Supporters reageren: "Waar zitten die 25 procent toeschouwers die oerwoudgeluiden maken?"

Redactie
| 4 reacties
Supporters reageren: "Waar zitten die 25 procent toeschouwers die oerwoudgeluiden maken?"
Foto: © SC

Een onderzoek dit weekend naar racisme in en rond de stadions is bij de Belgian Supporters in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden de situatie namelijk net veel verbeterd in vergelijking met vroeger en stellen zich dan ook vragen.

De Belgian Supporters hebben daarom ook een persbericht de wereld ingestuurd, waarin ze aankaarten dat er veel inspanningen zijn gedaan de voorbije jaren.

We geven het persbericht graag aan jullie integraal mee:

“Een kwart van de toeschouwers bij voetbalwedstrijden, maakt oerwoudgeluiden en uit zich racistisch tegenover spelers”. Tenminste , dat is wat blijkt uit een onderzoek van Het Nieuwsblad. Dit is veel, heel veel zelfs. Dit onderzoek gebeurde door iVox, niet in de stadions nemen wij aan.

We hebben dit fenomeen inderdaad gekend en er is ook tegen gereageerd. Het laatste decennium merken wij amper nog iets van “oe oe” of de bananenverhalen in de stadions. Belgian Supporters vraagt zich af waar die 25 % supporters dan wel zitten. Voetbalclubs, de Jupiler Pro League en de supporters hebben de voorbije jaren heel regelmatig samengewerkt in campagnes tegen racisme en voor verdraagzaamheid.

Er is racisme in de samenleving en er zal zeker een kleine minderheid ook in het stadion zijn. Dit willen we helemaal niet ontkennen. Maar de algemene tendens van dit onderzoek klopt niet met de realiteit in het stadion.

FARE , een internationaal netwerk van supporters tegen racisme, wordt door de voetbaloverheden  erkend in zijn expertise betreffende racismebestrijding. Zij hebben een online formulier waar men discriminatie kan melden. Belgian Supporters heeft inmiddels met FARE contact opgenomen om een analyse te maken van racisme incidenten op de Belgische voetbalvelden. Wij vragen ook op deze bij ons te melden, zodat we hier gezamenlijk en adequaat kunnen op reageren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties