Analyse 1/8 finale is nu al Superliga: 'Champions League is het minste wat de G5 'de kleintjes' mag gunnen'
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 11 reacties

Alleen maar ploegen uit de G5 in de 1/8 finale van de Champions League: waarom dan nog aan een Superliga denken?

1/8 finale is nu al Superliga: 'Champions League is het minste wat de G5 'de kleintjes' mag gunnen'

Het doek is gevallen over de groepsfase van de Champions League en we doen een grote vaststelling: alleen teams uit de vijf grote competities bereikten de 1/8 finales. De clubs uit de kleinere voetballanden zijn geëlimineerd of belanden in het vangnet van de Europa League.

De balans: vier Engelse (Spurs, Chelsea, Man City en Liverpool), vier Spaanse (Atlético, Real, Barcelona en Valencia), drie Italiaanse (Juventus, Atalanta en Napoli), drie Duitse (Bayern München, Dortmund en Leipzig) en twee Franse teams (PSG en Lyon) maken de komende maanden uit wie zich het beste clubteam van Europa mag noemen. Alleen maar teams uit de ‘Big 5’ van Europa.

Kleintjes systematisch verzwakt

We krijgen dus een Superliga -een Europese supercompetitie met alleen de allergrootste topclubs- avant la lettre. Het plan werd al meermaals voorgesteld en kan op flink wat tegenkanting rekenen van de clubs die wel Europees spelen, maar niet van hetzelfde niveau zijn. De Belgische teams bijvoorbeeld.

Het gat tussen de absolute top en de ploegen daaronder zal door die Superliga alleen maar groter worden. Dat gat is nu al groot, de 16 teams uit de Big 5 in de 1/8 finale bewijzen dat. Uiteindelijk komen een Champions League en een Superliga na de groepsfase op hetzelfde neer, alleen wordt er de ‘kleinere teams’ in het huidige format nu ook iets gegund.

Van de grote vijf competities slaagden alleen Lille, Bayer Leverkusen en Inter Milaan er niet in om door te stoten. Grote teams die niet uit de G5 kwamen lieten het afweten, of begonnen verzwakt aan de CL, net dankzij die G5-teams. Denk maar aan Ajax, die De Jong en De Ligt kwijtspeelden. Hetzelfde geldt voor Lille (behoort niet tot de superrijken) met Pépé en Porto met Militão.

De grote clubs gunnen ‘de kleintjes’ het al niet dat ze hun beste spelers kunnen houden. Het CL-format houden zoals het is als wederdienst zou dan misschien niet misplaatst zijn…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties