Analyse GB met dank aan Dosunmu

Gonzalez Juan
| 0 reacties
GB met dank aan Dosunmu
Foto: © SC

Dat Germinal Beerschot nu enigszins onder de mensen staat, voorlopig nog met de nadruk op onder, heeft het te danken aan één man: Tosin Dosunmu. De kwieke Nigeriaan is het enige lichtpuntje dat er het voorbije halfjaar op het Kiel te rapen viel.

Germinal Beerschot wilde dit jaar eindelijk de sprong naar de top maken en het entousiasme na de bekerwinst verzilveren. Met de aanwerving van de kwikzilveren Tosin Dosunmu, de beloftevolle Sezer Oztürk en zwarte parel Cephas Chimedza leken die ambities ook gewettigd. Op het eerste zicht toch. Want de bekerwinnaar verloor twee spelers die elk op hun eigen manier een belangrijk verschil maakten. Daniel Cruz was dan wel niet altijd even efficiënt, zijn balvastheid gaf de rest van de ploeg de kans om bij te sluiten. Wie nog meer werd gemist was de échte kapitein: Carl Hoefkens. Leiderschap en mentaliteit, de ploeg vooruit stuwen, het was de Rode Duivel die het hart van Marc Brys’ winnende ploeg op de Heizel vormde.
 
Als vervanger voor Hoefkens kwamen Igor Lolo en Jonas De Roeck. De eerste blonk uit in het pakken van domme rode kaarten, de tweede kwam in het begin de bank niet af. Dat begin verliep uiterst moeizaam. Charleroi was veel te sterk, Westerlo toonde het Kiel wat voetbal was, en op Anderlecht werd onterecht verloren. Onterecht, maar de cijfers waren er. En het werd nog erger. Na de nipte zege tegen AA Gent ging het van kwaad naar erger met de Antwerpenaars. Op Zulte Waregem kregen drie spelers rood en ging de zege in de laatste minuten verloren. Op Moeskroen en Roeselare zag reservedoelman Verbist zoveel ballen passeren dat hij de tel kwijtraakte, en voor het eerst in zijn bestaan stond Germinal Beerschot op de laatste plaats.
Ondertussen had het wondertrainer Marc Brys al bedankt. De ontiegelijk zwakke start eiste zijn tol, en Jos Daerden (rechts op de foto) mocht overnemen. Dat leek heel even voor beterschap te zorgen. Op Marseille werd het 0-0, en verhinderden de strafschoppen een heuse stunt. In de competitie debuteerde Daerden wel met twee halve stunts: 2-2 tegen Standard en Genk. Twee halve, maar geen hele, want dit leverde amper twee punten op, in plaats van zes zoals het seizoen ervoor tegen dezelfde tegenstanders.
 
Daerden leek Germinal Beerschot niets bij te brengen, de ploeg bleef in hetzelfde bedje ziek. Tot Lierse op bezoek kwam. Een flater van bezoeker Delorge zette het festival Dosunmu in. Het werd 4-0, en de week erna ging ook STVV er in eigen huis aan. De eerste treffer was van het hoofd van Jonas De Roeck, en dat was niet toevallig. Hij verving eindelijk de wijfelende kapitein Cvitanovic, die eerder flaterde, dom rood pakte, en dringend aan bezinning toe was. Met De Roeck stond er eindelijk weer ijzer achteraan. De wedstrijd op Club Brugge ging eervol verloren, waarna Dosunmu en co Lokeren en Beveren puntenloos richting Waasland stuurden. Een happy newyear op het Kiel? Nee, dat niet. De laatste thuiswedstrijd tegen Charleroi (0-1) toonde aan dat de ratten nog steeds in hetzelfde bedje ziek zijn: de creativiteit om een verdediging aan stukken te rijten ontbreekt totaal.
 
Daarvoor werd naar Sezer Oztürk gewezen, die niet bracht wat iedereen van hem verwachtte, lui oogde en uiteindelijk mocht opkrassen. Maar de waarheid schuilt dieper. Het transferbeleid van Germinal Beerschot is in één woord ondermaats. Na de desastreuze Brazilianenpolitiek van een seizoen eerder ging ook het testersbeleid de mist in. Zowat elke Afrikaan moet in de maanden juli en augustus getest hebben tijdens de oefenwedstrijden. Geen wonder dat Marc Brys tegen de seizoensstart geen basisploeg met automatismen had, die het dan nog aan creativiteit ontbrak. In plaats van op zoek te gaan naar die éne speler, werd de oplossing gezocht in kwantiteit. En dat is niet de beste manier, zo bleek.
 
Wat brengt de toekomst voor de nummer vijftien uit de stand? Wel, slechter kan het moeilijk gaan,  veel beter ook niet. Daarvoor is de ploeg niet gebalanceerd genoeg, en rekent ze teveel op mister 50% Tosin Dosunmu (foto). Zo snel mogelijk punten halen is dan ook de boodschap. Niet eenvoudig met wedstrijden tegen Westerlo, Anderlecht, Gent en Zulte Waregem op het programma.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties