Zulte Waregem meest aanvallende ploeg, Anderlecht meest efficiënt

Zulte Waregem meest aanvallende ploeg, Anderlecht meest efficiënt
Foto: © Photonews

De KU Leuven heeft de afgelopen reguliere competitie in statistieken gegoten. Daaruit blijkt dat Zulte Waregem de meest aanvallende ploeg is, Anderlecht de meest efficiënte en OHL en Bergen zijn doelgerichter dan Lokeren en Racing Genk.

Het DTAI Sports Analytics Lab zorgde met drie onderzoekers van de KU Leuven voor het onderzoek. Zij analyseerden de reguliere competitie in een dertiental parameters, om zo een analyse te maken van de voorbije 30 speeldagen.

Balbezit: Zulte Waregem thuis, Anderlecht uit

Zo bekeek men onder andere naar dominantie toe hoeveel minuten een club de bal in handen heeft. De dominantie van Essevee aan de Gaverbeek bleek meteen uit deze statistiek, al is Anderlecht zowel buitenshuis als algemeen wel de ploeg met het meeste balbezit. Opvallend: Bergen - de laatste - heeft dit seizoen meer balbezit gehad dan de eerste - Standard.

Als we er dan het aantal doelpogingen en afgedwongen corners bijnamen, stelde de KUL vast dat Zulte Waregem op die beide parameters het beste scoort en dus de meest aanvallend ingestelde ploeg is.

Aggresiviteit: Standard en OHL scoren hoog

De onderzoekers bekeken ook even het aantal overtredingen en kaarten die werden gegeven in de wedstrijden tijdens de reguliere competitie. De meeste kaarten waren voor Standard, OHL en AA Gent. Het overzicht van het aantal overtredingen zie je hier:

Ook opvallend: Standard krijgt bijna dubbel zoveel kaarten per overtreding dan Anderlecht. De landskampioen komt het vaakst van allemaal weg zonder kaart. Dat blijkt uit onderstaande tabel:

Efficiëntie is van goudwaarde

Een derde opvallende statistiek is die van de efficiëntie: hoe groot de kans is dat je een doelpunt maakt per doelpoging. Daar zien we meteen dat OHL en Bergen niet onlogisch helemaal onderaan staan. De meest efficiënte ploeg is Anderlecht, voor Lokeren, Standard en Club Brugge. Buitenshuis heeft Standard wel gemiddeld nauwelijks een dikke 4 kansen nodig om een keer te scoren: hallucinant!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties