Analyse Winteranalyse: FC Brussels

Filip Van der Elst
| 0 reacties
Winteranalyse: FC Brussels
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

             Neo-eersteklasser FC Brussels kende op zijn zachtst gezegd een turbulente heenronde. Het maakte heel wat rampzalige avonden mee, met af en toe een opflakkering, en sluit de heenronde af op een 16de plaats met 6 punten voorsprong op de voorlaatste, en die positie behouden lijkt het enige wat echt nog van belang is voor de Brusselaars.

Brussels startte met veel verwachtingen aan het seizoen, maar op de 1ste speeldag liep het al mis. In de allerlaatste seconden scoorde Beslija voor Genk de 0-1, een doelpunt dat voor heel wat tumult zorgde, ook bij voorzitter Johan Vermeersch, die daar later zwaar voor beboet werd. Een week later verloren de hoofdstedelingen alweer met het kleinste verschil, ditmaal bij Lokeren. Na een 1-1-gelijkspel thuis tegen La Louvière, ging Brussels verrassend maar verdiend winnen bij een zwalpend Standard, 1-3. Maar wie dacht dat Brussels gelanceerd was, zat fout. Westerlo kwam een week later met 0-1 winnen, mede dankzij een rode kaart van Sammy Greven. Een week later was het aan doelman Nys om rood te pakken, op Germinal Beerschot. En ook daar werd verloren, met 2-0 om precies te zijn.

Dan kondigden de toppers zich aan. Thuis tegen Club Brugge opende Christ Bruno de score, even later trapte Christope Kinet op de paal. Maar daarna was het over en sluiten: De ruststand was 1-2, en Club dreef de score in de 2de periode zelfs op tot 1-6 ! Daarna moest de fusieclub richting Bergen, voor een heuse degradatietopper. Dankzij doelpunten van Culek en Snelders won Brussels de zwakke wedstrijd met 1-2, en zo kregen ze weer wat extra ademruimte. Daarna kwam buur Anderlecht op bezoek. "Niet afgaan zoals tegen Club", was op de opdracht, en dat lukte. Meer zelfs, Anderlecht won wel, maar echt verdiend was dat zeker niet te noemen. Diep in de 2de helft werd een geldig doelpunt   van Aloys Nong zelfs onterecht afgekeurd voor buitenspel.

Met opgeheven hoofd gingen ze dan richting Sint-Truiden (dat vlak boven Brussels geklasseerd stond), maar daar volgde een zoveelste ontnuchtering.  En ook ditmaal pakten ze rood: in de eerste helft mocht doelman Dudas gaan douchen, en in de tweede helft scoorden de Limburgers twee keer. Dat was voor trainer Ferrera de druppel. 5 spelers werden naar de B-kern verwezen, waaronder sterkhouder Christophe Kinet. 
Tegen Beveren werd echter niet het beoogde effect bereikt. In misschien wel de zwakste match van Brussels in het hele seizoen werd het 1-3. 

De ontgoochelingen bleven zich opstapelen. Een week later werden ze op Gent belachelijk gemaakt: 3-0, een hattrick van Tim Matthys. Ondertussen was het allang duidelijk dat Brussels zich mocht opmaken voor een seizoen degradatievoetbal, en dat werd netjes geïllustreerd in het degradatieduel tegen Oostende: Brussels kwam twee maal op voorsprong, twee keer lukte Oostende de gelijkmaker. Brussels speelde zonder inzet en vormde helemaal geen geheel. Geen van beide ploegen verdiende van te winnen, en het 2-2-gelijkspel was dan de beste oplossing.

Voor de 2de maal in evenveel weken moest Brussels naar Gent, ditmaal voor de beker, maar nu werd er wel beter gevoetbald. Makasi opende de score, maar kort voor tijd scoorde Vrancken de gelijkmaker en in de verlengingen velde Jbari het harde verdict voor de Brusselaars. Brussels had echter weer hoop, maar die werd even snel weer de kop ingedrukt: Op Lierse volgde een enorme vernedering: 5-1 ! Tegen Charleroi was het wel "iets" beter, maar er werd alweer verloren: de knappe openingsgoal van Emeran verloor al zijn waarde nadat eerst Riise en in de slotseconden Izgi blunderden: 1-2.

Als Brussels nog iets van zijn heenronde wou redden, moest het wel iets halen bij Cercle Brugge, en wonder boven wonder lukte dat ! Culek en Omonga scoorden in de eerste helft, en de tweede gele kaart van diezelfde Omonga en de aansluitingstreffer van Dekelver konden daar niet veel aan veranderen. De 3de overwinning van Brussels was een feit !

Enigszins bevrijd, ontving Brussels Moeskroen op de laatste match voor de winterstop. En het zat nog eens mee: De openingsgoal van Culek werd wel ongedaan gemaakt, maar in de allerlaatste seconden bood Moeskroenverdediger Geoffrey Claeys Said Makasi de 2-1 aan, en die miste niet.

Brussels sluit de heenronde af met 14 punten, niet echt hetgeen men voor het seizoen had verwacht, maar de 6/6 in de laatste 2 machten redde de heenronde min of meer. 
In de winter zal Brussels zeer actief zijn op de transfermarkt. Een hoop spelers (waaronder Kinet, die nog altijd de publiekslieveling is) moeten de club verlaten, en er worden ook heel wat nieuwkomers verwacht. Drie Brazilianen zijn trouwens al vastgelegd. Brussels hoopt zo om toch in de terugronde meer punten te sprokkelen, en om het behoud zo snel mogelijk veilig te stellen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties