Voor het eerst weer KV Mechelen - Waasland-Beveren sinds 'de match die het Belgische voetbal op zijn grondvesten liet daveren'

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 10 reacties
Voor het eerst weer KV Mechelen - Waasland-Beveren sinds 'de match die het Belgische voetbal op zijn grondvesten liet daveren'

Zondag staat de wedstrijd tussen Waasland-Beveren en KV Mechelen op het programma. Niets bijzonder aan onder normale omstandigheden, ware het niet dat er zich twee seizoenen geleden heel wat illustere zaken afspeelden, waar we nog steeds niet het fijne van weten.

Even terug naar de bewuste KV Mechelen - Waasland-Beveren van zondag 11 maart 2018. Malinwa moest winnen en als het kon met veel doelpunten verschil, anders zakte het naar 1B. De thuisploeg won met 2-0, maar Eupen deed nog beter door met 4-0 te winnen tegen Moeskroen, met vier goals na de 70e minuut, en vermeed degradatie. Sindsdien is er veel veranderd!

Gedurende het half jaar dat daarna volgde was er weinig aan de hand en speelde Mechelen in 1B. Tot op de dag dag 'Operatie Zero' of 'Propere Handen' uitbrak. Spelers, bestuurders, scheidsrechters en makelaars, niemand ontsnapte aan het gerecht. De Maneblussers zaten in het oog van de storm, want de link met matchfixing werd steeds duidelijker tijdens de procesvoering en de verhoren.

Doelman Davy Roef (W-B) zou benaderd zijn, maar hij voorkwam juist dat de score niet hoger opliep in het nadeel van zijn ploeg. Men zou getracht hebben om Daam Foulon (toen nog erg onervaren) te laten spelen en flankaanvaller Myny werd ook benaderd. 

Terug in 1A

Ondertussen ging het op sportief vlak denderend voor KV, dat de eerste periode won, later ook de promotiefinale én de Beker van België. De sportieve slachtoffers, Beerschot als niet-promovendus en 1B en Lokeren als degradant in 1A, wilden hun plekje in de hoogste klasse alsnog veiligstellen via juridische wegen. Lokeren ten koste van de buren uit het Waasland.

Beide clubs vingen bot bij de rechtbank en dus staan Waasland-Beveren en KV Mechelen één jaar en zeven maanden later opnieuw tegenover elkaar op de grasmat. Tot spijt van wie het benijdt.

Toen en nu

De twee clubs staan dus nog/opnieuw in 1A, maar hun spelerskernen ondergingen wel een facelift. Sinds die bewuste wedstrijd zitten alleen Tainmont en Schoofs nog bij Malinwa. Bij W-B zien we Moren, Schryvers en Foulon (toen bankzitter) terug. Een speler maakte de overstap zelfs. Joachim Van Damme kwam in het vorige onderlinge duel uit voor de Waaslanders en trok later dat jaar naar het gedegradeerde KV Mechelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties