Zaak Selemani verhit de gemoederen, maar het Belgisch voetbal is niet aan zijn proefstuk toe: ook zij profiteerden van de wet van 78'
Clint Vens
| 9 reacties

Faiz Selemani is niet de enige die ooit de wet van '78 inriep om aan zijn contract uit te komen

Zaak Selemani verhit de gemoederen, maar het Belgisch voetbal is niet aan zijn proefstuk toe: ook zij profiteerden van de wet van 78'

Faïz Selemani maakte deze week de overstap van Union naar KV Kortrijk, al zet de Pro League de definitieve overgang nog even 'on hold'. Selemani roept dringende redenen in om zijn contract te verbreken bij Union, de Pro League gaat de zaak nu eerst onderzoeken.

Dat dergelijke redenen een kwalijk precedent en een gevaarlijke evolutie voor de economische toekomst van ons Belgisch voetbal kunnen betekenen is zeker, al zijn we in ons Belgenlandje niet aan ons proefstuk toe betreffende het inroepen van de wet van '78. 

Andrès Mendoza

De gewezen Peruaanse aanvaller van Club Brugge herinnert u zich waarschijnlijk nog van zijn legendarische wereldgoal op San Siro in de Champions League. Toen het Oekraïense Metaloerg Donjetsk met een berg geld op de proppen kwam, wou Mendoza koste wat het kost Jan Breydel verlaten en beroepte zich daarvoor op de wet van '78. Sportief was de overgang echter geen hoogvlieger en de carrière van Mendoza stierf een stille dood. 

Davy De Beule

De Beule verbrak in seizoen 2004-2005 éénzijdig zijn contract bij jeugdliefde Lokeren. Een dispuut met Roger Lambrecht lag hieraan aan de basis. De Beule betaalde echter een hoge tol want hij trainde een half seizoen mee met de Buffalo's zonder officiële matchen te mogen spelen. 

Steven Defour

In 2006 kreeg Steven Defour, na zijn grote doorbraak bij KRC Genk, een aanbieding van Ajax Amsterdam onder de neus geschoven. Jos Vaessen hield echter het been stijf en Defour mocht onder geen beding naar de Amsterdammers vertrekken. Hij gebruikte dan maar de wet van '78 om een transfer naar Standard af te dwingen. 

Koen Casteels

Nog een ex-jonkie die beroep deed op de wet van '78. Door de doorbraak van Thibaut Courtois zag Casteels geen toekomstperspectieven meer bij de Limburgers. Casteels verkaste naar Hoffenheim en is intussen bij Wolfsburg uitgegroeid tot één van de beste doelmannen in de Bundesliga. 

Junior Malanda

Malanda dwong na een sterk seizoen bij Zulte Waregem via de wet van '78 zijn transfer af naar Wolfsburg. De Duitse subtopper stalde de middenvelder, die vier jaar geleden overleed in een auto-ongeluk, evenwel onmiddelijk opnieuw een jaartje aan de Gaverbeek.

Alexis De Sart

Het meest recente geval is natuurlijk dat van Alexis de Sart. Het contract van de jonge middenvelder werd door STVV via een optie verlengd, maar dat gebeurde volgens hem in de verkeerde taal. Bovendien zou hij ook niet de juiste loonsverhoging hebben ontvangen. De jonge Duivel stapte vervolgens op via de wet van '78, waardoor Antwerp hem zonder transfersom kon inlijven.

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties