Analyse Winteranalyse Standard Luik

Dieter Arens
Winteranalyse Standard Luik

Standard wil zoals elk jaar zo goed mogelijk proberen mee te strijden met de titelkandidaten Anderlecht en Club Brugge. Dit gaat niet altijd van een leien dakje en veelal loopt het mis. De heenronde van Standard was er weer zo één. Opnieuw een ronde van ups and downs.
Emile Mpenza, Onder Turaci en supersub Aliyu Datti waren de grootste verliezen voor de Waalse club. Zij gingen respectievelijk naar Hamburg, Fenerbaçhe en Bergen. Toch werden ook enkele opvallende namen aangetrokken: Eric Deflandre (Lyon), Philippe Léonard (Nice), Oguchi Oneywu (La Louvière), Vedran Runje (Marseille) en Karel Geraerts (Club Brugge) versterkten de rangen van de Rouches.

Standard ging niet al te best van start. Het begon met een magere 5/15, thuis 0/6 en Standard moest al snel de rol bovenaan lossen. De wedstrijden tegen Charleroi en Brussels werden knullig verloren. Ook in de topper tegen Genk konden de Luikenaars geen afstand nemen.

Nadien verging het de Rouches beter. Er werd gewonnen van Lokeren, La Louvière, Moeskroen en Westerlo. Een klinkende 12/12.Wie dacht dat vanaf dat moment de motor van Standard was aangeslagen, kwam bedrogen uit, want in de twee volgende wedstrijden werd er geen enkel punt bemachtigd. Na een slechte wedstrijd won Germinal Beerschot thuis met 1-0 van de Rouches en in de clash tegen rivaal Club Brugge kregen de Luikenaars een opdoffer. Aan de rust stond het nog 1-1, maar in de tweede helft werd Standard zwaar vernederd. Het werd maar liefst 1-4.

Toch herpakte Standard zich knap. Tegen Bergen werd met 2-3 gewonnen na een spektakelwedstrijd, maar de wedstrijd die voor de Rouches het meest zal bijblijven, in positieve zin, was de confrontatie tegen Anderlecht. In een harde, bikkelende en aangename wedstrijd werden de Brusselaars met 1-0 naar huis gestuurd. Sergio Conceiçao was de killer van dienst. Conceiçao werd net als Milan Rapaic tijdens de heenronde aangekocht, en Moreira deed het omgekeerde, hij trok naar Hamburg. Twee grote transfers die Standard opnieuw naar een hoger peil moesten brengen. Een week later stond Standard echter terug met beide voeten op de grond. Sint-Truiden zorgde voor een verrassing door de Rouches te verpletteren met 4-1. Een resultaat dat de mannen uit Luik toch even deed slikken.

In de laatste 3 wedstrijden van de heenronde presteerde Standard goed. Er werd een 7/9 behaald na zeges tegen Beveren en Oostende en een gelijkspel in de subtopper tegen AA Gent.

Zo kwam alles uiteindelijk nog min of meer goed. Standard sloot de heenronde af op een verdienstelijke 4de plaats en moest enkel koploper Club Brugge, Anderlecht en Charleroi laten voorgaan. Het werd wel duidelijk dat meestrijden voor de titel dit jaar weer bijzonder moeilijk, zo niet onhaalbaar zal worden.

Het negatieve nieuws

Heel Standard zette grote ogen toen het te horen kreeg dat Alexandros Kaklamanos betrapt werd op het gebruik van doping. De Griek zou cocaïne hebben gebruikt en het werd bang afwachten hoelang de speler uitgesloten zou worden. Hij kwam er goedkoop vanaf en kreeg slechts 5 maanden schorsing.

Wie was er top?

Oguchi Oneywu:
Deze verdediger groeide uit tot één van de titularissen van Standard. Hij durft het voortouw nemen en ligt goed in de groep. In de lucht is hij moeilijk te verslaan en in duels speelde hij steeds hard en stevig. Iedere aanvaller had het moeilijk met hem. Het werd al snel duidelijk dat hij één van de beste verdedigers is die op de Belgische velden rondloopt.

Karel Geraerts:
De middenvelder die overkwam van Club Brugge bloeide helemaal open in Standard. Trainer D’Onofrio gaf hem veel speelkansen en die benutte hij zeer zorgvuldig. Het is een echte werker die af en toe zwaar kon uithalen met zijn rechter.

Sergio Conceiçao:
Een polyvalente speler die schitterende dingen liet zien en tevens bewees waarom hij een klasbak is. Vooral met zijn traptechniek was Standard gevaarlijk op stilstaande fases. Iemand die iedere ploeg wel kan gebruiken.

Sambegou Bangoura:
Hij scoorde maar liefst 7 doelpunten in de heenronde en was daarmee de topscorer in de Luikse rangen. Veel van zijn doelpunten werden gemaakt met het hoofd, maar hij kon ook goed weg met de voeten.

Mohammed Tchité:
Dit jong talent werd gepromoveerd van de jeugd tot het eerste elftal en toonde meteen wat hij in zijn mars had. Een beweeglijke speler die in alle opzichten gevaarlijk was. Hij scoorde 5 doelpunten waaronder enkele belangrijke en ontpopte zich tot een echte goalgetter.

Wie was de flop?

Jonathan Walasiak:
Walasiak kon nooit het niveau halen van vorig seizoen. Het ging steeds slechter met hem en zijn voetballend vermogen. Het vertrouwen verdween en in de laatste wedstrijden was hij een vaste bankzitter.

Alexandros Kaklamanos:
De Griek probeerde het beste van zichzelf te geven in de eerste twee wedstrijden van het seizoen, maar echt overtuigen kon hij niet. Nadien werd de Griek betrapt op het gebruik van doping, zie boven…

Het Europees avontuur

Doorstoten naar de poules van de UEFA-beker. Dat was het doel van de Luikenaars. De tegenstander die ze hiervoor moesten inblikken was niet van de poes, namelijk Bochum. In de heenwedstrijd bleef de score na 90 minuten 0-0. De Rouches moesten het dan maar proberen af te maken in de hel van Bochum. Vlak voor de rust kopte Maltritz de Duitsers op voorsprong. In de tweede helft probeerden de Luikenaars de bakens te verzetten, maar het zag er naar uit dat Bochum het uiteindelijk zou halen. Dat was echter zonder invaller Wiston Curbelo gerekend. In de toegevoegde tijd schoot hij Standard onverhoopt naar de poules.

Standard werd geloot in de groep met Athletic Bilbao, Besiktas, Parma en Steaua Boekarest.

De eerste wedstrijd tegen Steaua Boekarest leverde geen punten op. Er werd met pijnlijke 2-0 cijfers verloren, terwijl 0-0 een correctere uitslag was geweest. Een own-goal van Dragutinovic en een inlegger voor Neaga bepaalden het tegenvallende resultaat van de Luikenaars.

De tweede wedstrijd, tegen Parma, was eentje van veel kansen en spanning tot het einde. Vlak voor de rust zette Pisanu Parma op een verdiende 0-1 voorsprong. Na de rust was Standard heer en meester op het veld. Na 10 minuten spelen in de tweede helft bracht Geraerts met een heerlijke knal Standard langszij en in de 93ste minuut ging Standard nog met de volle pot lopen. Michel Garbini was de held van Sclessin.

In de voorlaatste partij tegen Besiktas haalde Standard verdiend een punt bij de Turken. Okan Buruk bracht Besiktas op voorsprong, maar diep in de tweede helft kopte Bangoura de gelijkmaker tegen de netten.

De wedstrijd tegen Athletic Bilbao zou beslissen of Standard naar de volgende ronde mocht. Het werd uiteindelijk een zware afknapper voor de Rouches. Standard kreeg een 1-7-pandoering rond de oren en droop ontgoocheld af.

Het wordt afwachten wat de terugronde voor Standard zal opleveren in zijn geheel. Kan Standard de derde plaats bemachtigen of worden de wisselende prestaties van de heenronde doorgetrokken? Vragen waar we in de terugronde allemaal een antwoord op zullen krijgen.