Macht van makelaars inperken? Wat is er veranderd? "Niets, want we worden geblokkeerd"

Macht van makelaars inperken? Wat is er veranderd? "Niets, want we worden geblokkeerd"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In december van vorig jaar werden er grootse plannen gemaakt door de Pro League. Een expertenpanel kwam met aanbevelingen om de macht van de makelaars in te perken. Maar die werden al snel door de makelaars zelf als "onrealistisch" omschreven. En ze krijgen daarbij steun van de wetgever...

De Pro League stuurde de meeste van de aanbevelingen door naar de Belgische Mededingingsautoriteit en kreeg een lijvig dossier terug waarin quasi al die aanbevelingen naar de vuilbak werden verwezen. "Het was een kritisch rapport ja", moest CEO Pierre François toegeven. "De boodschap was dat we het concurrentierecht van de makelaars moeten respecteren."

Zo wou de Pro League dat een makelaar niet tegelijk voor de verkopende en de kopende club mag werken. Of de speler die zijn makelaar zelf zou moeten betalen. En nog: de club mag niet de speler verkopen via de vaste makelaar van die speler. Het is in strijd met de wetgeving.

Allemaal zaken waar wij ook onze bedenkingen bij hebben. Het meeste daarvan is immers in het voordeel van de clubs, maar de speler gaat er niet beter van worden. Dat vond ook de Belgische Mededingingsautoriteit. "Het beperkt de activiteiten van de makelaars", las François voor.

Clearing House tegen volgende mercato? Ik zeg geen timing meer

"We worden daardoor inderdaad geblokkeerd. Maar ik wil de politieke wereld nogmaals overtuigen hiervan. Ik wil ook nog eens praten met de Mededingingsautoriteit om onze standpunten uit te leggen", aldus François. "Wat er sinds 'Propere Handen' veranderd is? Niets, maar je moet ons ook tijd geven."

Zo probeert men het Clearing House te installeren. Een orgaan waar alle transfers moeten passeren en de geldstromen gecontroleerd worden. Dat had er normaliter nu al moeten zijn, maar werd eerder uitgesteld naar volgende mercato: "Of dat er dan zal zijn? Ik leg mezelf geen timing meer op", besloot François.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties