Prutsers in België, top in Europa
Timothy Collard
Timothy Collard
| 6 reacties
Prutsers in België, top in Europa
Foto: © Photonews

Door de jaren heen zagen we heel wat aanvallers passeren door onze vaderlandse competitie. Niet iedere spits was echter succesvol, terwijl het hen in het buitenland heel wat beter verging.

Sommige spitsen modderden maar wat aan in de Jupiler Pro League en konden niet overtuigen in ons land. Één iets hebben ze echter gemeen: in het buitenland scheerden of scheren ze hoge toppen.

Alfred Finnbogason (ex-Lokeren, nu Heerenveen)

Beginnen doen we met een IJslander. Alfred Finnbogason slaagde er bij Sporting Lokeren niet in om een basisplaats af te dwingen. De Waaslanders verhuurden hem aan het Zweedse Helsingborgs IF waar hij prompt 12 keer scoorde in 17 wedstrijden.

Heerenveen sloeg toe en strikte de IJslandse aanvaller. Vorig seizoen was Finnbogason goed voor 24 doelpunten. Dit seizoen staat de teller van de doelpuntenmachine reeds op 25 stuks in 27 wedstrijden. Een transfer in de zomer naar een hoger aanschreven competitie lijkt dan ook onafwendbaar.

Nikica Jelavic (ex-Zulte Waregem, nu Hull City)

Nikica Jelavic liet geen onuitwisbare indruk na tijdens het seizoen 2007-2008. Zulte Waregem plukte de toen 22-jarige Kroaat weg bij Hajduk Split, maar een succesverhaal schreef die niet aan de Gaverbeek.

Essevee verhuurde Jelavic aan het Oostenrijkse Rapid Wien, dat de spits na het seizoen definitief overnam. In Oostenrijk was de bonkige aanvaller goed voor 30 rozen in twee seizoenen. Glasgow Rangers haalde Jelavic naar Schotland waar hij nog net iets beter deed: 31 treffers in anderhalf seizoen.

De Kroaat zette opnieuw een stap hogerop en ging aan de slag bij Everton. In zijn eerste half jaar in de Premier League tekende de ex-spits van Zulte Waregem voor 9 doelpunten in 13 duels. Vorig jaar was minder (7 doelpunten in 37 matchen, nvdr) en sinds januari van dit jaar komt Jelavic uit voor Hull City (4 doelpunten in 11 matchen, nvdr.)

Dmitry Bulykin (ex-Anderlecht, nu Volga)

Anderlecht haalde Dmitry Bulykin in het seizoen 2008-2009 met enige verwachting naar het Astridpark. De rijzige aanvaller kon het echter niet waarmaken bij paars-wit en vertrok na vier basisplaatsen en een handvol invalbeurten alweer uit België.

In Nederland verging het de Russische targetman beter. Bij ADO Den Haag was Bulykin goed voor 21 treffers. Net niet genoeg om Björn Vleminckx (23) van de topschutterstitel te houden. Ajax zag in hem een ideale stand-in om waar nodig af en toe iets te forceren aan het einde van de wedstrijd.

Bulykin vervulde die taak naar behoren en was in het seizoen 2011-2012 goed voor 9 treffers. Bovendien veroverde hij de titel met de Amsterdammers. Na een passage bij Twente keerde de spits terug naar zijn vaderland bij Volga.

Stefan Scepovic (Ex-Club Brugge/KV Kortrijk, nu Sporting Gijon)

Stefan Scepovic stond bekend als een begenadigd talent toen hij neerstreek in België. De toen 20-jarige spits kon op Jan Breydel nooit overtuigen. Club Brugge verhuurde hem aan KV Kortrijk, waar hij één keer tot scoren kwam maar ook geen onuitwisbare indruk naliet.

Scepovic verliet ons land via een achterpoortje en timmerde via Israël en Servië aan zijn weg naar boven. Sinds dit seizoen komt de spits uit voor Sporting Gijon. Bij de nummer vier uit de Spaanse tweede klasse zette de aanvaller de netten inmiddels 21 keer bol in 30 wedstrijden.

Sami Allagui (Ex-Anderlecht/Roeselare, nu Hertha Berlijn)

Nog een aanvaller die op jonge leeftijd niet wist door te breken in ons land is Sami Allagui. De Tunesiër speelde voor Anderlecht en kwam ook een half jaar op huurbasis uit voor Roeselare (3 doelpunten).

Allagui verkaste naar Duitsland, waar hij furore wist te maken in tweede nationale. Twee sterke seizoenen en 27 doelpunten later gunde Mainz hem een kans in de Bundesliga. In zijn eerste seizoen scoorde de aanvaller 10 doelpunten, het seizoen erop verliep minder.

Sinds vorig jaar speelt Allagui bij Hertha Berlijn, waarmee hij de promotie naar de Bundesliga wist af te dwingen. Bij de hoofdstedelingen is de Tunesisch international (en dus speler van Georges Leekens, nvdr.) een vaste waarde. Dit seizoen lukte hij 7 doelpunten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties