Speeltijd is over

Harald Berings
| 0 reacties
Speeltijd is over
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

SPEELTIJD IS OVER

Vanavond trappen zestien clubs de Champions League-editie 2005/2006 op gang. Belangrijkste affiches zijn PSV-Schalke, Lyon-Real Madrid en natuurlijk onze Belgische trots, Anderlecht, op bezoek bij het grote Chelsea. Ook andere topclubs als AC Milan, Internazionale en Liverpool komen vanavond in actie.

POULE E

In groep E gaat de Duitse vice-kampioen Schalke 04 op bezoek bij PSV. In Eindhoven zouden ze maar al te graag de stunt van vorig seizoen herhalen. Fenerbahçe trekt naar San Siro, waar het Milan nog steeds revanchegevoelens koestert vanwege de onwaarschijnlijke finale in Istanbul destijds. Istanbul, da's de stad van... inderdaad: Fenerbahçe.

PSV staat voor een moeilijke opdracht. In de competitie loopt het niet zo vlot voor de Nederlandse kampioen, en daarenboven moet het nog eens een van haar sterkhouders missen.
De reden voor de iets mindere resultaten valt wellicht te wijten aan het vertrek van uitblinkers Mark Van Bommel, Ji-Sun Park, Pyo-Young Lee en Wilfred Bouma. Hun vertrek werd niet volledig opgevangen, en tovenaar Guus Hiddink zoekt nog steeds naar de geschikte cocktail om het champagnevoetbal van vorig seizoen te combineren met een nieuw (Europees) succes.
Hiddink, die tegenwoordig drie jobs bekleedt (TD en hoofdcoach bij PSV, én bondscoach van de Australische nationale elf), kiest wellicht voor onze landgenoot Timmy Simons samen met Philip Cocu en aanstormend talent Afellay op het middenveld. Het grote vraagteken ligt achterin: na het vertrek van Bouma verloor PSV ook haar tweede centrale verdediger, Alex.

Over de blessure van Alex, die de Braziliaan dit weekend opliep in het duel met FC Utrecht, had Hiddink zowel goed als slecht nieuws. "Zijn blessure is pittig, maar niet zo ernstig als we in eerste instantie gedacht hadden. Het valt dus mee. Hij heeft wel een fikse opdonder gehad, daarom ga ik er ook geen termijn aan verbinden wanneer hij weer terug is. Maar het is een feit dat hij afgelopen seizoen Europees één van de belangrijkste pilaren van het team was", aldus Hiddink, die het elftal op nog een aantal plaatsen moet wijzigen.
Arouna Koné en Michael Ball zijn niet speelgerechtigd in deze fase van het toernooi, omdat zij met hun vorige clubs al Europees in actie zijn gekomen. Voorin spelen dus wellicht Jefferson Farfán, DaMarcus Beasley en Jan Vennegoor of Hesselink (foto).

AC Milan ontvangt in eigen huis het Turkse Fenerbahçe. Fener-trainer Christophe Daum zag in het tussenseizoen spitsen Pierre Van Hooijdonk en Serhat Akin vertrekken, maar zijn vertrouwen in de Fransman Nicolas Anelka blijkt groot genoeg om ook dat verlies op te vangen. Naast Anelka is Tuncay Sanli, Turks international, voorin de sterkhouder.
Andere bekende namen bij de club uit Istanbul zijn doelman Rüstu Reçber, verdediger Ã–nder Turaci en middenvelder Stephen Appiah, die deze zomer overkwam van Italiaanse kampioen Juventus.

Bij de Rossoneri ligt de opstelling nog niet vast. Dit weekend won Milan wel, maar erg vlot liep het niet. Vooral de verstandhouding tussen de twee spitsen, Alberto Gilardino en Andriy Shevchenko (foto), liep niet van een leien dakje.
Christian Vieri komt dan ook de neus aan het venster steken. De plek van publiekslieveling Sheva komt wellicht niet in gevaar, maar het jonge supertalent Gila mag vrezen voor een zitje op de bank.

Achter het spitsenduo zijn Ricardo Kaká en Andrea Pirlo vaste waarden. Naar verwachting worden zij op het middenveld vervoegd door zwoeger Gennaro Gattuso en Clarence Seedorf.
In de defensie werd dit weekend wat gerommeld. Zo zaten Alessandro Nesta en Cafù op de bank, uit voorzorgsmaatregelen. Zijn komen vanavond hoogstwaarschijnlijk naast Paolo Maldini en Marek Jankulovski (of Kakhaber Kaladze) aan de aftrap.
Jaap Stam ontbreekt dan weer in de eerste poulewedstrijd van Milan in de Champions League. De Nederlander zit niet bij de selectie van negentien man. 'Jaap heeft een klein probleempje met de rechterknie', verklaarde coach Carlo Ancelotti zijn afwezigheid.
In het doel krijgt Nelson Dida zoals altijd het vertrouwen van Carlo Ancelotti.

AC Milan - Fenerbahçe
Scheidsrechter: Riley (Eng)
San Siro - Aftrap 20:45
Ruime samenvatting op Sporza na Chelsea-Anderlecht

PSV Eindhoven - Schalke 04
Scheidsrechter: Baskakov (Rus)
Philipsstadion - Aftrap 20:45
Ruime samenvatting op Sporza na Chelsea-Anderlecht

Poule F

In deze poule staat meteen een topper op het programma. Olympique Lyon neemt de wapens op tegen de vernieuwde Galácticos van Real Madrid. In de andere wedstrijd vechten Olympiakos en Rosenborg nu al een cruciaal duel uit voor de derde, en eventueel de tweede plek.

Het Stade de Gerland zal vanavond beslist vollopen voor de komst van Real Madrid. Voor de gerenoveerde Galácticos de eerste serieuze test. De eerste van alle steraankopen, Luís Figo, verruilde deze zomer Madrid voor Milaan. Ook Walter Samuel en Esteban Solari volgden hem naar Internazionale.
Met de Uruguayaanse verdedigers Pablo García (Osasuna) en Diogo (River Plate) werden twee minder grote namen binnengehaald. Daarna ging Real naar goede gewoonte op zoek naar aanvallende zwaargewichten. Zo werd de spits Julio Baptista van Sevilla overgenomen. De potige Braziliaan lijkt in Madrid echter eerder in het middenveld uitgespeeld te gaan worden. De meest opvallende transfer was uiteraard die van het Braziliaanse wonderkind Robinho, die voor 42 miljoen euro overkwam van Santos. 'De nieuwe Pele' kon bij zijn debuut al meteen het Madrileense publiek bekoren met zijn prachtige dribbels.

Benieuw wat Vanderlei Luxemburgo gaat aanvangen met al dat aanvallend geweld dit seizoen. Op het middenveld lijkt er wel een plaats voor Baptista, nu Zinedine Zidane (rechts) weken out is na een blessure die hij met de nationale ploeg opliep tegen Ierland. Nu Ronaldo (boven) vanavond met een schorsing (die hij vorig jaar tegen Juventus opliep) afwezig is, kan ook Robinho hopen op een basisplaast.

Olympique Lyon blikte dit weekend titelconcurrent AS Monaco in. In het Stade Gerland wist nieuwkomer Fred zich meteen in de gunst van het publiek te spelen. Met een doelpunt en een paar knappe acties besliste de Braziliaan op z'n eentje de wedstrijd.
Naast Fred maakte ook Tiago (overgekomen van Chelsea) zijn debuut bij l'OL.

Olympique Lyon - Real Madrid
Scheidsrechter: De Santis (Ita)
Stade Gerland - 20:45
Ruime samenvatting op Sporza na Chelsea-Anderlecht

Olympiakos-Rosenborg
Scheidsrechter: Farina (Ita)
Georgios Karaiskais - 20:45
Ruime samenvatting op Sporza na Chelsea-Anderlecht


Poule G

Al weken kijken de Belgische voetbalsupporters uit naar dit gebeuren: Anderlecht mag het op Stamford Bridge opnemen tegen het sterrenelftal van Chelsea. Ook de andere wedstrijd, Liverpool op bezoek bij Betis Sevilla, kan van groot belang zijn voor paars-wit.

José Mourinho (foto) is wel gerust in het treffen met de Belgische vice-kampioen. 'Ik zeg hier dat het een moeilijke wedstrijd gaat worden en dat ik niet blij tegen een club als Anderlecht te hoeven spelen', begon de Portugees. "Maar dat zeg ik natuurlijk enkel en alleen omdat het nogal vreemd zou klinken als ik het omgekeerde zou zeggen", voegde hij er eerlijkheidshalve bij. 'Chelsea heeft een beter team, met betere spelers, dus zouden we normaal gezien moeten winnen van Anderlecht.'

En wat dacht hij dan over paars-wit ? 'Ze hebben op het middenveld veel ervaring rondlopen, denk maar aan Goor, Van der Haeghe en Zetterberg. Ook voorin zijn ze sterk bewapend.' Over Vincent Kompany repte hij met geen woord.

De Rode Duivel is dan ook nog niet zeker van de wedstrijd op Stamford Bridge. Kompany sukkelt al enkele maanden met tal van blessures, en de rugkwetsuur die hij zaterdag tegen Moeskroen opliep, zou hem wel eens fataal kunnen worden. De club laat op haar officiële site weten dat het pas enkele uren voor de wedstrijd wil beslissen over het lot van Kompany.

Indien het goudhaantje niet speelklaar zou geraken, neemt wellicht Mark de Man (foto) zijn plaats in. Voor aanwinst Juhasz komt de partij tegen Chelsea nog te vroeg.
Aan de overkant is ook nog niets zeker: Mourinho heeft dit jaar nog meer keuzes dan vorig jaar en roteert gretig met zijn sterspelers.

Enkel sterkhouders Petr Cech, John Terry en Frank Lampard zijn zeker van hun plaats in de as van Chelski. Naast Terry spelen wellicht William Gallas (links), Ricardo Carvalho en Paulo Ferreira (rechts).
Op het middenveld is Claude Makelélé onzeker. Indien de Fransman fit zou geraken, vervoegt hij vermoedelijk Frank Lampard, Arjen Robben en Joe Cole op het middenveld. Maar ook Damien Duff en Shaun Wright-Phillips azen op de plek van de Engelse winger.
Voorin wordt het afwachten wie de voorkeur krijgt: Didier Drogba of Hernan Crespo? Of moet Eidur Gudjohnsen wijken voor een Ivoriaans-Argentijnse tandem?

Scheidsrechter op Stamford Bridge is de Duitser Wolfgang Stark. De wedstrijd is live te volgen op Sporza op Canvas, of op Sporza Radio, vanaf 20u30.

In de andere wedstrijd nemen Liverpool en Betis het tegen elkaar op. Liverpool speelde dit weekend een mooie wedstrijd tegen Tottenham, maar een secuur keepende Paul Robinson kon de Spurs enkele keren van een nederlaag houden. Bij the Reds was vooral Luís Garcia frequent aanwezig. Met zijn dribbels en loopvermogen vormt hij samen met Steven Gerrard, Xabi Alonso en de van Valencia overgenomen Sissoko een geolied middenveld.

Rafa Benitez moet het stellen zonder Fernando Morientes. Hierdoor zullen wellicht Djibril Cissé en Peter Crough, ook samen in de spits tegen Tottenham, het duo vormen.

Bij Real Betis moeten sleutelspelers Edù en Alberto Rivera Pizzaro vanuit de tribune toekijken. Toen bleek dat ook Luis Fernandez de wedstrijd aan zich zou moeten laten voorbijgaan, sloeg de paniek even toe in Sevilla. Wellicht zal coach Ferrer nu voor een verdedigendere opstelling gaan kiezen.

Chelsea FC - Anderlecht
Scheidsrechter: Wolfgang Stark (Dui)
Stamford Bridge - 20:45
Live te volgen op Sporza (Canvas) vanaf 20u30

Real Betis - Liverpool FC
Scheidsrechter: Konrad Plautz (Oos)
Estadio Manuel Ruiz de Lopera - 20:45
Ruime samenvatting op Sporza tijdens de rust van en na Chelsea-Anderlecht


Poule H

Tot slot twee minder grote affiches. Inter Milaan trekt naar Bratislava, altijd een lastige verplaatsing. Als je daarna nog eens tegen het stugge Artmedia moet voetballen, kan je een plezierreisje helemaal vergeten.

Artmedia (foto) zorgde voor een heuse stunt door Celtic Glasgow op eigen veld met 5-0 te vernederen. De Schotten konden zich ondanks 4-0 winst in Celtic Park niet meer kwalificeren voor het eindtoernooi. Vreugde alom bij Bratislava, dat nadoen ook Legia Warschau uitschakelde.

Inter begon sterk aan het seizoen: het won vlot van Shaktar Donetsk in de voorronde en haalde ook de SuperCoppa Italia binnen, waarin het de maat nam van kampioen Juventus.

Voorin is de naar Milan vertrokken Vieri snel vergeten, want het duo Adriano-Martins speelt de pannen van het dak. Tegen Donetsk zorgden ze samen met Cambiasso voor de kwalificatie, en ook in de competitie liep het aanvankelijk wel lekker.
Tot dit weekend: Inter overleefde de trip naar Palermo niet. De Nerazurri kwamen in Sicilië maar liefst 3-0 achter. Twee doelpunten van Cruz konden een nederlaag niet vermijden.

Inter kocht stevig in, en versterkte vooral de flanken, met Luis Figo en Esteban Solari. Daarnaast kwam ook Walter Samuel over van Real Madrid. De Argentijn keerde zo terug naar de Serie A, waar hij eerder als voor AS Roma voetbalde.

In de andere wedstrijd moet FC Porto op bezoek bij de Glasgow Rangers. Buffel en co leven in het volste vertrouwen naar de wedstrijd toe. Porto is immers niet meer het team van twee jaar geleden, toen ze vriend en vijand verrasten door, onze het bewind van José Mourinho, de Champions League binnen te halen.

Samen met Mourinho vertrokken ook sterspelers Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira (Chelsea) en Deco (Barcelona). Deze zomer zochten ook sterkhouders Maniche en Costinha andere oorden op: zij gingen voor het grote geld en trokken naar het Oostblok.

Benieuwd wat Co Adriaanse van de gehavende Portugezen heeft kunnen maken. Kan hij het Europees succes van AZ over doen?

Artmedia Bratislava - Internazionale
Tehelne Polestadion - 20:45
Samenvatting op Sporza na Chelsea-Anderlecht

Glasgow Rangers - FC Porto
Ibroxstadion - 20:45
Samenvatting op Sporza na Chelsea-Anderlecht

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties