Project Nieuw Stadion Club in stroomversnelling

Nico Wieme
| 0 reacties
Project Nieuw Stadion Club in stroomversnelling
Foto: © SC

Onlangs meldden wij u dat Michel D'Hooghe de alarmbel luidde rond de bouw van het nieuwe stadion. De Clubvoorzitter voelt zich tegengewerkt door de Vlaamse overheid. Vandaag meldt FCB dat de plannen voor het stadion in een stroomversnelling zitten.

De website van Club Brugge meldt dat het dossier “Nieuw stadion Club Brugge” in een stroomversnelling zit. Wij zijn zo vrij te citeren uit de tekst. 

Op vraag van de Vlaamse regering moeten de gemeenten Zedelgem en Oostkamp en de stad Brugge zich uitspreken over de komst van een nieuw stadion. Op 21 februari 2008 doen de gemeenten Zedelgem en Oostkamp dit en op 26 februari 2008 zal de gemeenteraad van Brugge een standpunt bepalen. Het project betreft een nieuw voetbalstadion met 40 000 zitjes, een winkelcentrum van 45 000 m² en ruim voldoende parking. Het uitgangspunt van het project bestaat erin om een hefboom te creëren voor de club en het Belgisch voetbal, zonder daarbij een beroep te doen op financiële middelen van de overheid of Club Brugge én een meerwaarde te creëren voor alle belanghebbenden. Op vraag van burgemeester Patrick Moenaert hebben Club en Uplace (het bedrijf zal instaan voor de bouw, nvdr.) deze week een finaal voorstel uitgewerkt om de laatste hindernissen voor dit project uit de weg te ruimen.

Om aan het uitgangspunt te voldoen werd na uitvoerig studiewerk en bezoeken aan buitenlandse voorbeelden geopteerd voor financiering door een winkelcentrum. De huur die de winkeliers in het winkelcentrum betalen zorgt voor de aflossing van de lening van het project. Uitgebreide en onafhankelijke marktstudies tonen aan dat binnen een straal van 40 minuten reistijd rond Brugge er een potentieel is van meer dan 100 000 m² aan bijkomende winkelruimte de bestaande handel niet verstoort. Dit cijfer houdt rekening met alle op stapel staande projecten in de regio. 

Finaal voorstel
Onder impuls van burgemeester Moenaert van Brugge hebben Club Brugge en Uplace deze week een ultiem voorstel op tafel gelegd. Club Brugge en Uplace engageren zich om het aantal boetieks en middelgrote winkels terug te brengen van 42 000 m² tot 31 000 m². Dat is een vermindering met meer dan 25%, waardoor de vermeende concurrentie met de binnenstad wordt beperkt tot binnen de aanvaardbare grens gesteld in de studie van de Stad Brugge. Additioneel voorzien Club en Uplace 10 000 m² voor typische buitenstedelijke super- en hypermarkten zoals Ikea, Decathlon of Cora Hypermarkt. Dit betekent dat het winkelcentrum met een kleine 10% in oppervlakte vermindert. In de studie rond het  verbouwen van Jan Breydel wordt tevens uitgegaan van 33 000 m² shopping om het project te financieren.
Om de verminderde inkomsten op te vangen en toch break-even te draaien zal de parking betalend moeten worden gemaakt en zal Club mogelijks huur moeten betalen. Dit is bovenop de investering van 7.6 M EUR in afwerking van het stadion. Bovendien resulteert dit in een sterk verhoogd bedrijfsrisico voor het project als gevolg van lagere huurinkomsten (grote oppervlaktes betalen minder huur), een kleiner aantal huurders en een onstabiele inkomensstroom uit parkeeropbrengsten. Gezien de marktruimte zal er binnen afzienbare tijd in ieder geval een winkelcentrum in de regio Brugge worden gebouwd. Het project van Club Brugge en Uplace heeft het voordeel dat de inkomsten van het winkelcentrum terugvloeien naar een publiek doel.

De volledige tekst, samen met een overzicht van alle cijfergegevens, kan u terugvinden op de Clubwebsite.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties