De week van 24 tot 30 augustus

Rita De Meyer
| 0 reacties
De week van 24 tot 30 augustus
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Maandag 24/8
 
Omdat we twee weken stilgelegen hebben, toch even teruggrijpen naar de maandagkrant van De Morgen. Daar heeft Hugo Camps zo zijn bedenkingen bij de transfer van Bob Peeters naar Racing Genk. In zijn stuk Messias toont hij weinig respect voor de voetballer Bob Peeters. “Ik had Bob Peeters eigenlijk bij Woestijnvis verwacht, niet bij Racing Genk. Hulpje snit en naad van Bikkembergs had ook gekund. (…) Mij is nooit duidelijk geworden wat Peeters in Nederland, laat staan bij de Rode Duivels te zoeken had. Wat ik mij van deze spits herinner, is de startsnelheid van een tractor. Rommelen in de zestien ging hem ook goed af, maar alleen op begenadigde momenten.”
 
Enkele journalisten brengen deze week een bezoek aan Trond Sollied. Sport/Voetbal Magazine brengt als eerste een stuk over de gewezen trainer van Club Brugge. De waarheid volgens de Noor, nu in dienst bij Olympiakos Piraeus. “De tijd zal mijn gelijk bewijzen”, is de veelzeggende titel. Hij begrijpt niet waarom Club Brugge zo snel naar de rechtbank liep. “Ik was op vakantie en drie teams contacteerden mij. Ik heb Club op de hoogte gebracht. Dat ze dan niet afkomen met die gentleman-shit dat zij nog met niemand anders praatten to cover up. Want ze waren al bezig met Jan Ceulemans. Hoe ik dat weet? Terwijl Jan met Marc Degryse en Michel D’Hooghe aan het praten was, belde hij met een speler die naast mij zat op Kreta. Hij wilde weten of er al nieuws was over me.”
 
Sollied vergelijkt de Griekse pers met die van ons. “Hier heb ik een goede perschef nodig. Die zal me moeten zeggen wie ik kan vertrouwen, wie niet. Zelfs als je voorzichtig bent, kan het een heel andere betekenis krijgen. Dus gewoon blablabla en weg. Dat is vreemd, maar dat zal ik moeten leren, want in België zei ik gewoon hoe ik het zag.”
 
S/VM volgde ook een week Zulte-Waregem. Nog eens een leuke anekdote hoe het er aan toegaat bij de deze sympathieke West-Vlaamse club, waar de meeste, naast het voetballen, nog gewoon een fulltime job doen. “Om kwart over vijf rinkelt Dury’s telefoon. Stefaan Leleu haalt het begin van de training niet. Om halfvier kreeg hij nog klanten in zijn bankkantoor. ‘Rij rustig, anders heb ik straks een verdediger minder’, doet de trainer niet moeilijk.”
 
Club Brugge en Anderlecht plaatsen zich voor de Champions League. Wilfried Mostinckx denkt even dat hij Rik De Saedeleer is in Mexico. “En ze stormen er naartoe!”, roept hij, wanneer Bosko Balaban de beslissende strafschop binnentrapt tegen Valerengen. Rik riep die zin ook, toen Leo Van der Elst de Rode Duivels in ’86 van op de stip naar de halve finales schoot ten koste van Spanje.
 
Gert Verheyen en Jan Ceulemans vinden voor de microfoon van KanaalTWEE dat dit een antwoord is op de kritiek die ze kregen van de pers. Maar geeft Gertje aan VRT-journalist Filip Joos toe. “Oké, we hebben ze hele match weggedrukt. Maar eerlijk: Valerengen wilde niets liever. Ze kwamen ook niet.”
 
De Anderlechtspelers worden bestolen in Salvia Praag. Niet op het veld, wel in de kleedkamer, die leeggeroofd wordt. Perswoordvoerder Jean-Pierre Kindermans voor de Sporza-camera: “Sommigen begonnen bijna te huilen.” Pär Zetterberg voegt daar tegen de geschreven pers aan toe: “Al een geluk dat we ons geplaatst hebben, of er gingen er hier een paar door het lint gegaan zijn.”
 
Donderdag 25/8
 
The Day After. Training op Club Brugge. Stefaan Lammens komt er een stuk draaien  voor Studio 1 van vrijdagavond. Hij probeert Bosko Balaban aan de praat te kriigen terwijl die handtekeningen uitdeelt. Maar meer dan “dat hij gelukkig is in Brugge” en nog een paar clichéantwoorden, krijgt hij niet uit de Kroaat. Ook de schrijvende pers begint zich te ergeren aan de sterallures van SuperBosko. “Hij is net als Andrès Mendoza", vindt Wouter Devynck van Het Nieuwsblad. “Hij wil nu ook enkel een interview weggeven in z'n eigen taal.”
 
Lammens krijgt ook eerst Tomislav Butina niet voor de camera. “Geen stem, koorts”, vlucht de Kroatische doelman weg. Maar voor de anders zo bescheiden en brave Butina is dat nukkig zijn maar niets, en even later wil hij het toch even komen uitleggen. “Ik ben een beetje gefrustreerd dat er de jongste weken niemand iets aan mij vroeg. Mijn mening was van geen tel. En nu ik die beslissende strafschoppen pak, wil iedereen mij plots interviewen.”
 
De loting voor de poules van de Champions League wordt door de spelers van de geplaatste Belgische ploegen gevolgd in het spelershome. Wanneer Anderlecht in de groep met Chelsea en Liverpool terechtkomt, houden Franky Vercauteren en Glenn De Boeck veelbetekenend de handen voor de ogen. Michal Zewlakow grapt tegen Walter Baseggio: "You speak good English, Walt?"
 
Na de loting krijgen we live op Sporza reacties uit beide kampen. Gert Verheyen heeft blijkbaar niet veel goesting om Stef Wijnants te woord te staan. Of is het maar een gedacht van ons? Feit is: wanneer hij denkt uit beeld te zijn, blaast hij zijn ongenoegen uit, zo van: Moet ik nu weeral die interviews doen? Of wilde hij op dat moment iets duidelijk maken aan zijn meegekomen zoontje Alexander, die in het spelershome misschien kattenkwaad aan het uithalen was?
 
Volledig in de schaduw van de CL-loting en de prestaties van Club en Anderlecht, wint Racing Genk gemakkelijk van Liepaja met 3-0.
 
Vrijdag 26/8
 
"Nuno Gomes dicht bij Standard", weet Het Nieuwsblad vandaag. Op Sporza.be maakt de technisch directeur van Standard Luik, Michel Preud’homme, van dit bericht meteen een lachertje: "Weet jij wel hoeveel die verdient?" Neen, maar we zouden het wel eens graag weten, Michel!
 
 
Krijgen we op onze redactie deze link plots doorgemaild: http://www.iersjef.com/images/bortefest/brugge2005. Op het eerste gezicht ziet het er een onschuldig Noors feestje uit voor Club Brugge-Valerengen. Tot één foto onze aandacht trekt. Rune Lange komt langs en blijkbaar is de Noorse traditie dan: "Poep tonen!" Wat Rune dan ook prompt doet. 
 
Zaterdag 27/8
 
Dit keer pakt Het Nieuwsblad uit met een reportage uit Griekenland over Trond Sollied. Ludo Vandewalle kan niet veel meer uit Sollied halen, dan wat de Noor al vertelde in Sport/Voetbal Magazine. Al kennen we nu wel de naam van de speler die naast hem zat op het terras in Kreta toen de Caje belde. Dat was Chris Janssens! Oh ja, en het was niet één miljoen euro per jaar dat Trond verdiende in Brugge, wel één miljoen frank per maand. ’t Is maar dat u het weet!
 
In de Britse krant The Independent vreest José Mourinho, de excentrieke trainer van Chelsea, Anderlecht. Terecht natuurlijk, maar hij heeft nog wat huiswerk voor de boeg als het om de spelers van paarswit gaat. Voor wie moet Chelsea zoal opletten, José? "Ze hebben Bart Goor, Per (sic) Zetterberg en Emile Mpenza." Dan heeft hij twee minuten sjans zeg, want Mieltje ligt nu in de lappenmand...
 
Frédéric Herpoel legt na de wedstrijd Germinal Beerschot-AA Gent uit aan de RTBf waarom hij zijn selectie voor de Rode duivels weigerde. "Ik heb Aimé Antheunis twee keer gebeld om te zeggen dat ik niet geselecteerd wenste te worden. Als ik in Het Nieuwsblad lees dat de bondscoach verklaart dat hij een probleem heeft als Proto niet speelt, dan is dat voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Zoiets zeg je toch niet als bondscoach? Dat vind ik een gebrek aan respect.”
 
Francky Dury zit na de match op Cercle Brugge al met z'n hoofd bij Waregem Koerse. "Als je met 7 op 12 naar Waregem Koerse kan gaan, wat wil een Waregemnaar nog meer?" Oeps Francky, en waar moet een Zultenaar gaan met die 7 op 12? Die zijn misschien niet zo Waregem Koerse minded...
 
Of Mohammed Tchite graag interviews weggeeft, wil Eddy Demarez weten na zijn drie goals op La Louvière? "Eigenlijk niet, want ik kan me soms moeilijk uitdrukken en dan worden die woorden anders geïnterpreteerd.” Nou, dat was alvast duidelijk Mohammed!
 
Zondag 28/8
 
In Het Nieuwsblad Op Zondag maakt SV Roeselare-voorzitter Luc Espeel zich nog eens dik over een reportage op Sporza. "Die schilderde Roeselare af als een stelletje amateurs. Ik kan niet tegen mensen die alles in het belachelijke willen trekken. Daar doe ik niet aan mee, ik wil positief denken." Aldus Espeel. En zijn club won met 4-0 van Lokeren...
 
Volgens Sunday Oliseh, aanwinst van Racing Genk, gaven Borussia Dortmund-Club Brugge en Tomislav Butina zijn carrière een heuse wending. “De club had voor die twee matchen een zware gok genomen door dure spelers te kopen. Bij Dortmund hadden ze de bonussen van de Champions League ingeschreven in het budget van het volgende seizoen.” Maar het draaide anders uit. Club won na strafschoppen - waarin Butina de held werd - en door die kater moest Borussia onder andere Oliseh van de loonlijst schrappen.
 
Bertrand Crasson is samen met Johan Walem ingehuurd door Woestijnvis. Want, is hun redenering: het is makkelijker om spelers te interviewen door oud-spelers. Zo kon Walem Sergio Conceicao al eens strikken, nu heeft Crasson een openhartige babbel met Aruna Dindane. In de reportage, die te zien is tijdens de rust van Racing Genk-Anderlecht, wordt er wat gelachen met Hugo Broos en Walter Baseggio. Blijkbaar worden die in de spelersgroep van paarswit geregeld geïmiteerd. Aruna doet Walter na, die z'n buik probeert te camoufleren. "Maar dat gaat Walt niet leuk vinden", zegt de spits van Lens lachend. Geen paniek, hij zat op de bank in Genk, dus hij zal het zelf niet gezien hebben!
 
Studio 1, de voetbaltalkshow met Frank Raes met Aad De Mos als studiogast. Die vindt het fijn dat er net als in Nederland – zie Studio Voetbal - eens op zondagavond gediscussieerd kan worden over voetbal. Hij heeft ook z’n dochter meegebracht, die spelersmakelaar is. Ze zit in het publiek, maar de mooie blondine wordt amper in beeld gebracht. Konden ze die er niet bij roepen, in plaats van Aimé Antheunis?
Maar goed, nu Aimé er toch zit, kan hij eens reageren op de weigering van Herpoel. Hij  bevestigt de versie die de AA Gent-doelman gaf aan de RTBf. "Ja, Herpoel heeft mij gebeld, dat geef ik toe. Maar ik heb Herpoel toch nog opgeroepen, omdat ik wél respect heb voor hem. Maar goed, het is zijn beslissing."
Raes wijst de bondscoach er ook op dat, als Philippe Clement wegvalt, er geen enkele speler van Club Brugge in de selectie zit. Antwoord van Aimé: “Ik heb Simons niet weggedaan, ik heb Cornelis en Van Der Heyden niet laten gaan...”

Maandag 29/8
 
Hoezo, het gaat slecht met het Belgische voetbal? Anderlecht en Club Brugge spelen de Champions League, Genk-Anderlecht mag gerust naast een Feyenoord-Ajax geplaatst worden, straks winnen de Rode Duivels in Bosnië en schrijft Het Volk vandaag in haar hoofdartikel op de voorpagina : "Ondanks het immense aanbod aan voetbal op tv, trokken de Belgische stadions de eerste drie speeldagen 30.000 meer bezoekers dan tijdens de vorige competitie."
 
Filip Joos mag zoals elke maandag terugblikken op de voorbije speeldag in Music@Work  op Studio Brussel. Hij heeft het over Balaban. "Een topspits. Met allures. Zo wast hij blijkbaar nooit af in het spelershome, maar zolang hij maar scoort, laten ze hem met rust. Ook op het veld wil hij vooral scoren. Liever zelf proberen dan een bal af te leggen." Of Filip, zelf spits bij vierdeklasser Lyra, ook zo is, wil presentator Christophe Lambrecht weten? "Neen, ik ben geen topspits. Ik geef de bal veel te graag af", lacht Joos. En wat vindt hij van een kop die vandaag verscheen in een Vlaamse krant: "Porto prutst"? Overdreven, zegt Joos. “Prutsen, blunderen en flateren noem ik een bal door je benen laten of door je handen laten glijden.”
 
 
Dinsdag 30/8
Anthony Vanden Borre laat zich nogal opgemerkt horen in La Dernière Heure vandaag. "Ik vind het jammer dat Eric Deflandre niet werd geselecteerd. Hij is toch de beste rechtsback van de nationale ploeg. Ik weet niet of hij nu beter is dan ik, maar ik kan veel van hem leren." Dat zal Eric graag horen, maar wat gaat Aimé hier van zeggen?
De Sportleider van Club Brugge laat in Het Laatste Nieuws weten dat de supporters van blauw-zwart niet moeten dromen van een Solskjaer of een Mornar. “Ik denk dat de beoogde spitsen niet haalbaar zijn, zowel de prijs als de looneisen liggen te hoog”, zegt Marc Degryse. “Ze moeten zelf ook zin hebben in België. We hebben nog 29 spelers, daarmee zullen we het in België en Europa moeten klaren.” Ook over Bosko Balaban wil hij nog iets kwijt. “Je moet hem nemen zoals hij is. De kritiek raakt hem. Ik betreur zijn reactie maar zolang hij zich intern correct gedraagt mogen we hem niet met de vinger wijzen."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties