Column Speeldag 17: Vuurwerk

Greg Docx
| 0 reacties
Speeldag 17: Vuurwerk
Foto: © SC

Speeldag 17 zit er grotendeels op, de heenronde is afgelopen, de laatste bal is getrapt in 2007. Al wie dacht dat er letterlijk en figuurlijk niets zou te zien zijn kwam bedrogen uit.

Niet alleen was er het mistgevaar, er was ook de vrees dat de heren met dit weer en de feestdagen voor de deur geen poot meer zouden willen uitsteken. Maar niets was minder waar. Dender en Germinal Beerschot gingen rustig door op hun elan van de laatste weken, Cercle behield zijn vorm en vertrouwen van de hele heenronde.

Zelden een ploeg op Gent zo zien domineren als Dender. Is er nu werkelijk een Boskampeffect of methode? Waarom lukte dat dan niet met Standard vorig seizoen? Zijn de Denderspelers blij met het wegsturen van Jean Pierre Vande Velde? De arme man kijkt nu waarschijnlijk met lede ogen de prestaties van de promovendus aan, waarom lukte dit alles tot voor een maand niet?

Standard maakte gisteren indruk met een ware demonstratie tegen een zieltogend en uiterst zwak RC Genk, een hogere score had niet eens overdreven geweest. Bij Genk zagen we alleen maar frustraties en scheldpartijen op ploegmaats. Is dit niet de ploeg die vorig seizoen met lof werd bezwaaid door de teamgeest, samenhang en snelle doelpunten? Niets blijft daar nog van over. Hugo Broos heeft veel werk tijdens de winterstop, want Genk staat niet op een plaats waar ze verwacht worden te staan.

Dat laatste is een understatement als het over Anderlecht gaat, hoeft het nog gezegd. Winst tegen Begen zowaar, de laatste in de stand, al is dat bij Paars-wit geen garantie dit seizoen. De beloofde supportersactie kwam er niet, maar het applaus en de olé's op het einde van de wedstrijd zal elke speler wel geraakt hebben, want ze werden door eigen publiek belachelijk gemaakt op dezelfde wijze als ze zichzelf een hele heenronde belachelijk gemaakt hebben. Op het veld was vooral Vadis een lichtpunt, ook Hassan vond bij vlagen zijn vorm een beetje terug. Mbo Mpenza verdient ook een eervolle vermelding deze speeldag, zover zijn we al gekomen. Dat toont aan hoe diep Anderlecht gevallen is.
Mpenza voelt zich wel thuis op plaatsen waar hij kan vallen en schuiven, hij is dan ook een grote voorstander van kerstvoetbal volgend seizoen.

Cercle scoorde alweer driemaal en pakte zonder problemen Charleroi in, met en grote strik errond. De kalkoen van Cercle is gevuld met 34 punten, nooit gezien. De eerstvolgende topper voor Cercle is begin februari thuis tegen Standard, de twee beste ploegen uit de heenronde. Het nieuwjaarsvuurwerk mogen ze beiden tot dan sparen, de champagne is dan al lang op. En terecht.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties