Newcastle verpest Olympiakos' verjaardag

Anthony Van der Planken

Newcastle lijkt het ticket voor de kwartfinale al binnen te hebben. De Engelsen wonnen met 1-3 op het veld van Olympiakos.

Voor Olympiakos was het vandaag een speciale dag. De havenclub vierde immers haar tachtigste verjaardag. Op 10 maart 1925 werd de club in Piraeus opgericht. Tachtig jaar later is Olympiakos uitgegroeid tot een Griekse topclub, die ook in Europa regelmatig kan stunten. Vandaag zat dat er niet in, want tegen Newcastle ging men kansloos onderuit.

De wedstrijd kende een blitstart. Al na 12 minuten wist Alan Shearer de score te openen. De Engelse schutter trapte een penalty feilloos binnen. Die strafschop kwam er nadat Kieron Dyer geduwd werd door Grigorios Georgatos, die bovendien met rood mocht vertrekken.

Toch duurde het Engelse feestje niet lang. Amper drie minuten later wist het tienkoppige Olympiakos gelijk te maken. Andy O'Brien ging in de fout in de eigen zestien en moest toezien hoe Predrag Djordjevic de bijhorende penalty makkelijk binnenlegde. 1-1, alles was te herdoen.

Weer een minuut later was Shearer ontzettend dicht bij de 1-2. De inzet van de Engelsman werd van de lijn gehaald door Mavrogenidis. Iets na het halfuur lukte het dan toch. Met een magistrale vrije trap legde Robert de 1-2 tegen de netten. De Grieken geraakten gefrustreerd en maakten de ene fout na de andere. Dat resulteerde uiteindelijk in een tweede rode kaart, dit keer voor Athanasios Kostoulas. Olympiakos moest dus nog een hele helft met negen man spelen.

Vanzelfsprekend had Newcastle in de tweede helft de controle over het spel. Twintig minuten voor tijd maakte Patrick Kluivert de zaak af. De Nederlandse aanvaller legde de voorzet van James Milner voorbij Nikopolidis, waarmee hij Newcastle een prachtige uitgangspositie geeft voor de terugmatch, die volgende woensdag plaatsvindt.