Pro League clasht met KBVB over arbitrage en doet tegenvoorstel: "Wij betalen, wij willen controle!"

Pro League clasht met KBVB over arbitrage en doet tegenvoorstel: "Wij betalen, wij willen controle!"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Algemene Vergadering van de Pro League kwam maandag voor de eerste keer samen over het nieuwe seizoen. Daarin werd direct duidelijk dat ze het niet eens zijn met de KBVB over de arbitrage. Vooral de kosten en de controle op de scheidsrechters liggen zwaar op de maag van de profclubs.

De KBVB en het departement arbitrage hadden op 22 mei 'cavalier seul' gespeeld door zonder medeweten van de Pro League het nieuwe masterplan voor te stellen. De Pro League was 'not amused', want ze verloren toen alle controle op het scheidsrechtersorgaan Er was geen zetel in de administratie meer voorzien voor één van hen.

Nog meer kosten

Daarbovenop was er een substantiële stijging van de kosten door het statuut van de scheidsrechters die semiprofs werden en de invoering van de VAR. De KBVB rekende een groot deel daarvan door aan de Pro League. Wat ook niet meteen in goede aarde viel. 

"Op dit moment betalen de 1A-clubs al 136.000 euro voor 20 thuismatchen, voor 1B is dat 27.710 euro, we nemen de kosten van de virtuele lijn van 200.000 euro op ons en het statuut van de refs kost 430.000 euro", lijstte CEO van de Pro League, Pierre François, op. 

Tegenvoorstel

Dat zou nu nog een pak meer worden... "We hebben een tegenvoorstel geformuleerd en hopen dat het aanvaard zal worden. Daarbovenop willen we een controle-orgaan dat de kwaliteit en het functioneren van de refs bekijkt. Als klant willen we controle op waar we voor betalen", vervolgde François.

Het is dus hard tegen hard. De Pro League wil dat de KBVB en zijn CEO, Peter Bossaerts, water bij de wijn doen. De KBVB wil dat het referee department helemaal onafhankelijk kan werken. "Maar wij betalen, wij willen controle", besloot François.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties