Is Club Brugge beter af met Nakamba dan met Clasie? Waarom dergelijke opvatting héél kort door de bocht is

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 7 reacties
Is Club Brugge beter af met Nakamba dan met Clasie? Waarom dergelijke opvatting héél kort door de bocht is
Foto: © photonews

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Zo gesmeerd de motor van Club Brugge draaide voor de jaarwisseling, zo vervelend sputtert hij in 2018. Hoe komt dat toch? Sommigen - fans en analisten - wijzen naar het feit dat Marvelous Nakamba op een bepaald moment zijn plaats verloor aan Jordy Clasie, maar is het werkelijk zo simpel?

Wie louter naar de cijfers kijkt, zou alvast denken van wel. Nakamba kwam dit seizoen 24 keer in actie - waarvan 21 keer in de basis - en de resultaten van Club in die matchen zijn verbluffend: 16 wedstrijden gewonnen, amper 2 keer verloren en 6 draws. Opvallend is wel dat de Zimbabwaanse stofzuiger geen enkele keer scoorde en 'slechts' één keertje een assist uitdeelde. De trein denderde in ieder geval op volle kracht met 'Naka' (24) in de ploeg. 



Kijken we dan naar Jordy Clasie: de 26-jarige Nederlandse pitbull had wat tijd nodig om 100% wedstrijdfit te geraken en sukkelde tussendoor ook met wat kwaaltjes, maar zit toch ook al aan 15 optredens in de Jupiler Pro League. Hij viel 8 keer in en mocht toch ook 7 keer in de basis starten. De resultaten van Club toen Clasie aan de aftrap kwam? Slechts 2 keer gewonnen, 4 keer gelijk en 1 keer verloren. In de voorbije 7 matchen verscheen hij 6 keer aan de aftrap, thuis tegen Genk (2-2) bleef hij geblesseerd opzij. 

Defensieve gatenkaas

Conclusie: met Nakamba op de 6 pakt Club inderdaad meer punten, maar het zou natuurlijk al te makkelijk zijn om alle schuld in de schoenen te schuiven van betere voetballer Clasie. De Nederlander was onfortuinlijk tegen Charleroi en Beveren - respectievelijk met duur balverlies dat een tegengoal inleidde en een late owngoal - maar is ook het slachtoffer van de gatenkaas die de defensie nu al een paar weken is. Wat op zich niet geheel vreemd is, gezien de fel gewijzigde bezetting. Dat beseft ook Ivan Leko, die er tegenwoordig alles aan doet om zijn ploeg compacter te laten spelen, iets wat we al konden zien tegen Standard. 



Clasie zelf, die eigenlijk zijn plek veroverde met een schitterende invalbeurt tegen Moeskroen - van 0-1 naar 4-2 - en een monumentale prestatie in de beker tegen Charleroi (5-1) - zei er na afloop van de match tegen Standard het volgende over: "We hebben de laatste weken veel goals geslikt. We hebben daar als ploeg heel veel over gesproken, ook individueel met de coach en de staf samen. Er kwam ook beelden aan te pas. Het eerste punt was om defensief goed te staan omdat we in het verleden weleens te veel ruimte lieten. Op dat vlak deden we het goed." 1-1, maar één goal geslikt en die had er eigenlijk niet mogen komen wegens flagrant offside. De deur kan dus in feite ook perfect op slot mét Clasie en zonder Nakamba.

Lastige knoop 

Blijft natuurlijk de vraag wie - met play-off 1 in zicht - die plaats op de 6 bemachtigt want Nakamba speelde tegen Genk door de afwezigheid van Clasie en tegen Standard was het omgekeerd. Ivan Leko zal zaterdag tegen Kortrijk een lastige knoop moeten doorhakken. Het is kiezen tussen een schokbreker met drie longen die met zijn loop- en recuperatievermogen voor evenwicht zorgt en een stijlrijke passeur die met zijn vista, traptechniek en gebetenheid voor grinta en meer voetballend vermogen zorgt. We zouden niet graag in Leko zijn schoenen staan ...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties