Analyse Bergen: Het kan alleen maar beter

Dirk Pieters
| 0 reacties
Bergen: Het kan alleen maar beter
Foto: © SC

* VOORAF

Voetbalkrant.com maakt de volgende weken een balans op van de heenronde in de hoogste voetbalklasse. Wie deed het beter dan verwacht of wie presteerde ondermaats? We wikken en wegen de prestaties van al de eersteklassers. De winteranalyses zullen volgens rangschikking volgen. Het eerste 'slachtoffer' is Bergen. De allerlaatste in de stand had wellicht een betere start verwacht. De club zit voor het tweede jaar in de eerste klasse en deed het afgelopen seizoen niet zo slecht. Dit seizoen loopt het echter heel wat minder.

* DE VERWACHTINGEN

De verwachtingen bij Bergen waren duidelijk. De club wou de goede lijn van het vorige seizoen doortrekken. In de terugronde bleven ze lang ongeslagen en ontpopten zich toen tot reuzendoder. Zowel Anderlecht, Club Brugge als Racing Genk gingen op Tondreau voor de bijl. Het was duidelijk dat de thuisreputatie moest behouden worden in het vernieuwde stadion. De kern van Bergen bleef zo goed als behouden. Zoko en Dalmat bleven. Enkel Dahmane vertrok naar Racing Genk. Het zag er aan het begin van de competitie dus goed uit voor de Waalse club.

* DE COMPETITIESTART

In de eerste wedstrijd liet Bergen een goede indruk. Het was duidelijk dat de club een stevig geheel was. Club Brugge had het niet onder de markt met Bergen en won uiteindelijk met 2-1. Ook nadien was iedereen er van overtuigd dat Bergen heel wat punten ging pakken, maar de resultaten bleven verrassend uit. In de eerste zeven wedstrijden haalde het evenveel punten. Ondertussen werden Cedric Roussel en Cavalli binnengehaald, maar ook zij konden het verschil niet maken. Vooral het einde van Bergen was qua punten dramatisch. De Draken konden in de laatste acht wedstrijden geen enkele keer winnen. De laatste overwinning dateert al van 22 september tegen Dender. Toch kwam na elke wedstrijd hetzelfde zinnetje steeds terug uit de mond van de tegenstanders: "Dit Bergen kan niet zakken." Op de laatste speeldag van de heenronde kreeg Bergen nog een zware taak te wachten, een duel tegen kampioen Anderlecht. Het speelde opnieuw niet onaardig, maar verloor wel met 3-2. Zo eindigde Bergen de heenronde op de laatste plek met nauwelijks tien punten. Het zag dan ook nog Dender EH en KV Mechelen winnen op de laatste speeldag zodat de klap nog groter werd.

In de Beker van Belgë loopt het iets beter voor de eersteklasser. Bergen plaatste zich voor de 1/8ste finales, al liep het niet op wieltjes tegen Standaard Wetteren. De derdeklasser was dicht bij een stunt, maar moest het in de strafschoppen afleggen tegen Bergen. In de volgende ronde neemt de Waalse club het op tegen AA Gent. 

* TOPPERS EN FLOPPERS

Over de toppers bij Bergen kan iedereen het eens zijn. Zoko, Cordaro en Dalmat waren steeds sterk, het probleem lag bij de rest van de groep dat het tempo van de drie sterkhouders niet kon volgen. Vooral aanvallend kon Bergen te weinig doelpunten maken. Zeker van Seka werd er meer verwacht. De ex-speler van Beveren kwam maar enkele keren aan de aftrap. Ook Aliyu Datti kwam nauwelijks aan spelen toe. 

* HOE MOET HET VERDER

Het is duidelijk dat Bergen nog heel wat punten zal moeten pakken in de terugronde. Vooral aanvallend zal er iets moeten veranderen. Kan Landu-Tubi voor meer doelpunten zorgen? De aanvaller lijkt meer en meer zijn draai te vinden in het elftal van José Riga. Als Dalmat en Zoko gespaard blijven van blessures, dan gaat de Waalse club nog veel plezier beleven aan deze twee spelers. Misschien dat ook Alessandro Pistone voor wat versterking kan zorgen in de achterlijn. De 32-jarige verdediger (1m85 en 85 kg) speelde eerder voor Inter Milaan, Newcastle en Everton, de laatste club waarvoor hij uitkwam. Ook Okkonen, een 25-jarige defensieve middenvelder, komt na de winterstop in actie. Hij komt over
van het Zweedse Landskrona en telt 13 nationale selecties bij Finland.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Voetbalkrant.com zit met gemengde gevoelens bij het spel van Bergen. De eersteklasser speelde wel enkele goede wedstrijden, maar het aantal punten is vrij slecht te noemen. Amper tien punten uit zeventien wedstrijden is veel te weinig voor een club als Bergen. Toch verwacht Voetbalkrant.com nog wat van Bergen dit seizoen.

* Score heenronde: 4,5/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties