Reportage Het Brusselse reddingsteam van KVO

Het Brusselse reddingsteam van KVO
Foto: © SC

Een joviale Braziliaan, een guitige Kameroener, een ondeugende Ivoriaan en een speelse Belg... Het zou het begin van een cafémop kunnen zijn, maar het zijn de 4 ex-Anderlecht-spelers van KV Oostende: Fernando Canesin, Sébastien Siani, Gohi Bi Cyriac en Jordan Lukaku. Het relaas van een dagje strand.

Johan Walckiers in Oostende

Afspraak om 13u30 op het strand recht tegenover het stadion van KVO. Siani is de eerste die arriveert: "Is Jordan onderweg? Kwestie dat ik weet of ik mijn afspraken moet verzetten of niet", lacht Siani. Een grapje onder vrienden, want enkel de buitenwereld ziet een transformatie bij de jongste Lukaku. 

"Jordan is niet veranderd hoor", zegt Canesin, die zich ondertussen bij het groepje gevoegd heeft. "Hij is nog steeds dezelfde als vorig seizoen. Toen werd hij uitgeroepen tot 'Speler van het Jaar'. Weet je wat het verschil is? Hij heeft gescoord en dat maakt de perceptie zoveel anders."

Soms denk ik me meer te sparen, maar dat zou de coach niet appreciëren

Cyriac, die de woorden van de Braziliaan opvangt, knikt heftig. "Ja, jij gaat dat ook nog meemaken. Je mag zo goed spelen als je wilt. Zeker jij gaat afgerekend worden op je goals", verzekert Canesin de Ivoriaanse spits.

"Ik weet het", reageert Cyriac. "Soms denk ik erover na om me meer te sparen, maar dat zou de trainer niet appreciëren. (lacht) Dus geef ik maar alles. Soms ontbreekt het je dan aan frisheid voor de goal."

Lukaku staat iets verder een interview te geven aan KVO TV. De linksachter oogt zoals altijd ontspannen. Toch wil hij pas een groot interview geven na de match tegen Standard. "Ik ben goed begonnen, maar nu wil ik de lijn doortrekken", zegt hij. 

De 21-jarige weet wel dat hij nu anders bekeken wordt door de buitenwereld. En dat dankt hij aan Yves Vanderhaeghe. "De trainer spreekt positief over mij en dat heeft een sneeuwbaleffect. Als iemand als Vanderhaeghe positief over je spreekt, word je anders bekeken. Daardoor groeit ook mijn vertrouwen."

Als Vanderhaeghe positief over je spreekt, heeft dat een sneeuwbaleffect

Tijd om wat leuke kiekjes te nemen op het strand. Een paar nieuwsgierigen verzamelen zich rond de vier, die plaatsnemen op een reddingsboot van de Oostendse kustwacht. Groot alarm in het reddershokje, want dat mag niet zonder toestemming. De persverantwoordelijke sust echter de gemoederen en het guitige viertal mag even poseren.

"Winnen van Anderlecht zondag zou echt een mirakel zijn", zegt Canesin. "Of ik ga scoren? (lacht) Het valt te zien wat mijn vrouw me deze week zegt. Als ze weer zegt dat ik niet meer binnen mag, ga ik er toch alles aan doen. (knipoog)"

Anderlecht eeuwig dankbaar

De meesten houden enkel leuke ervaringen over aan de Brusselse club die dit weekend hun tegenstander wordt. "Voor mij is het geen speciale match meer, want ik speelde al zo vaak tegen hen", haalt Siani de schouders op. "Maar ik zal Anderlecht eeuwig dankbaar blijven dat ze me de kans gaven om naar Europa te komen."

"Het zou me veel plezier doen om van Anderlecht te winnen. Maar ik heb wel héél veel respect voor Besnik Hasi. Het blijft speciaal voor mij", aldus Canesin. "In 2011-2012 speelde ik toch al een beetje en werden we kampioen. Met Suarez heb ik nog een beetje contact, maar de rest zal ik even hartelijk begroeten."

Lukaku, die bij Anderlecht aan het venster kwam piepen, spreekt ook met veel respect over Hasi. "Toen Behrang Safari geblesseerd was, was Hasi de enige die riep naar Van den Brom: 'We hebben Jordan toch? Zet Jordan erin'. Dat zal ik nooit vergeten."

Oostende heel dankbaar

Terwijl Siani wat basketmoves doet met een voetbal, gaat Lukaku verder. "Anderlecht? Dat is niks speciaals voor mij. Ik heb fouten gemaakt. Ik heb dingen op de verkeerde manier en op het verkeerde moment verkondigd. Maar het zit niet in mij om te zwijgen. Ik kijk nu niet meer om."

Oostende is zijn nieuwe liefde. "Oostende is een kleine club, maar dankzij de voorzitter staat ze in de picture. Ik ben hen heel dankbaar dat ze me de kans gaven. Ik was misschien nog doorgebroken, want ik geloof in mijn kwaliteiten, maar het had me meer jaren gekost", aldus Lukaku.

Ondertussen hebben er zich zeker zes redders rond ons verzameld. Siani dolt wat met één van hen. "Oostende is leuk om te verblijven", zeggen Canesin en Cyriac. "Ik mijmer 's ochtends altijd over het leven als ik de zee zie", voegt Cyriac toe. "Elke mooi dag, en als ik tijd heb, ben ik op het strand te vinden", lacht Canesin.

Tijd om het allemaal af te ronden. Canesin neemt zijn gsm en wil een selfie nemen. "Hey, ik sta er niet op", roept Cyriac, die het petje van zijn ploegmaat afpakt. Gelukkig is daar Lukaku: "Jongens, we waren een videotje aan het opnemen. Kijk, hier sta je." (Algemeen gelach)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties