Brøndby uit Royal League, Vålerenga door

viki meeuwis

Gisterenavond werd de laatste voorronde van de Royal League afgewerkt. Drie Zweedse, drie Noorse en drie Deense ploegen wisten zich te plaatsen voor de kwartfinale. Een beetje verrassend toch dat Brøndby zich niet wist te plaatsen. Enkel de eerste twee van elke groep en de twee beste derde van de drie groepen gaan dus door.

Groep 1

Vålerenga – Hammarby: 2-1

VÃ¥lerenga was afhankelijk van het resultaat van de andere wedstrijden om zich te kunnen plaatsen voor de kwartfinales. Gelukkig voor de club uit Oslo vielen de resultaten in hun voordeel uit.  VÃ¥lerenga begon het beste aan de wedstrijd en domineerde de eerste helft. Het eerste doelpunt viel al na tien minuten. Freddy dos Santos met een goeie inworp richting Fredheim Holm die de bal verder naar  Morten Berre speelde. Die aarzelde niet en schoot de bal mooi in doel. Zeven minuten later  kon Johansson er voor Hammarby de gelijkmaker uit puren en Arni Gautur Arason zag de bal zijn doel binnen zweven. De winning goal kwam er voor VÃ¥lerenga iets voor het half uur.  Berre speelde Fredheim Holm volledig vrij en die kon de bal vanop 16 meter voorbij keeper Covic in doel werken.

FC Midtjylland – IK Start: 1-1

FC Midtjylland was al geplaatst en de partij tegen IK Start was dan ook louter een formaliteit. Al na zes minuten kwam Midtjylland op voorsprong via een goal van Poulsen. Op het half uur kon Garba voor Start nog de eer redden, maar een kwartfinaleplaats was voor de Noren niet wegggelegd.

FC Kopenhagen – Kalmar: 1-1

In zijn derde wedstrijd als trainer van FC Kopenhagen, kon Ståle Solbakken en een goede 5000 toeschouwers een solide en strijdende Deense ploeg aan het werk zien. In de 27e minuut kon nieuwkomen Atiba Hutchinson zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club maken en bracht zo FC Kopenhagen op voorsprong. De euforie zou niet van lange duur zijn want amper vijf minuten later kon Augusto voor Kalmar de gelijkmaker binnentrappen. FC Kopenhagen speelde een sterke wedstrijd tegen het Zweedse Kalmar maar slaagde er niet in om het winnende doelpunt te scoren maar had genoeg aan de 1-1 om zich voor de kwartfinales te plaatsen.

Lillestrøm – Brøndby: 2-2

Brøndby heeft de kwartfinales niet gehaald. Twee doelpunten, van Jonas Kamper en Martin Ericsson, waren niet voldoende om verder te mogen in de Royal League. Al na elf minuten ging Lillestrøm aan de leiding via een doelpunt van Arild Sundgot. Brøndby ging dus de rust in met een 1-0 achterstand. Twintig minuten van het einde kon Jonas Kamper de gelijkmaker scoren. Ook Martin Ericsson kon nog eens scoren. Aan die stand, 1-2 had Brøndby genoeg om zich voor de kwartfinales te plaatsen. Dat was buiten Trond Olsen gerekend, die vijf minuten voor het einde van de wedstrijd de stand op 2-2 bracht en Brøndby definitief uit de Royal League knikkerde.

Djurgården – Lyn: 1-1

De nieuwkomers van DjurgÃ¥rden, Lance Davids en Stefan Batan waren door trainer Kjell Jonevret mee in de basis opgenomen. Beide ploegen speelden gelijkwaardig maar het lukte Tobias Hysén kort voor het einde van de eerste helft om de 1-0 op het bord te zetten. Na een slechte pass van een speler van Lyn kon hij zich los maken van zijn “bewakers” en de bal met een mooie chip voorbij Eddie Gustafsson in het doel van Lyn werken. Lyn verhoogde het tempo na de rust en zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker. De IJslander Stefan Gislason kon er na een nochtans slecht genomen vrije trap van Kevin Larsen 1-1 van maken in de 54e minuut. Daarmee was meteen de wedstrijd gespeeld want beide ploegen hadden aan die stand genoeg voor de kwalificatie. DjurgÃ¥rden eindigt als eerste in groep 3 en Lyn als tweede.

AaB – IFK Göteborg: 0-0

AaB begon het beste aan de wedstrijd en al na vier minuten hadden ze kans om op voorsprong te komen.  Ook “blÃ¥/vitt” (blauw-wit, kleuren van IFK Göteborg) kreeg een goede kans voor doel in het begin van de wedstrijd. Keeper Jimmy Nielsen was echter alert genoeg om het gevaar te doen wijken. Hierna kwam IFK beter in de wedstrijd en na een kwartier wisten de Zweden de zwakke punten in de verdediging van AaB te vinden en was het dankzij een uitmuntende keeper Nielsen dat AaB geen doelpunt slikte. AaB gaf echter niet op en minuten later kwam Jeppe Curth dichtbij een doelpunt. De gouden kans voor Göteborg kwam er in de 25e minuut via een vrije trap van Michael Jakobsen die bij Niclas Alexandersson terecht kwam. Alexandersson schoot richting doel, maar Nielsen kon een doelpunt verhinderen.
De beste kans voor AaB kwam er op het half uur. Met Winsness als dirigent kwam de bal bij Jepsen terecht die vanop links kwam opzetten en een mooie pass naar Curth kon geven. Die schoot echter nipt over het doel.
In de tweede helft ging het spel meer gelijk op maar AaB had wel de betere kansen. Het zat Jeppe Curth niet echt mee want hij kreeg nog enkele kansen voor doel zonder dat die in een doelpunt resulteerden. Het einde werd nog spannend toen AaB alles op alles zette waarbij ook keeper Nielsen ging mee in de aanval na een hoekschop. IFK kreeg nog een goede kans maar Allan Oleson redde de meubelen.