Top&Flop "Kleine" landen staan op, WK-toppers stellen teleur

"Kleine" landen staan op, WK-toppers stellen teleur
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ook na de befaamde eerste volledige interlandweek geeft de redactie in deze Top & Flop een beschouwing van de hoog- en laagvliegers van de afgelopen speeldagen. Wie was top en wie was flop?

Door Aernout Van Lindt

TOP

IJsland

Dat Nederland een belabberde prestatie afleverde? Dat staat buiten kijf. Maar toch: de IJslanders zelf speelden een degelijke tot prima match. En met 9 op 9 staan ze ook knap aan de leiding in de groep - samen met Tsjechië.

De koele noorderlingen waren al dicht bij het WK 2014, maar vonden toen Kroatië op hun weg in de play-offs. Lukt het op weg naar het EK 2016 wél voor de IJslanders?

"Kleintjes" doen het goed

Naast IJsland zijn er met Noord-Ierland, Tsjechië en Slovakije nog een aantal 'kleine' Belgen die het fabelachtig doen. Allen hebben ze nog het maximum van de punten en dat ook door stuk voor stuk toch mooie zeges te behalen.

Het maakt voorlopig dat het optrekken van het aantal landen op het EK van 16 naar 24 voorlopig eerder een goede zaak is voor de toplanden die voorlopig tekort schieten, dan wel voor de kleintjes - die ook met 16 ploegen virtueel geplaatst zouden zijn.

Radja Nainggolan

Dé Belg van de voorbije week was Radja Nainggolan. Als enige wist hij echt twee matchen op rij een echt hoog niveau te halen. Dat hij niet mee was naar het WK heeft hij op een positieve manier weten te kanaliseren.

Met goede prestaties bewijst hij het ongelijk van Marc Wilmots, zonder daarover giftig te doen. Dat hij er op het EK 2016 niet zal bij zijn? Dat lijkt ons - behoudens ongelukken - nu al kras.

FLOP

Nederland is heel flets Oranje

Zegt u het maar: wat is er aan de hand met Nederland? Het nummer 3 van het afgelopen WK is zielig aan deze EK-campagne begonnen. Tegen Tsjechië werd eerder al verloren, maar wat ze nu op de mat brachten was pas echt om je zorgen te maken.

Tegen Kazakstan kwamen ze op achterstand en konden ze het maar in allerijl allemaal rechttrekken, tegen IJsland waren ze gewoon 90 minuten de onderliggende ploeg. Waar moet dat heen met Oranje?

Duitsland

Zegt u het maar: wat is er aan de hand met Duitsland? De wereldkampioen zit duidelijk in een post-WK-dipje. Zowel tegen Schotland in september, als nu tegen Polen en Ierland liep het echt niet van harte.

En het zorgde ook voor veelvuldig puntenverlies: in Polen werd smadelijk verloren - eindelijk konden de Polen eens juichen tegen Die Weltmeister - en ook tegen Ierland werden twee dure punten gelaten. Trekken de Duitsers zich snel recht? 

Griekenland

Zegt u het maar: wat is er aan de hand met Griekenland? Zoals steeds - het lijkt wel behekst - hadden de Grieken ook deze keer een zeer leuke loting op weg naar het EK. Roemenië, Far Oer, Noord-Ierland, Hongarije en Finland: daar draai je als topland zelfs bezwaarlijk je hand voor om.

Na drie speeldagen: 1 op 9 voor de Grieken. Smadelijk thuisverlies tegen Noord-Ierland, een gelijkspelletje in Finland ... ook WK-ganger Griekenland is meer dan op drift. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties