Analyse Opnieuw haalbare loting voor België: wat leert de geschiedenis ons?

Caroline Tonnelier
| 8 reacties
Opnieuw haalbare loting voor België: wat leert de geschiedenis ons?
Foto: © Photonews

De Rode Duivels kennen hun tegenstanders op weg naar het WK in 2018. En dat mag u op verschillende manieren interpreteren: met Bosnië en Cyprus komen de Belgen immers enkele intussen bekende tegenstanders tegen.

De Belgen mogen opnieuw niet mopperen over de loting. In groep H krijgen ze met Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Estland en Cyprus niet de meest aantrekkelijke tegenstanders voor de kiezen, maar wel stuk voor stuk haalbare kaarten.

Bosnië: stilaan een vast obstakel op weg naar een tornooi

Bosnië-Herzegovina is een jonge republiek, maar intussen een bekende tegenstander voor de Rode Duivels. Makkelijk hebben onze jongens het echter zelden of nooit tegen de ploeg van Dzeko. Integendeel: in vijf confrontaties kon België nog maar één keer winnen.

Drie keer trok Bosnië aan het langste eind. De laatste confrontatie, in het kader van de huidige EK-kwalificatiecampagne, eindigde op een gelijkspel. 

Cyprus: hapklare brok

Nog zo'n vaste waarde in de kwalificatiecampagnes van de Rode Duivels is Cyprus. Als een van de zwakkere broertjes binnen Europa mag deze tegenstander uiteraard geen obstakel vormen voor Hazard en co.

In acht confrontaties slaagde Cyprus er toch één keer in een gelijkspel af te dwingen, maar dat is intussen alweer twintig jaar geleden. Het laatste duel eindigde op een 5-0 voor België. 

Estland: op papier geen probleem voor België

Estland kwamen de Rode Duivels ook al twee keer eerder tegen op weg naar een WK of EK. Dat gebeurde voor het laatst in de kwalificatie voor het WK in 2010. België won toen thuis, maar ging in Estland wél de boot in. Al kunnen we natuurlijk stellen dat dit een ander tijdperk was. 

In de huidige EK-kwalificatiecampagne valt Estland op een vierde plaats momenteel net uit de boot, ook voor de barrages. De tegenstanders zijn dan ook niet echt van de poes, in een groep met Engeland, Zwitserland en Slovenië. 

Griekenland: crisis treft ook nationale voetbalploeg

Een minder bekende tegenstander voor onze Rode Duivels is Griekenland. Een altijd stugge tegenstander, die nooit mag onderschat worden. Dat bewezen de Grieken nog op het WK in Brazilië.

Intussen is de crisis in Griekenland echter ook in het voetbal toegeslaan. In de EK-kwalificatiecampagne staan de mannen van Markarian op een schandelijke laatste plaats. Zelfs tegen de Faeroër eilanden werd verloren. 

Qua onderlinge confrontaties is er een beperkte historiek, althanks wat officiële duels betreft. Griekenland en België werkten de voorbije jaren wel enkele vriendschappelijke wedstrijden af, maar voor wedstrijden met inzet moeten we al twintig jaar terugkeren in de tijd.

Op weg naar het WK 1986 pakte België drie op vier tegen de Grieken. Wat er in 1986 in Mexico gebeurde, hoeven we u niet te vertellen... 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties