Zweden laat kans liggen

viki meeuwis

In groep F deed Zweden een slechte zaak. Het bleef op een 1-1 gelijkspel tegen Noord-Ierland steken. Olof Mellberg bracht de Zweden op het kwartier op voorsprong. Kim Källström kon een vrije trap van Anders Svensson tot bij Mellberg schieten die de bal binnenwerkte. Kort daarop kreeg Noord-Ierland een goede kans. Steven Davis schoot een vrije trap richting doel maar keeper Andreas Isaksson kon zich genoeg strekken om de bal in corner te werken. Slecht nieuws voor Zweden want in de eerste helft viel Christian ”Chippen” Wilhemsson uit met een voetblessure.

Na de rust kwam Noord-Ierland beter in de wedstrijd en in de 72e minuut kon Kyle Lafferty Petter Hansson in een duel opzij zetten en kon Mellberg verschalken. Lafferty richtte op doel en schoot de bal recht in de kruising. De stand was 1-1 en dat zou ook zo blijven. Zweden vergooit hiermee hun kans om hun EK-ticket vanavond al te verzekeren. Zij blijven wel leider in hun groep met 23 punten uit tien wedstrijden.

Denemarken nam het thuis in het Parkenstadion op tegen Letland en won met 3-1 zonder echt te overtuigen. De Denen kenden de best mogelijke start. In de zevende minuut kregen ze een strafschop mee die door John Dahl Tomasson omgezet werd in een doelpunt. Op het half uur kon Ulrik Laursen er 2-0 van maken na een hoekschop van Rommedahl.

Na de pauze kon Kaspars Gorkss tien minuten van het einde voor het enige doelpunt van Letland zorgen. Dennis Rommedahl kon in de toegevoegde tijd de eindstand op 3-1 vastleggen. Denemarken heeft nu zeventien punten uit tien wedstrijden en mag nog een klein beetje hoop koesteren op EK deelname.

Een ietwat verrassende zege was de 3-0 overwinning van Liechtenstein tegen IIsland.