaar. Zo'n type hadden we eigenlijk wel nodig, maar nogmaals: Guillaume doet het goed."

Heb je de jacht op Ryan Giggs al geopend? (Deschacht staat zesde in de lijst van trouwste clubspelers)

"(lacht) Nee, ik heb eens uitgerekend en dan ben ik 44 voor ik zijn aantal bereikt heb."

Het moet wel plezier doen om tussen die mannen in een lijstje te staan: Schweinsteiger, Giggs, Xavi, Totti.

"Ik sta daar niet echt bij stil. Ik doe gewoon mijn ding. Ik ben ook later begonnen. Dat zijn allemaal spelers die al van hun 17de in de eerste ploeg staan. Ik ben ook een jaar gekwetst geweest, dus het had nog meer kunnen zijn. Ik ben content met het parcours dat ik afgelegd heb."

In de ranking van clubmonumenten ben je Jef Jurion al voorbijgestoken.

"Op het einde van mijn carrière wil ik eens de bilan maken van al mijn prestaties, nu nog niet."

Ben je al bezig met het einde van je carrière?

"Ik ben daar al mee bezig, maar daar ga ik nog niets over zeggen. Mijn droom is te eindigen in schoonheid. Mijn laatste jaar met een titel afsluiten, dat zou het ultieme zijn."

Je overweegt niet om ergens anders nog te gaan spelen?

"Nee, daar ben ik 99% zeker van. Ik zou ook gelukkig zijn als ik op de tribune zit of op de bank om jonge gasten te helpen. Ik blijf hier."

Had je ooit gedacht deze carrière bij Anderlecht te maken?

"Absoluut niet. Hier had ik nooit van gedroomd, maar de droom is nog niet voorbij. Ik heb nog een eindje te gaan. Ik wil nog eens kampioen spelen... en winnen op Lokeren vrijdag. (lacht)"
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties