Engeland overtuigend naar tweede plaats

Kevin Vanbuggenhout

In groep D van de EK-kwalificatievoorronde stond Engeland voor een belangrijke wedstrijd. Engeland kreeg het bezoek van Rusland, dat één punt meer telde in de stand. Engeland kon dus maar best de wedstrijd tegen Rusland winnend afsluiten.

Engeland startte in ieder geval zeer goed. Na zeven minuten stond de 1-0 al op het bord. Barry bracht de bal voor doel en Owen trapte van dichtbij via de paal binnen. De vroege voorsprong maakte het makkelijker voetballen voor Engeland dat de match duidelijk in handen had. Na twintig minuten kon Zurianov toch scoren voor Rusland, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Engeland zette snel weer een aanval op. Na voorbereidend werk van Joe Cole kreeg Wright-Phillips een goede kans. Een tweede Engelse treffer bleef voorlopig nog uit. Bilyaletdinov zette Robinson toch eens aan het werk. Vlak voor het halfuur week een schot van Joe Cole af. Malafeev pakte uit met een goede redding. Twee minuten later was de 2-0 toch een feit. Heskey kopte door naar de helemaal vrijstaande Owen en die trapte binnen. Rusland stond voor een moeilijke opdracht en Guus Hiddink greep in. Vijf minuten voor de rust bracht hij Bystrov in de plaats van Semshov.

Rusland kwam met frisse moed uit de kleedkamers en ging op zoek naar de aansluitingstreffer. Bystrov speelde opzij naar Sychev die voorlangs knalde. In de 53ste minuut bracht Ashley Cole Bystrov neer in het strafschopgebied. Scheidsrechter Hansson liet doorspelen. Het offensief van Rusland stokte al snel en Engeland verwierf overduidelijk controle over de wedstrijd. De Engelsen zouden de zege niet meer uit handen laten glippen. Malafeev moest nog attent zijn op een botsend schot van Wright-Phillips. Drie minuten later speelde Owen de bal slim naar Rio Ferdinand en die kon Malafeev vloeren: 3-0. Daar bleef het bij en zo stak Engeland vlot drie belangrijke punten op zak.

De kwalificatiecampagne van Engeland verliep geruimte tijd moeizaam, maar de laatste twee wedstrijden waren ongetwijfeld van betere kwaliteit. Indien de omstandigheden wat meer hadden meegezeten voor Rusland had de spanning groter geweest, maar Engeland verdiende de drie punten. Door deze zege wipt Engeland over Rusland naar de tweede plaats. Kroatië voert groep E aan met 23 punten, dat zijn er drie meer dan Engeland.