Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 19. KV Kortrijk

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 10 reacties
De zoektocht naar de laagste stamnummers: 19. KV Kortrijk
Foto: © photonews

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 19. KV Kortrijk.

Net zoals in vele andere steden in België werd er ook in Kortrijk al sinds jaar en dag gevoetbald. Het hoeft dan ook geen betoog dat er heel veel verschillende Kortrijkse clubs waren.

De oudste was Sporting Club Kortrijk, dat al in 1901 werd opgericht en stond vijf jaar later al voor het eerst in de eerste klasse van het vaderlandse voetbal. Titels zou het nooit pakken op het hoogste niveau, een subtopper worden soms wel.

Verschillende fusies

Toch is het lappendeken van Kortrijkzaanse ploegen zeker niet makkelijk te leggen. Sporting Kortrijk Sport fusioneerde al net na de Eerste Wereldoorlog met FC Courtraisien en werd zo Kortrijk Sport.

Twee andere teams (Eendracht Kortrijk en Patronaat Sint-Rochus) hadden ondertussen ook toenadering en een fusie bij elkaar gezocht tot Stade Kortrijk, waardoor er nog twee grote machten waren in de Vlasstad.

KV Kortrijk

Tot ook die laatste twee blokken - enigszins noodgedwongen - toenadering tot elkaar zochten. In 1971 waren beide teams afgezakt naar de lagere regionen van het voetbal en was een grote fusie de enige overgebleven mogelijkheid.

Als KV Kortrijk wisten De Kerels een steile opgang te maken richting de eerste klasse, al waren er daarna nog enkele tegenslagen en degradaties naar het tweede niveau op te merken doorheen de jaren '90 en aan het begin van deze eeuw zelfs vier seizoenen in derde klasse.

Met Hein naar eerste klasse

Maar sinds 2008 is het team wel een vaste waarde in eerste klasse. Enkele weken voor het einde van het seizoen 2007-2008 was het een topper tegen Tubeke die voor het verschil zorgde: 1-0 in eigen huis en zo de titel, met coach Vanhaezebrouck. 

Onder Yves Vanderhaeghe (ook nu de coach) en Hein Vanhaezebrouck werden zelfs tot drie keer toe play-off 1 gehaald, knap voor een team als Kortrijk. Het clublied dat voor elke wedstrijd wordt gezongen door de supporters is ook een klassieker in het genre (zie boven). 

Erelijst:

Kampioen (1x) in tweede klasse in 2008
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties