Interview Van Buyten: "Ja, ik ga om te spelen"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 3 reacties
Van Buyten: "Ja, ik ga om te spelen"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Daniel Van Buyten staat zondag naast Vincent Kompany centraal in de defensie van de Rode Duivels. Hij moet proberen om wereldster Ibrahimovic af te stoppen. De oude krijger, 37 al, trekt overigens met veel ambitie naar Brazilië.

Sander De Graeve in Stockholm

Van Buyten stond in het 'A-team' op training en kopte de 4-0 na een corner tegen de touwen. "Ik verwacht te spelen, zoals echt iedereen in deze groep", blijft hij op de vlakte. "Ik neem het voorbeeld van Kevin Mirallas, hij kwam terug van een blessure en kreeg toch die basisplaats tegen Luxemburg en het ging goed. We proberen ons allemaal te tonen op de trainingen en dan zien we wel."

Vincent incontournable? Iedereen is in concurrentie met iedereen

Ook in Brazilië hoopt Van Buyten meer dan een bankzitter te zijn. "Of ik alle wedstrijden ga spelen in Brazilië? Dat kan zomaar hé. Het blijft alleszins afwachten. Bij Bayern dacht ik dit seizoen vaak: 'het gaat goed op training, ik ben er klaar voor, ik ga spelen." Toch speelde ik dan vaak niet, dat kan hier ook gebeuren. Ik doe er alles voor, maar het blijft de keuze van de coach. De bank kan ook erg belangrijk zijn op een WK."

Tegen Zweden zal hij naast Kompany plaatsnemen, maar dat maakt voor hem niet zoveel uit. "Of het nu met Nicolas Lombaerts, Vincent Kompany of Thomas Vermaelen is, maakt niet uit. Ik heb met al die jongens een goeie verstandhouding. Het is de kracht van de groep dat we met al die verschillende types spelers kunnen wisselen afhankelijk van de tegenstander. Vincent incountournable? Iedereen is in concurrentie met iedereen."

Vaderfiguur Van Buyten: "Ik wil niemand zien die voor de galerij speelt in plaats van het team"

"De coach deelt geen cadeau's uit hé. Als hij ziet dat iemand niet goed in vorm is, of er met zijn hoofd niet helemaal bij is, gaat hij eruit. Resultaten zijn het belangrijkste." Daar ligt ook de primaire rol van Van Buyten als ouderdomsdeken. "Ik wil enkel efficiëntie zien. Ik moet de jongeren wat omkaderen daarin. Zien dat er geen jongens voor de galerij of een transfer gaan spelen, dat interesseert ons niet. Iedereen moet voor het team spelen en we moeten zo ver mogelijk zien te geraken."

Hij treedt ook op als vertrouwenspersoon en vaderfiguur. "Als iemand met iets zit, mogen ze hun hart komen luchten bij mij. Het zijn geen kinderen, maar ik ben een pak ouder. De rol die ik nu thuis speel, speel ik hier ook. Met veel plezier overigens."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties