Leekens: "Wat Zulte-Waregem vorig jaar heeft gedaan, is een unicum"

Nicola Cantoro
| 10 reacties
Leekens: "Wat Zulte-Waregem vorig jaar heeft gedaan, is een unicum"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Binnenkort gaat PO1 van start. Een titelstrijd tussen Standard, Club Brugge of toch nog Anderlecht is de verwachting. Maar kunnen de mindere goden in PO1 ook nog hun rol spelen of de titel ambiëren? "Een rol om voor de titel te spelen dicht ik Zulte-Waregem en Lokeren niet toe", zegt Leekens.

Door Nicola Cantoro

De ex-bondscoach benadrukte aan Voetbalkrant.com de rol die de bekerfinale zal spelen. “De bekerfinale zal een enorme invloed uitoefenen op het parcours van Zulte-Waregem of Lokeren. Hoe ga je om met eventueel verlies? En hoe ga je om met winst? Bekerwinst kan stimulerend werken, maar ook een soort van voldaanheid geven. Wat Zulte-Waregem vorig jaar gedaan heeft, is een unicum. Ik geef een pluim aan Francky Dury en Peter Maes voor wat zij nu nog presteren met beperkte middelen. Zij hebben van hun club een subtopper gemaakt.”

“Lokeren maakte bewust zijn kern niet te groot, en dat is ook hun sterkte”

Toch zijn er volgens Leekens ook verschillen tussen beide ploegen. “Lokeren en Zulte-Waregem brengen beiden goed voetbal op hun eigen manier, naar de identiteit van beide trainers. Peter Maes bouwt al jaren met ongeveer hetzelfde elftal, terwijl Dury wel meer moest sleutelen door het vertrek van sommige spelers. Ze hebben beiden jonge jongens kansen gegeven en dat rendeert. Je kan van een speler niet meteen een Messi maken, maar wel het hoogste rendement eruit halen, en daarin slagen zowel Dury als Maes soms beter dan bij de topclubs. Lokeren maakt bewust zijn kern niet al te groot. En dat is ook de sterkte van dit Lokeren. Financieel kunnen ze een hele grote kern ook niet aan.”

“Een rol om voor de titel te spelen dicht ik Lokeren, Zulte-Waregem en Genk niet toe”

“De echte top, en daarmee bedoel ik Anderlecht, Standard en Club Brugge spelen ook niet echt op niveau. Enkel Club Brugge speelt de laatste weken, qua resultaat dan toch, op kampioenenniveau. Standard speelt op een iets minder niveau nu en voor Anderlecht is het nog even afwachten of ze het evenwicht terug gaan vinden. Zulte-Waregem, Lokeren en Genk zullen dus zeker scherprechter spelen, maar een rol om voor de titel te gaan dicht ik ze niet toe. Ze zullen wel veel punten afpakken”, aldus Mac The Knife.

“Het ABC kan je leren, maar toch niet verleren?”

Over Genk is Leekens klaar en duidelijk. Zij hebben volgens de voormalig bondscoach geen excuses meer. “Genk zal zichzelf moeten bewijzen. Voor hen is dit het moment om zich te tonen. Ze hebben de kwaliteiten, dat weet iedereen al. Het is dan ook het belangrijkste voor hen op dit moment dat ze dat zelf beseffen. Zij kunnen nu niet meer inroepen dat er te veel druk is. Ze hebben al bewezen dat ze op topniveau kunnen spelen en dat kunnen ze toch niet verleren? Het ABC kan je leren, maar toch niet verleren?”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties