Uitgebreid verslag openingsduel Africa C

Rwanda speelt voor de eerste maal de eindronde van een groot toernooi. Zij zijn het kleine duimpje van het toernooi en ze hopen een degelijk toernooi te spelen met wie weet ergens een overwinning. Gastland Tunesië beschouwd zichzelf als één van de favorieten voor de eindzege. Tunesië , dat in vergelijking met twee jaar geleden op het WK, een verjonging doorvoerde, speelde een goede voorbereiding maar scoorde oh zo moeilijk. Om dit op te lossen werd nog vlug de Braziliaanse spits Santos, spelend voor Sochaux, genaturaliseerd.

Tunesië-favoriet voor deze wedstrijd, maar openingswedstrijden van grote toernooien draaien soms raar uit. We kregen dus afwachtend voetbal met veel balbezit voor de Tunesiërs. Rwanda probeerde ver van hun eigen doel te spelen maar hun buitenspelval klapte regelmatig niet dicht. Tunesië was echter te ongeïnspereerd om er gebruik van te maken. Enkel Santos kon 1 maal alleen op doel af maar de Rwandese doelman kwam goed tussen. Rwanda kwam voor de eerste keer eens dreigen met een afstandsschot dat naast waaide maar dit leide wel het leukste gedeelte van de wedstrijd in.

Nauwelijks een minuut later, snel genomen vrije trap en Jazizi trapt hard in het dak van het doel binnen. 1-0 feest in heel het stadion maar niet voor lang want zes minuten later stond totaal onverwacht de 1-1 op het bord. Een beauty van een vrije trap, auteur, de bij KV Kortrijk spelende Elias, zorgde voor het eerste Rwandese doelpunt op een eindronde. Tunesië totaal van slag en het mocht blij zijn dat de scheidsrechter de ogen sloot bij een fout op de doorgebroken Elias. In een vrij faire eerste helft zwaaide de scheidsrechter overigens vrij licht met gele kaarten, een feit wat later in de partij gevolgen zou hebben.

Tunesië kwam beter geïnspireerd uit de kleedkamers en Santos kwam in de 46' net te laat op een inzenden. Rwanda kon geen combinatie meer opzetten en onder die druk kreeg Birimana op een domme manier zijn tweede gele kaart. De daaropvolgende vrije trap werd door Santos volledig uit vrijstand binnengetikt. Het spelniveau van deze wedstrijd kon je moeilijk hoogstaand noemen maar gezellig konden we genieten van de Tunesische spelmaker Ben Acher. Wanneer ook hij in de 60' van het veld verdween met een tweede gele kaart voor een schwalbe zakte het niveau naar een nog lager peil. Rwanda kan het spel niet maken, daarvoor is deze ploeg op alle vlakken te beperkt en Tunesië had geen zin om nog risico's te pakken. Enkel een mooie omhaal van Santos zorgde nog voor opwinding. Bij Rwanda werd een tegenvallende Mbonabocya in de 67' gewisseld. Bij Tunesië maakte de pas uit kwetsuur komende Ajaxied Trabelsi 5 minuten van het eindsignaal zijn opwachting. Terechte overwinning van het gastland, maar het niveau zal de hoogte in moeten, willen ze aanspraak maken op de eindzege.