Interview De Roeck: 'Meer automatismen kweken'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
De Roeck: 'Meer automatismen kweken'
Foto: © SC

Halverwege oktober moest Jonas De Roeck onvermijdelijk onder het mes voor een blessure aan de adducteren. Zijn grootste motivatie was om terug aan 100 % te spelen. Aan dat percentage zit de verdediger van Germinal Beerschot waarschijnlijk nog niet, maar zijn comeback heeft de Antwerpenaar alvast niet gemist. Bij je eerste wedstrijd voor eigen publiek de wedstrijd beslissen. Er zijn spelers die met minder tevreden moeten zijn.
 
“Het is leuk om zo’n comeback te maken. Ik ben al tevreden dat ik na zo’n lange blessureperiode zonder pijn kan spelen. Als je dan als verdediger de winning goal kan maken kan het geluk bijna niet op. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de ploeg. We hadden een moeilijke week achter de rug, de resultaten waren wat minder en de druk werd wat groter. Het was belangrijk dat we de drie punten nog eens konden pakken.”
 
Was je niet verrast dat je zoveel vrijheid kreeg bij die vrije trap? Je staat toch bekend als een kopbalspecialist.
 
“De fase die vooraf ging aan de vrije trap was een beetje rumoerig waardoor Sint-Truiden meer volledig geconcentreerd was. Normaal had ik altijd een vaste tegenstander, maar nu hebben we van de situatie kunnen profiteren. Jurgen Cavens zet een blok voor mij waardoor een andere verdediger uit het spel wordt gehouden. Ik was wel verrast door de ruimte die ik kreeg en kan dan gelukkig goed afwerken.”
 
Germinal Beerschot staat bekend om hun goede supporters. Hoe zet zich dat over op de spelersgroep?
 
“Het is altijd aangenamer om in een leuk stadion met een goede ambiance te spelen. Ook op verplaatsing zijn ze altijd talrijk aanwezig. Dat vertaalt zich ook op het veld. Mede door de steun van het publiek komen we thuis veel sterker voor de dag dan op verplaatsing. Ze staan ook bekend om hun ludieke acties en dat maakt het een stuk aangenamer. De supportersclubs steken er elke week veel tijd in om voor een goede sfeer te zorgen en dat komt wel goed over.”
 
Een minder aspect van de supporters kwam deze week in het nieuws. Germinal Beerschot werd veroordeeld voor racisme. Zou een actie vanuit de spelersgroep niet kunnen helpen om dat te vermijden?
 
“Een paar maanden geleden was er op de club al een actie tegen racisme. Daar pleit ik ook voor. Het is spijtig dat zo’n dingen voorvallen in het voetbal. Het is tegenwoordig ook een internationaal gebeuren geworden. Het probleem is dat het maar om een kleine minderheid gaat. Daar moet heel de club nu voor boeten. Ik denk dat we als speler al een signaal hebben gegeven hebben dat zo’n dingen niet kunnen en ik hoop dat de boodschap nu duidelijk is geworden met die veroordeling. Het onderwerp zal nu terug in de spelersgroep ter sprake komen. Een open brief  van de spelersgroep of een actie voor de aftrap van de volgende thuiswedstrijd is misschien een goed idee om de boodschap nog eens naar de supporters over te brengen.”
 
Hoe beoordeel je de algemene prestaties van Germinal Beerschot?
 
“We spelen te onrgelmatig. Een goede prestatie wordt al te vaak opgevolgd door een slechte wedstrijd.  We hebben nochthans voldoende kwaliteit in de spelersgroep en staan eigenlijk onder onze waarde gerangschikt. Na de winst tegen Sint-Truiden, een wedstrijd die we sowieso altijd moeten winnen, hoop ik dat we meer stabiliteit in de resultaten kunnen brengen. De wedstrijd tegen Brussels volgend weekend moeten we ook zeker kunnen winnen. Maar het zal ook belangrijk zijn om op verplaatsing wat punten te pakken. Dan kan je wat klimmen in het klassement.”
                                                                                                               
Vooraan is Sterchele een belangrijke factor, maar achteraan loopt het niet echt lekker. Jullie hebben de op vier na zwakste verdediging in de competitie. Hoe verklaar je dat?
 
“Het ontbreekt ons wat aan automatismen en dat is voor een verdediging toch zeer belangrijk. Op het einde van vorig seizoen waren die er wel en toen pakten we veel minder tegendoelpunten en haalden we betere resultaten. Het is een van de punten waaraan we moeten werken. Het is al lang geleden dat we de nul hebben kunnen houden. We trainen er de laatste weken alvast meer op. Brys wil ook naar een vaster systeem werken. Hij verandert graag omdat hij de mogelijkheid wil hebben om twee systemen te kunnen spelen. Dat heeft een voordeel, maar soms ontbreken daardoor die automatismen. Hopelijk blijven we ook blessurevrij zodat we met een vaste verdediging kunnen spelen en daar dan op verder bouwen. Dat is niet alleen voor de verdediging, maar ook voor de doelman belangrijk.”
 
Hoe ligt Marc Brys, regelmatig bekritiseerd door de supporters, in de groep?
 
“Iedereen weet dat hij onder druk staat naar volgend seizoen toe, maar met de spelersgroep is er nog een goede samenwerking. Ik denk dat iedereen nog achter de trainer staat. We merken er bij hem eigenlijk weinig van: hij is niet zenuwachtig. De sfeer in de groep is positief naar de trainer toe. Maar uiteindelijk is het resultaat nog altijd bepalend. Het belangrijkste is dat we nu blijven verder werken zoals we bezig zijn en we de volgende wedstrijd drie punten pakken. De resultaten zullen dan wel volgen. Als we een paar keer kunnen winnen zal de druk op hem en op de ploeg verminderen. Maar we zijn ook wel volwassen genoeg om te beseffen dat als we een paar keer verliezen hij misschien op de wip zit.” 

Morgen verschijnt er een tweede deel van het interview met Jonas De Roeck op Voetbalkrant.com. Daar geeft de speler zijn mening over de nieuwe spelers, de Argentijnse invasie, zijn revalidatie en legt hij ook zijn ambities op tafel.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties