Club-Standard van toen: laatste deel

Nico Wieme
| 0 reacties
Club-Standard van toen: laatste deel
Foto: © SC

Zondagmiddag om 13u00 staat met Club Brugge tegen Standard een onvervalste topper op het programma in het Jan Breydelstadion. In deze reportage keren we terug in de tijd.

De afgelopen vijf jaar werd de topper tussen Club Brugge en Standard in het Jan Breydelstadion steevast gekenmerkt door een hoge spanningskracht. De wedstrijd was meestal niet bestemd voor hartlijders. Enkel vorig jaar plande de kalendermaker deze match in de heenronde. In dit voorlaatste deel van onze reportage geven we u de belangrijkste feiten en gevolgen van deze interessante confrontatie tussen de populairste Vlaamse en Waalse club in de jaargang 2005 – 2006. Morgen mag u het laatste deel verwachten.
 
10 december 2006
Club Brugge speelt niet zo’ n goede heenronde en hoopt met een positief resultaat in de topper tegen Standard weer aansluiting te vinden bij de top van het klassement. Club telt na 15 speeldagen 30 punten en volgt daarmee op zeven eenheden van leider Racing Genk. Standard doet het voorwaar nog slechter en heeft voor aanvang van de match drie punten achterstand op de Bruggelingen. De Rouches nemen een erbarmelijke competitiestart met amper 2 op 12. Trainer Johan Boskamp mag zijn koffers pakken en wordt vervangen door Michel Preud’homme. Onder zijn leiding werken de Walen aan de wederopstanding. Beide ploegen kunnen mits een overwinning een gouden zaak doen, want Genk verloor op vrijdag al met 4-1 tegen Charleroi.
 
Demonstratie Club
Club en Standard maken er in een zonnig Jan Breydelstadion een waar spektakelstuk van. In de eerste helft zijn de Rouches nergens. Op alle gebied worden ze overklast door blauw-zwart. Bosko Balaban maakt er al binnen de vijf minuten 1-0 van na een mooie actie van Elrio van Heerden dieop rechts Brian Priske bedient. De voorzet van de Deen wordt in één tijd door de Kroaat binnengewerkt. Net voor het halfuur zit de thuisploeg helemaal op rozen. Mohamed Sarr loopt Ibrahim Salou vlak voor de zestien omver. De vrijschop is een kolfje naar de hand van ‘Super-Bosko’. De Kroaat krult de bal enig mooi in de kruising.
 
Na goed 20 minuten moet Steven Defour het veld verlaten. De middenvelder heeft even voordien een kwalijke trap van Jonathan Blondel gekregen en kan niet meer verder. Club demonstreert rustig verder en de frustratie neemt zienderogen toe bij de bezoekers. Milan Jovanovic en Sergio Conçeicao gaan zelfs openlijk met elkaar in de clinch. De rust wordt gehaald met 2-0.
 
Club gaat door
In de tweede helft gaat Club op zijn elan door. Amper acht minuten ver begint Van Heerden aan een mooie solo van aan de middenlijn. Hij dribbelt alles en iedereen en plaatst de bal mooi in de rechterbenedenhoek. Standard reageert quasi meteen. Vier minuten later komt Jovanovic schuin voor Stijn Stijnen, de Clubdoelman weert in eerste instantie de bal met de voet af, maar Igor De Camargo is er als de kippen bij om er 3-1 van te maken. Zeven minuten later lijkt Standard er aan voor de moeite als weer Van Heerden Salou het straatje instuurt. De Ghanese Belg rondt perfect af.
 
Mentale weerbaarheid Rouches
Wedstrijd gespeeld denkt iedereen, maar dat is buiten de bezoekers gerekend. De troepen van Preud’homme tonen een sterke mentale weerbaarheid en op kracht knokken zij zich terug in de match. Goed twintig minuten voor tijd kopt Marouane Fellaini – weliswaar vanuit buitenspelpositie – de 4-2 voorbij Stijnen. Standard blijft aandringen en Club lijkt te wankelen wanneer Oguchi Onyewu zeven minuten voor affluiten de 4-3 binnenkopt na een hoekschop. Seconden voor het verstrijken van de 90 minuten zet Standard nog eens alles op alles. En met resultaat, want na een verre inworp van Onyewu kan de ingevallen Ali Lukunku helemaal ongehinderd de gelijkmaker in doel koppen. Club hangt letterlijk en figuurlijk in de touwen, Standard voelt zich de morele winnaar.
 
Troostprijzen
De Bruggelingen komen die slag nooit meer te boven, want een week later gaan ze bij buur Cercle de boot in na een triestige pot voetbal. Halfweg de competitie volgt Club al op negen punten van Genk, Standard wint van Moeskroen en komt naast blauw-zwart in het klassement. Beide ploegen spelen in de tweede ronde geen rol van betekenis meer in de titelstrijd. Die gaat tussen Genk en Anderlecht. Het zijn de Brusselaars die uiteindelijk aan het langste eind trekken.
 
Club bakt er helemaal niets meer van en behaalt nog amper 20 punten. Met 51 punten in totaal stranden zij op de zesde plaats, op maar liefst 26 eenheden van kampioen Anderlecht. Gelukkig winnen de Bruggelingen de bekerfinale tegen … Standard met 1-0, waardoor zij toch nog Europees voetbal halen. De Rouches eindigen op de derde plaats met 64 punten, op acht punten van Genk en dertien van Anderlecht. De troepen van Preud’homme worden naar de voorronde van de UEFA Cup verwezen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties